Gazete Vatan Logo

‘Arsa maliyetleri düşmeyecek firmalar lükste abartıya kaçacak’

2011, iddialı lüks konut projelerinin birbiriyle yarıştığı bir yıl olacak

Gayrimenkul yatırımlarının yüzde 15’inin lüks konutlardan oluştuğu İstanbul için 2011, iddialı lüks konut projelerinin birbiriyle yarıştığı bir yıl olacak. Lüks konutların m2 fiyatlarının 4-5 bin dolar ile 20-25 bin dolar arasında değiştiği, Londra, Paris ve New York gibi şehirleri yakaladığı İstanbul’da temizlikten yemeğe, sekreteryadan vale hizmetlerine kadar yaşamı kolaylaştıracak bütünlüğü sunan ve şehir merkezine yakın 30’a yakın proje dikkati çekiyor

2011’de arsa maliyetlerinin düşmeyeceğinden hareketle firmaların farklılık yaratmak için lükste ‘abartıya’ kaçabileceği belirtiliyor. 5 yılda değişime uğrayan lüks konut kavramının en çarpıcı noktası ise tasarımın ön planda olduğu yeni projelerde evlerin küçülerek, parti odası, misafir ve yemek salonlarının ortak alanlara taşınması oldu. Bugün projelerde otel, uçak, konser rezervasyonları, limuzin ve tekne, saatlik aşçı, garson ile bahçıvan hizmeti bile sunuluyor

Gayrimenkul sektöründe 10 yıl önce yabancı markalı malzemelerin kullanıldığı, içerisinde havuz, sauna, spor tesisleri olan, kapalı otoparkı ve güvenlik personeli olan siteleri ifade eden lüks konut kavramı, son 5-6 yıl için kuru temizleme, oda temizliği, kuaför ve resepsiyon gibi hizmetleri sunan projeleri de ifade etmeye başladı.

Bugün bu özelliklerin tamamına yakını pek çok projede yerini alırken, şehir merkezine yakın konumlanan 30’a yakın lüks projede 4-5 bin dolardan başlayan metrekare fiyatları 20-25 bin dolara kadar dayanarak Londra, Paris ve New York gibi şehirleri yakaladı. Gayrimenkul yatırımlarının yüzde 15’inin lüks konutlardan oluştuğu İstanbul için 2011’in ise iddialı lüks konut projelerinin birbiriyle yarıştığı bir yıl olması bekleniyor. İnsanların evlerine gittiklerinde kendilerine zaman kazandıracak; temizlikten yemeğe, sekreteryadan vale hizmetlerine kadar yaşam kolaylaştıracak bütünlüğü sunan projeleri lüks olarak tanımlayan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, “Bölgelere ve hedef kitleye göre de lüks tanımını yapmak gerekir. Gerçekleştirilen projede hedef alınan kitle orta gelir grubu olduğunda veya projenin lokasyonuna gerçek anlamda lüks projeler bulunmadığında, havuz, otopark, sınırlı sosyal tesislere sahip olan projeler bile lüks tanımına girer” değerlendirmesini yaptı.

Lüks konut sektörünün 2011’de büyüyeceğini kaydeden Durbakayım, “Hatta bazı projelerde lüks hizmet ve tesislerin ‘sadece var olması için’ projelendirilmesine, lüksün abartılmasına bile şahit olabiliriz. Çünkü arsa maliyetlerinin geri gitmesinin söz konusu olmadığı bugünlerde, farklılık yaratmak isteyen bazı firmalar abartıya kaçabilir” dedi.

Evler küçüldü, parti odaları çıktı

Daire büyüklüğündeki değişimin son beş yılda değişime uğrayan lüks konut kavramının en çarpıcı noktası olduğunu ifade eden Durbakayım, “Havuz, parti odası, misafir odası, büyük yemek salonları gibi her lüks konut içinde yer alan ekstra özellikli odalar, proje içindeki ortak alanlara taşındı. Böylece, büyüklüğü küçülen lüks dairelerde, sadece yaşam alanları yer almaya başladı. Müşterilerin lüks olarak aradığı ilk iki şey ise kapalı otopark ve daha fazla yeşil alan olacak. Lüks konutlar arasında tercihleri belirleyecek bir diğer kriter ise kullanılan hizmetlere ve sosyal tesislere göre aidat ödenmesi” dedi.

Teknik Yapı Ataşehir’e saray konsepti getirdi

Batı Ataşehir’de Teknik Yapı’nın başlattığı 482 dairelik Deluxia Palace ve 220 dairelik Deluxia Suites’den oluşan Deluxia saray konseptiyle tasarlanıyor. Site güvenliğinden çamaşırhanesine, lobi hizmetinden her türlü spor faaliyetlerine, kat hizmetlilerinden kişisel bakım ünitelerine kadar 5 yıldızlı otellerde yer alan hizmetleri sunacak Deluxia’da Palace, tek bloktan oluşan 19 katlı ihtişamlı bir bina ve 8 ticari birimden olacak. 37 m2 stüdyolar 163 bin 400 TL ile 195 bin 300 TL arasında, 131 m2 3+1‘ler ise 525 bin 800 TL ile 586 bin 800 TL arasında fiyatlardan satılıyor.

Stres atmak için trambolin odası, köpeğe özel bakım!

Timur Gayrimenkul’ün Nef Flats163 Levent projesinde 24 özellikli oda, saatlik kiralanabiliyor. Bu alanlar arasında misafir odası, toplantı odası, 20 kişilik özel sinema salonu, müzik odası, playstation odası, özel spor salonu, sanat atölyesi, mini basket ve halı saha, stres atmak için trambolin odası, özel partiler için parti ve karaoke odası, köpeğini emanet edecek yer bulamayanlara özel hizmet odası bulunuyor. 1+1’ler 277 bin TL’den, 2+1’ler 463 bin TL’den başlıyor.

Maçka Residence’da saatlik aşçı ve garson hizmeti var

Astaş Gayrimenkul, dünyanın en önemli ve ünlü tasarımcılarından İtalyan Giorgio Armani‘yle geliştirdiği lüks konut projesi ‘Maçka Residences Interior Design by Armani/Casa‘nın arkasına aldığı dev marka desteğiyle İngiliz, Arap ve Türk ‘uç zenginleri’ Maçka’nın göbeğinde komşu yapacak. Otel, uçak, restoran, konser bileti rezervasyonları, limuzin, tekne gibi araçlar ile ulaşım ve transferlerin yanı sıra, parti ve davet organizasyonu gibi birçok lüks hizmet veriliyor. Saatlik aşçı ve garson, bahçıvan gibi hizmetler bir diğer özellik. Projede fiyatlar, 800 bin dolar ile 6.5 milyon dolar arasında. Projede 1+1, 2+1, 3+1 ve penthouse’lara kadar çeşitlilik var.

Prens Adaları’na karşı 20’nci katında golf oynanıyor

Dap Yapı’nın Maltepe’de 212 rezidans ile 13 katlı bir de iş merkezinden oluşacak Dap Royal Center projesi, “royal” yani kraliyet konseptiyle tasarlanıyor. Projede evler saraylardaki gibi 3.5 metrelik tavan yüksekliğine sahip olacak ve 7 gün 24 saat rezidans hizmetleri verilecek. Prens Adaları manzaralı projenin 20’inci katında bir golf alanı da tasarlanıyor. Projede açık ve kapalı yüzme havuzu, iki katlı kapalı otopark ve fitness center’ın yanı sıra mini bir golf pisti de bulunuyor.

M2’si 25 bin $’a penthouse Zorlu Center’da satılıyor

Zorlu Gayrimenkul’ün 2.5 milyar dolar yatırımla İstanbul’un ‘en değerli arazisi’ olan Zincirlikuyu’daki eski Karayolları arazisinde başlattığı ve AVM, rezidans, otel, ofis ile kültür merkezinden oluşan Zorlu Center’da normal evlerin m2 fiyatı 9 bin 500 ile 18 bin dolar arasında değişiyor. M2’si 25 bin doları bulan 733 metrekarelik özel penthouse’lar bile alıcı buluyor. 2012 yılında AVM ve projenin diğer fonksiyonlarının tamamlanması hedefleniyor.

İstanbul’un ikinci yeşil gökdeleni Zincirlikuyu’da

Esin Yapı’nın Zincirlikuyu’da inşa edeceği 46 katlı ‘İstanbloom’ projesinde 165 konut ve ofis katları yer alacak. Bünyamin Derman ve Mahmut Anlar imzalı proje, LEED kriterli ilk proje olan Meridian’in ardından bu sertifikayı almaya aday ikinci gökdelen proje. Projede 108 metrekare en küçük daireler 660 bin dolardan başlıyor, 306 metrekare daireler ise 2.5 milyon dolardan satılıyor.

Bünyamin Derman

DB Mimarlık’ın kurucusu: ‘Eğitimli zenginler için trend yeşil binalar’


Dünün lüksünü tanımlayan en belirgin özellik, belki de onun kişiye özel ve tek olmasıdır. Bugünün lüks tanımı içinde birbirine benzeyen villalarda ya da merkezde yükselen gökdelenlerde süren bir lüks yaşam tanımı da var. Zenginler sınıfının çeşitlenmesine bağlı olarak lüks de derecelendi: Ortalamanın üstü olan lüks, daha lüks ve en lüks. Boğaz’ın yanında Beylikdüzü ve Kurtköy’ü de bu sınıfa dahil edebiliyorsunuz. Konut kullanıcısına göre olmazsa olmaz standartların ötesinde, özellikle eğitimli zenginler için yeşil binalar, kendi kendine yeten, sürdürülebilir çevre konusuna duyarlı yapılar yeni trend.

Mahmut Anlar

Geomim’in kurucusu: ‘Her kimliğe hitap eden projeler lüks’


“LÜKS kavramı aynı ihtiyacı farklı bir şekilde karşılayacakken maddede değerli elemanlar kullanmaktır. Söz gelimi malzeme seçimleri. Farklı yaşam bölgelerindeki lüks tanımlamalarının da bir pazarlama taktiği. Lüksün farklı algıları doğrultusunda son yıllarda inanılmaz bir karmaşa ya da yarışa dönüştü bu kavram. İnsanların artık alımlarındaki beklentileri cok arttı. Artık herkes imkanına göre yaptığı yatırımın en üst düzeyde imkanlar sunmasına dikkat ediyor. Önümüzdeki yıllarda herkesin farklı kimlik ve yaşam tarzına hitap edebilen projeler lüks sayılacak. Sanırım benliğimizi koruyabilmemiz bile artık bir lüks.”

Sapphire, Rixos Elysium ve Trump Tower yılın ilk yarısında hazır

- Dünyanın en ünlü tasarımcısı Philippe Starck ve uluslararası girişimci John Hitchcox’un ortaklığıyla kurulan tasarım ve yatırım emlak şirketi Yoo ile Say Yapı, Ortaköy-Ulus’ta yooİstanbul projesini inşa ediyor. Projede 100 lüks daire, Philippe Starck tarafından minimalist, doğa, klasik ve kültür adı altında 4 konseptte tasarlanacak.

- Ofton İnşaat’ın Taksim’deki projesi Elysium Suites’in işletmesini üstlenen ve evleri günlük, haftalık ve aylık olarak kiraya verecek olan Rixos, Mart 2011’de teslim aşamasına gelecek. 140 adet 1+1 suit dairelerden oluşan projede satışta olan suitlerin fiyatları 600 bin dolarla 1 milyon 150 bin dolar arasında.

- Yalçınlar Grubu, Büyükçekmece Gölü kıyısında 38 villalık Gölmahal projesini başlattı. Göl manzaralı projede büyüklüğü 726 ile 760 m2 arasında değişen villaların fiyatları 1 milyon 760 bin dolar ile 1 milyon 980 bin dolar arasında yer alıyor.

- Kurucu ortakları Tansu Çiller ve Özer Çiller olan Marsan Marmara Holding’in iştiraki Mitaş Gayrimenkul Danışmanlık ve Emlak Yapı Taahhüt A.Ş, Uskumruköy’de 85 villalık ‘ParkONE’ projesine başladı. Projede bahçe dubleks dairelerin satış fiyatı 428 bin ile 630 bin dolar, çatı dublekslerin satış fiyatı 359 bin ile 535 bin dolar, tripleks villaların satış fiyatı ise 600 bin ile 772 bin dolar arasında olacak.

- Eczacıbaşı Grubu’nun Zekariyaköy’de başlattığı Ormanada’da çevresi ormanla çevrili 188 adet beş farklı tip villa, 71 adet dört farklı tip sıra ev yer alacak. Projede yer alan sıra evlerden tek katlı olanlar 170-190 metrekare, dubleks evler 220-250 metrekare, tripleks evler ise 390-420 metrekare büyüklüğünde. Tek katlı evlerde fiyatlar 500 bin dolardan başlıyor, en pahalı villada 2.2 milyon dolara çıkıyor.

- Seba İnşaat’ın Levent’te 64 konutluk Seba Flora projesinde 174 m2 ara katlar 1 milyon 100 bin dolar, 244 ve 279 metrekare bahçe ve çatı dubleksleri ise 1 milyon 650 bin dolar. Ortaköy Vadisi’ni panoramik olarak gören proje, 8 blokta 80 konuttan meydana geliyor.

- Batı Ataşehir’de inşa edilen LEED kayıtlı Türkiye’nin ilk ve tek yeşil karma konut projesi Varyap Meridian’ın 3’üncü etabı olan Varyap Grand Tower, 61 katıyla İstanbul’un en yüksek yeşil gökdeleni. 32.7 m2 stüdyodan 236 m2 4+1’e kadar çeşitlenen 38 teraslı daire 335 bin lira ile 1 milyon 900 bin lira arasında fiyatlardan satılıyor. Proje, özel katları Ralph Lauren, Anouska Hempel ve Jessica Lagrange gibi dünyaca ünlü tasarımcılar planlayacak.

- Yüzde 60’ı satılan ve Şubat 2011’de yaşamın başlayacağı Şişli Trump Towers’da ortalama 120 metrekarelik 1+1’ler 850 bin dolarla 1 milyon dolar arasında, 168-240 metrekare 2+1’ler 1 milyon 300 bin dolardan 2 milyon 100 bin dolara, 250 metrekare olan ve 2 adet kalan 3+1 daireler ise 2 milyon 500 bin dolardan satılıyor. 202 rezidanstan oluşan projede Beyaz Eldiven Konsiyerj Hizmeti daire sahiplerinin her ihtiyacını anında karşılıyor.

- Sur Yapı, Çamlıca Tepesi’nin Ümraniye eteklerinde 1.038 konutluk “Exen İstanbul” adında yeni bir projeye başladı. Boğaz manzarasını en iyi görecek proje olması iddiasıyla tanıtılan projede 136 metrekare daireler 197 bin lira, loftlar 2 milyon 850 bin TL. Yatay bloklarda ise 2+1’ler 510 bin TL, 3+1’ler 794 bin, 4+1’ler 980 bin TL’den başlıyor. Konukların lobide karşılanacağı projede vale, concierge, resepsiyon hizmetleri sunulacak.

Haberin Devamı