Gazete Vatan Logo

'Almanya Türkiye'yi 38 yıldır dinliyor'

Casusluk krizindeki yeni iddianın sahibi, Alman Focus dergisi.

Almanya’nın 2009 yılında Türkiye’yi dinlemesi için istihbarat örgütü BND’ye talimat verdiğinin ortaya çıkmasının ardından Focus dergisi çarpıcı bir iddiayı gündeme getirdi: BND, Türkiye’yi 1976’dan beri dinliyor!
Almanya’nın en çok satan ikinci haber dergisi olan Focus, Almanya’nın Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) tarafından 1976 yılından beri izlendiğini iddia etti. Dergi kaynak belirtmeksizin, Türkiye’nin 1976 yılında Helmut Schmidt başbakanlığındaki hükümetin kesin izniyle dinlendiğini öne sürdü.
Dergi şimdiki hükümetin verdiği Türkiye’nin izlenmesi kararının ise Alman hükümetinin oluşturduğu bir çalışma grubu tarafından alındığını belirtti. Bu çalışma grubunun Dışişleri, Savunma, Ekonomi bakanlıkları ve Başbakanlık temsilcilerinden oluştuğu kaydedildi.
Alman medyası Türkiye’nin BND tarafından 2009 yılından bu yana dinlendiğini yazmış, Türkiye medyada yer alan haberlere tepki göstermişti. Haberlerde hükümetin Türkiye’yi Türk derneklerinin Alman iç politikası üzerindeki etkileri, PKK örgütü, uyuşturucu ve insan kaçakçılığıyla mücadele, Türkiye’deki Alman askerlerin akıbeti ve İslamcı teröristlerin Türkiye’yi transit ülke olarak kullanması nedeniyle dinlediği ileri sürülmüştü. Alman hükümeti kendisini söz konusu gerekçelerle ‘haklı’ olarak savunmuş, Türkiye’nin, ABD, Fransa ve İngiltere ile kıyaslandığında yakın bir müttefik sayılamayacağı savunmasını yapmıştı. Gelişmeler üzerine Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl Türk Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ülkemiz ile Almanya arasında tarihi derinliğe sahip dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle hiçbir şekilde bağdaşmayan bu uygulamanın, uluslararası güvenliği ve istikrarı tehdit eden gerçek sınamalarla ortak mücadelemize zarar vereceği bilinmelidir” ifadelerine yer verilmişti.
Davutoğlu aramıştı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’i arayarak “Müttefik iki ülkenin birbirine yönelik istihbarat takibinin kabul edilemez” olduğunu dile getirmişti.

Haberin Devamı