Gazete Vatan Logo

‘77 milyon kişi fişlendi’

Erdoğan ailesinin kişisel bilgilerine bakan polislerle ilgili davayı hatırlatan CHP lideri iddianameye göre, Türkiye’deki herkesin fişlendiğinin ortaya çıktığına dikkat çekti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu grup toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘mağdur’ olarak yer aldığı iddianameyi gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

‘Taksiciyi niye fişledin’

“Açık ve net sordum, 77 milyon insan senin iktidarın döneminde fişlendi mi fişlenmedi mi? Cevap yok. E açıklayalım artık. Elimde bir iddianame var. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir savcının düzenlediği iddianame. Mağduru Recep Tayyip Erdoğan ve ailesi. Savcı ne diyor, ‘Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’nın ülke genelinde, yani Türkiye’de herkese ait istihbarat bilgilerini sanal ortamda detaylı veri analizi (DEVA 1 ve 2) programı ile topladığı, program içerisinde ülkedeki herkese ait istihbari kişisel bilgilerin bulunduğu...’ Biz fişlendiğimizi biliyorduk da 77 milyon neden fişleniyor. Hadi biz siyasetçiyiz, yahu taksi şoförünü niye fişliyorsun sen?

‘Anayasayı ihlal’

“Suç neymiş, kişisel verileri hukuka aykırı olarak geçirmek. Bazı polisler Erdoğan ve ailesiyle ilgili bilgi toplamış. Ne zaman oluyor? 17-25 Aralık’tan sonra. Ondan önce her şey iyiydi. Oradan bazı dosyaların AKP Genel Merkezi’ne gittiğini de biliyoruz. Üstelik 1994’te bir kanun çıktı. Siz kalkar vatandaşların özel hayatıyla ilgili bilgileri toplarsanız anayasayı ihlal etmiş olursunuz. Sevgili savcı, senin yeni mi aklın başına geldi? Erdoğan olunca mı davayı açıyorsun? 77 milyonun hakkını kim koruyacak? Daha çok şey yazman gerekirdi. Özel hayatın gizliliği diye emredici hüküm var, neden onun üzerinde durmuyorsun?”

Haberin Devamı

‘Sen de dinliyorsun’

“Davutoğlu’na söylüyorum. Şimdi konuş bakalım. Sen de dinliyorsun, arkadaşların, yandaşların dinliyor. 77 milyon yurttaşın bilgilerini ne yapacaksın sen? Benim özel hayatımı merak ediyorsan, gel ben sana anlatayım. Ama sen vatandaşın özel hayatından ne istiyorsun? O bilgiler, DEVA 1 ve DEVA 2 programı hangi gerekçeyle tutuluyor orada? Devleti şirket gibi yönetirseniz böyle olur. Sonunda eden bulur. Allah büyüktür, Erdoğan olmasa biz bunları nereden öğrenecektik?”

Haberin Devamı

Diyanet Başkanı Görmez’e sert tepki

Kılıçdaroğlu, Beştepe’deki sarayın Atatürk Orman Çiftliği’ne yapılması üzerine açılan davada, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nün Atatürk’ün vasiyetini mahkemeye göndermemesine tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, Atatürk’ün vasiyetindeki “Ben icap ettiği zaman en büyük hediyem olmak üzere, Türk milletine canımı vereceğim” cümlesini okudu. Çanakkale savaşlarının 100. yılı nedenile camilerde hutbe indirildiğini ancak Atatürk’e bir rahmet okutulmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Canımı veririm diyor Türkiye için ve siz onu görmezden geliyorsunuz. Mustafa Kemal ve arkadaşlarına okutmak zorundasınız. Sen acaba mal varlığını bu millete adadın mı? O oturduğun koltuk da Mustafa Kemal’in sayesinde. Siz nasıl bu kadar nankör olabilirsiniz?” dedi.

“Erdoğan’ı sevdiğimiz için girdik” demişlerdi

Kılıçdaroğlu’nun bahsettiği iddianamede, 10 polis hakkında 60 yıla kadar hapis cezaları talep edilmişti. Sanıklar, Erdoğan’ı sevdiklerini ve fotoğrafına bakmak için fişleme sistemine girdiklerini söylemişti. İddianamede, o dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan, Sema Erdoğan, Emine Erdoğan, Ahmet Burak Erdoğan, Ziya İlgen, Mustafa Erdoğan, Bilal Erdoğan, Sümeyye Erdoğan, Reyyan Erdoğan, Vesile İlgen mağdur olarak yer alıyor. İddianamede, İstihbarat Daire Başkanlığı’nın, ülke genelinde herkese ait bilgileri DEVA adlı programda topladığı belirtiliyor. Fişlemenin ise, Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’ndaki “polisin, devletin bölünmez bütünlüğü için önleyici tedbirleri almak üzere ülke seviyesinde bilgi toplayabileceği” maddesiyle yapıldığı belirtiliyor.

Haberin Devamı