Gazete Vatan Logo

‘Akdeniz Ateşi’ni Türkiye söndürecek

Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA)tedavisinde kullanılmak üzere üretilen Türkiye’nin ilk ve orijinal biyolojik ilacıyla ilgili Faz-1 klinik çalışmasından başarılı sonuçlar elde edildi.

‘Akdeniz Ateşi’ni Türkiye söndürecek

Ailevi Akdeniz Ateşi’ne çare Türkiye’den gelecek. Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen ve biyoteknolojiyle üretilen Türkiye’nin ilk orijinal biyolojik ilacına ilişkin Faz-1 klinik çalışmasından umut veren sonuçlar elde edildi. Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi ve TRPHARM işbirliğiyle geliştirilen “RPH-104” isimli moleküle ilişkin ilacın, ileri klinik araştırmaların ardından yaklaşık 5-6 yıl içinde piyasaya çıkması öngörülüyor.

İlacın, bu hastalığa yakalanan ancak mevcut tedaviye yetersiz yanıt veren hastalara da umut olabileceği belirtiliyor. İstanbul Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gül “Türkiye’de yeterli yanıt alamadığımız hastalar için kullanabilecek, kolay ulaşılabilecek ve maliyeti yüksek olmayan bir ilaç geliştirilmiş olacak” dedi. Söz konusu ilacın geliştirilmesi ve üretiminden sorumlu TRPHARM’ın Başkanı Tuygan Göker ise “Sağlıklı gönüllülerle gerçekleştirilen ilk Faz-1 klinik çalışmasına 14 Mart 2016 Tıp Bayramı’nda başlandı ve dozlamalar ARGEFAR Merkezi’nde 11 Nisan 2017’de tamamlandı. 2017 son çeyreğinde çalışma kapsamında tüm sonuçlar tamamlanacak” diye konuştu.

Haberin Devamı