Gazete Vatan Logo

‘Alo Ankara, IŞID 200 m yakınımızda!’

Konsolosluk, baskından önce Türkiye’yi aramış...

‘Alo Ankara, IŞID 200 m yakınımızda!’

IŞID, Musul’daki başkonsolosluğumuza saldırdı, aralarında özel harekat ve diplomatların olduğu 49 kişiyi rehin aldı.

Musul’u ele geçirirken 28 Türk Tır şoförünü de rehin alan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, dün Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na girdi. Yaklaşık 900 militanın bastığı binada bulunan Başkonsolos Öztürk Yılmaz’la birlikte, 3’ü çocuk, 3’ü kadın toplam 49 kişi rehin alındı. Böylece Cumhuriyet tarihinde ilk kez Türkiye’nin bir dış temsilciliği, bir terör grubu tarafından ele geçirildi ve diplomatları esir alındı.





‘Konsolos çatışmayı önledi’

Konsolosluktaki militanların Türk bayrağını indirerek binaya örgüt bayrağı çektikleri belirtildi. Militanların, rehin aldıkları Yılmaz ve diğer Türk yetkilileri, 17 Temmuz Caddesi’ndeki karargah binalarına götürdükleri öne sürüldü. Rehineler arasında konsolosluğun güvenliğinden sorumlu özel harekatçıların da bulunduğu belirtilirken, bazı özel harekat üyelerinin öldürülmüş olabileceği söyleniyor. Yılmaz’ın binayı korumak için militanlarla çatışmaya girmeye hazırlanan 20 kadar özel harekatçıyı kan dökülmemesi için durdurduğu iddia ediliyor.




‘Tahliye edin’ talimatı

Baskının ayrıntıları da netleşti. IŞİD militanlarının önceki gece başkonsolosluğa 200 metre kadar yaklaşması üzerine yetkililer Ankara’yı arayarak gelişmeleri aktardı. Ankara tehlikenin büyümesi nedeniyle haberdar başkonsolosluğa ‘tahliye işlemlerine başlayın’ talimatı verdi.


Belge ve veriler imha edildi

Talimat sonrası tahliye hazırlıklarına başlandı. Başkonsolosluktaki belgeler imha edildi, bilgisayarlardaki veriler silindi. Gece bu hazırlıklar yapılırken dün öğle saatlerinde IŞİD saat 12:30’da başkonsolosluğa girdi. Baskın sırasında Ankara ile temasa geçen Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz son ana kadar bilgileri aktardı. Saat 13:00’te ise bağlantı tamamen koptu. Kesin olmayan bilgilere göre başkonsoloslukta rehin alınanlar, Türk kamyoncuların da tutulduğu IŞİD karargahına götürüldü.

‘Konsolosluğu bırakmak istemediler’

Çatışmalar yüzünden Erbil’e sığınan Vali Useyil Nuceyfi, düzenlediği basın toplantısında önceki gün Başkonsolos Yılmaz’ı arayarak konsolosluk binasını terketmelerini söylediğini belirtti. Nuceyfi, “Ancak Konsolosluk görevlileri tarihe geçecek bir davranış sergileyip ‘yerimizde kalmayı tercih ediyoruz’ dediler. Nuceyfi, ayrıca Türk yetkililerin Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi telefonla aradığını ve her türlü insanı yardım konusunda hazır olduklarını ifade ettiklerini açıkladı.

Haberin Devamı