Gazete Vatan Logo

'AKM yerine 'Barok' bir opera binası!'

Başbakan Erdoğan'dan Taksim açıklaması

'AKM yerine 'Barok' bir opera binası!'

Başbakan Erdoğan, önceki gece havaalanında yaptığı konuşmanın ardından dün de İstanbul’da bir konferansta Gezi Parkı’ndaki eylemcilere seslendi: ‘’Ben yeşilin ne olduğunu bilirim. Başbakanınınzla ortaklık yapın... Zaten metresiyle falan Topçu Kışlası’na AVM olması mümkün değil’’

Gezi Parkı eylemlerinin tüm ülkeye yayıldığı sırada Kuzey Afrika gezisinde olan Başbakan Erdoğan, önceki gece yurda döndü. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda binlerce kişinin karşıladığı Başbakan, hem gece hem de dün katıldığı Swissotel’de düzenlenen “Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve AB İçin Ortak Gelecek” konferansında Gezi eylemlerini değerlendirdi. İşte Erdoğan’ın konuşmasından önemli satır başları...
AKM yerine Barok bir opera binası
‘Yalan kampanyası var’

Son günlerde Taksim gezi Parkı düzenlemesiyle yaşanan olaylar kimseyi yanlış düşüncelere sürüklemesin. Burada korkunç bir dezenformasyon var. Sosyal medyanın korkunç bir yalan kampanyası var. Tespitlerle elimdedir. Her şeyden önce muhatabınızı bileceksiniz. Burada böyle bir muhatap söz konusu değil. Milletin parlamentodaki temsilcileri ne iş yaparlar diye sormaz mısınız?

Gezi ile ilgili alakalı animasyon görüntüleri 2011 seçimleri öncesi yaptım. O günden bugüne kimsenin sesi çıkmadı. Hassasiyeti olan kardeşlerime sesleniyorum. Ortaklık yapacaksınız gelin bu Başbakanınızla yapın... Tarihi, kültürüyle, yeşiliyle tanıdım. Ben belediye başkanlığı yapmış bir adamım. Yeşilin ne olduğunu bilirim.
AKM yerine Barok bir opera binası
Koç ve Sabancı örnekleri

Taksim gezi Parkı’na daha önce Sheraton vardı. O zaman yeşil alanlar söküldü. Acaba neden onu engellemediler. Koç Üniversitesi orman alana yapılmıştır. Ben Başbakan olarak onlarla savaş verdim. On binlerce 10-15 yaş üstü ağaçlar Kilyos’ta söküldü.

Dönemin cumhurbaşkanı açılışını yaparken ‘Buranın açılmasına mani olanlar nerede’ dedi. Cezaevindeydim. Yargı meselesine aynen devam ettim çıkınca. Başbakanlık dönemimde yargı orada Türkiye Cumhuriyeti’nin haklılığını teyit etti. Koç Grubu aslında bu noktada yıkılma durumu da var. Orman Bakanlığı’na hayır dedik. Kirayı ödesinler dedik. Aynı şey Sabancı Üniversitesi içinde geçerli. Orası da orman alanıdır. Bu ülkede bugüne kadar belli bir kaymak takım değerlendirmeye alışmıştır.



AKM depreme dayanıklı değil

Biz referanduma da karşıyız diyorlar. Karşı olma o zaman. AKM diye şu anda depreme dayanıklılığı olmayan bir kültür merkezimiz var. Yıllar önce dedik ki bu yapı bize sıkıntı yaratır. Yapının kullanışlı olmadığını da çalışan sanatçılardan biliyorum. Barok mimariyle bütünlük arz edecek şekilde buraya dev bir opera binası yapalım. Türkiye’de opera binamız yok. Bir ilkin adımını atmak istiyoruz. Vandalizmin mensupları çıkıyorlar, ‘yıktırmayız’. Böyle bir şeyin kararını vereceksek seçim öncesinde vermişiz. O zaman da halkımın kahir ekseriyeti bize desteğini vermiş. Daha güzel bir Taksim istiyoruz biz. Trafiği yerin altına alıyoruz. Benim vatandaşım gelsin rahatça gezsin diye.

‘AVM olması mümkün değil’

Gezi Parkı’na fark edecek bir ağaçlandırmayı ortaya koyalım. Bir ara taktılar AVM’ye. Zaten metresiyle falan Topçu Kışlası’nda AVM olması mümkün değil. Söylediğimiz bir ifadeydi. Buranın bir şehir müzesi olabileceği düşüncesi de var. Olayların ilk başında yapılan müdahaleyle ilgili üzüntümüzü ve gerekenin yapılacağını söyledik. Avrupa’nın neresinde böyle şeyler olsa bizdekinden daha sert müdahaleye maruz kalıyor. 10,5 yıl içinde çok çeşitli şekillerde anti demokratik saldırılara muhatap kaldık. Partim hakkında kapatma davası açıldı. Benim partimin suçu neydi? Tabanımızı asla meydanlara dökmedik. Hukuk içinde kalarak mücadelemizi verdik.

Her birinin farklı bir ambalajı var ama niyetlerinin aynı olduğunu her zaman gördük. Bundan sonra da bu saldırıların tamamına göğüs gereceğiz.

Yüzde 100’ün partisiyiz

Toplumsal hadiseleri okuruz, objektif biçimde değerlendiririz. Biz yüzde 50’nin partisi değiliz. Yüzde 100’ün partisi olarak ülkeye hizmet veriyoruz.

Haberin Devamı