Gazete Vatan Logo

'Alevi oldukları için mi?'

Başbakan Erdoğan'a sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “Yetkili kurumlara yapılan başvurularda kitlelerin inançları, dili, dini, ırkı gözetilmekte midir? 2002 – 2013 yılları arasında kaç Alevi Köyü yaşanan göçler sonucunda yerleşke olmaktan çıkarılmıştır? İktidarınızın bu soruna bakış açısı nedir? Sürdürmek ve her geçen gün arttırmak mı yoksa sorunu çözmek midir? Çözmek için bir girişiminiz olacak mı?” diye sordu.

CHP’li Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Adıyaman’ın Tut ilçesine bağlı Dağyalangoz Köyü sakinlerinin, Alevi oldukları için su sorunlarının tüm başvurularına karşı çözülmediğini, şimdi de köydeki okul ve sağlık ocağının kapatılmak istendiğini paylaştığını ve köy sakinlerinin bu durumunun yazılı basında da yer aldığını belirtti. Adıyaman’da yaşanan bu olayın Çorum, Sivas, Tokat, Amasya, Yozgat’ta ve birçok ilde de yaşandığı zaman zaman kamuoyuna duyurulduğunu anımsatan Tanrıkulu, “Halkın taleplerine duyarsız kalmaları sonucu illerde göç hızla artmış ve bizzat ihmaller sonucu oluşan mağduriyetlerle vatandaş baş başa bırakılmıştır. Ayrıca yapılan kamuoyu yoklamaları ve araştırmaları sonucunda iktidar politikaları nedeniyle Aleviliğin yaşadığı asimilasyonun arttığı yönündedir” dedi.

Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:
“Basında yer alan Adıyaman’ın Tut İlçesine bağlı Dağyalangoz Köyü sakinlerinin bu şikayeti doğrultusunda her hangi bir çalışma başlatılmış mıdır? Dağyalangoz Köyü sakinleri su sorunu nedeniyle yetkili mercilere kaç başvuru yapmıştır? Bu başvuruların yıllara göre dağılımı nedir? Başvurular sonucunda gerçekleştirilen her hangi bir çalışma var mıdır? Adıyaman’da benzer sorunu yaşayan köy veya yerleşke bulunmakta mıdır? Yetkili kurumlara yapılan başvurularda kitlelerin inançları, dili, dini, ırkı gözetilmekte midir? Gözetilmemekteyse uzun yıllar yapılan başvurulara rağmen her hangi bir adımın atılmamasının sebebi nedir? Çorum, Sivas, Tokat, Amasya, Yozgat’ta ve birçok ilde benzer sorunlar giderilmeyerek halk göçe zorlanmıştır. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda iktidarınızın hedefi Aleviliğin karşılaştığı asimilasyona sorununu sürdürmek ve güçlendirmek midir? Alevi köylerinde son 10 yılda yaşanan göç rakamları nelerdir ve yıllara göre dağılımı nedir? 2002 – 2013 yılları arasında kaç Alevi Köyü yaşanan göçler sonucunda yerleşke olmaktan çıkarılmıştır? İktidarınızın bu soruna bakış açısı nedir? Sürdürmek ve her geçen gün arttırmak mı yoksa sorunu çözmek midir? Çözmek için bir girişiminiz olacak mı?"

Haberin Devamı