Gazete Vatan Logo

‘AB için 81 milyona gideriz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB üyeliği için referandum mesajı verdi: Bizim AB’ye katacağımız çok şey var, onların da bize katacağı çok şey olabilir. Ama bu mantıkla giderse, bize düşen de 81 milyona gitmek, 81 milyon ne karar veriyor ona bakmak...

‘AB için 81 milyona gideriz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT World’ün düzenlediği ‘Parçalanmış Bir Dünyada Barış ve Güvenliği Yeniden Düşünmek’ temalı forumun kapanışına katıldı. ‘Ekonomik savaşın karşısında pes etmeyeceğiz. Bu millet aç kalmıştır, susuz kalmıştır ama bağımsızlığını hiç kimseye kaptırmamıştır’ diyen Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle;

İDLİB’DE SIKINTI YOK: İdlib 3,5 milyon insanın yaşadığı bir yer haline geldi. Bombalama olsaydı bu insanlar Türkiye’ye kaçacaktı. Rejimin İdlib’i bombalaması bizim seri adım atmamızı gerektirdi, bu adımı attık. Sayın Putin’in ve şahsımın kararlılığı işimizi kolaylaştırdı. Putin ‘Rejimin bu bölgeye girmesine mani olacağız’ dedi. Radikal grupların da oradan çıkarılmasının teminini istedi. Dedik ki beraber yapalım. İdlib’de şu ana kadar bir sıkıntı yaşamıyoruz.

KONVANSİYONEL SİLAH: Maalesef bir cambazlık var. 1915’in bir kararı var. O zaman kalkmışlar kimyasal silahları bir suç olarak kayıtlara girmişler. Ben de diyorum ki bir insanın ölümüne veya insanların ölümünen eden oluyorsa o hangi araç olursa olsun suç aletidir. 1 milyona yakın insan Suriye’de konvansiyonel silahlarla öldürüldü. Konvansiyonel silahları hiç gündeme getirmiyorlar. Aldatmayın dünyayı. Bunu her yerde gündeme getiriyoruz.

Haberin Devamı

AB ÜYELİĞİ: AB’de sona yaklaşıldığının işaretlerini görüyorum. Hala bizi oyalıyorlar, böyle bir zulüm olmaz. Hiçbir alanda bizimle mukayese edilmeyecek ülkeler AB’ye üye yapıldı. Merkel’e söyledim, ‘Almayacaksanız söyleyin biz yolumuzu çizelim.’ Ama ‘Almayacağız’ da demiyor, oyalıyorlar. Bizim AB’ye katacağımız çok şey var, onların da var. Bu böyle gitmez, bize düşen 81 milyona gitmek. 81 milyon ne kadar verirse ona bakmak. Arkadaşlarımla da bir masaya yatıralım, ‘Tamam’ denildiği anda hemen adımımızı atarız. Öyle Avrupa ülkeleri var ki bakıyorsunuz bir sene içine 2, 3 referandum sıkıştırıyor. Referandumlara da aslında alışmak lazım.

SURİYE HALKI: ABD’nin şu an Suriye’de 22 üssü var. Bize ‘Buraları terk edin’ diyeceksiniz. Biz orayı terk etmeyeceğiz. Suriye halkı seçimini yapana kadar terk etmeyeceğiz. Suriye’de 19 bin TIR silah, mühimmat, araç gereç oradaki terör örgütlerine getiriliyor. Kim tarafından? Amerika tarafından. Ne zaman ki Suriye halkı seçimlerini yapar, seçimlerini yaptıktan sonra biz Suriye’yi sahiplerine terk edip oradan ayrılırız. Bizi Suriye halkı davet etti.

Haberin Devamı

S-400 FÜZELERİ: ABD, Rusya’dan satın alınan S-400 füzeleriyle ilgili eleştiriyor. ABD istediğimiz silahlar için bize ‘Kongre müsaade etmiyor’ diyor. Bize müsaade etmiyor da terör örgütü YPG-PYD’ye mi müsaade ediyor? ABD tarafından bize parayla verilmeyenler silahlar terör örgütlerine parasız veriliyor.

4’LÜ ZİRVE: Rusya, Fransa, Almanya. İstanbul zirvesini ortak yapacağız. Şimdi bir small grup oluştu. Small grubun içinde Türkiye, Suriye ya da Rusya yok. Bu toplantı ile neler yapılabilir, bilemiyorum. Burada Türkiye yok. Bunu anlatmak artık bize zor gelmeye başladı.

BM’de 5 daimi üye dönemi geçti

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, “BM’de 5 daimi üye dönemi geçti. Niye?” diye sordu, yanıtladı: “Bu, 2’nci Dünya Savaşı’nın şartlarıydı artık aynı şartları yaşamıyoruz. Yeni bir dönüşüm, yeni bir değişime gitme zamanı. Bir İsrail meselesi, bir Filistin meselesi çözüme kavuşabiliyor mu? Kavuşamıyor. Niye? Çünkü İsrail’in aleyhinde alınmış bunca karar var BM’de, bu kararların hiçbirinin uygulanabilirliği yok. Niye? İsrail kabul etmedikten sonra, ona uymadıktan sonra kalkıp da kimse burada bir şey söylemiyor veya söyleyemiyor. Niye? Beş tane daimi üye ver. Bu beş daimi üyenin bir tanesi ‘Hayır’ diyorsa mesele bitmiştir. Dünyada BM üyesi şu anda 193 ülke var. Bu 193 üyenin de içinde yer alacağı dönüşümlü olarak daimi üye sıfatını kazanacağı bir BM’nin oluşması gerekiyor. Eğer bu oluşmazsa beş üyenin dudakları arasında dünyada adalet tesis edilemez, mümkün değil. Yedi kıtanın yer aldığı bir BM Güvenlik Konseyi; bunu bizim başarmamız lazım.”

Haberin Devamı

Tebrik telefonu

Erdoğan, Irak’ın yeni Cumhurbaşkanı Berhem Salih’i telefonla arayıp tebrik etti.