Gazete Vatan Logo

‘3 yaşından önce teknolojik araçlarla tanıştırmayın’

Çocukların elinden akıllı telefonun ve tabletin düşmediğini belirten uzmanlar, ancak bunların çocuğun gelişimine, iletişim becerilerine, beyin gelişimine ciddi boyutta hasarlar verebildiğini belirtiyorlar

‘3 yaşından önce teknolojik araçlarla tanıştırmayın’

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neriman Aral, çocukların erken yaşta teknolojik cihazlarla tanışmasına ilişkin, “18 aylıktan önce çocuklara teknolojik araçları vermeyin, tanıştırmayın” dedi. Aral, dijitalleşen dünyada teknolojinin insan hayatına çok hızlı girdiğini söyledi. Çocukların elinden akıllı telefonun ve tabletin düşmediğini hatırlatan Aral, “Ancak bunlar çocuğun gelişimine, iletişim becerilerine, beyin gelişimine ciddi boyutta hasarlar verebiliyor” dedi.

Sağlık sorunları artıyor

Teknolojik cihazların karşısında çok uzun süre zaman geçirmenin çeşitli sağlık sorunlarına sebep olduğunu vurgulayan Aral, “Günümüzde obezite yoğun şekilde yaygınlaşmaya başladı. Kalp damar hastalıkları görülmeye başlıyor ama teknolojisiz bir yaşam düşünebilir miyiz? Düşünemiyoruz. Teknolojiyi nasıl bilinçli kullanabiliriz? Ben şunu savunuyorum; birçok araştırmada da var. 18 aylıktan önce çocuklara teknolojik araçları vermeyin, tanıştırmayın. Ben üç yaşından önce teknolojik araçlarla tanışmasın çocuklarımız diyorum” diye konuştu. Okul öncesi dönemin, çocukların hayatında kaçırılmaması gereken bir yaş aralığı olduğuna işaret eden Aral, sözlerini şöyle sürdürdü: Çocuklarda 0-3 yaş döneminde birçok gelişim ve değişim çok hızlı şekilde gerçekleşiyor. Özellikle beyin gelişimine burada çok önemli vurgu yapmamız lazım. Beyin gelişiminin uyarıcılardan etkilendiğini ve sinaptik bağlantıların bunlarla zenginleştiğini biliyoruz. Eğer biz onlara uygun eğitimi sağlayamazsak, bu bağlantılar köreliyor ve yok olmaya başlıyor. Bundan dolayı ilk 3 yaş çok önemlidir diyorum. Bu dönemde kaliteli bir okul öncesi eğitim verilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Açık havada oynasınlar

Prof. Aral, geleneksel oyunlara geri dönülmesinin çocukların gelişimine olumlu katkı sunacağını dile getirerek, şunları kaydetti: Kalkınma ajansı desteğiyle Çocuk Dostu Sokak Projesi adıyla bir çoyun alanı oluşturmaya çalıştık. Öğretmenlerimize eğitim verdiğimizde, kendileri bize şunu söyledi; ‘Hocam hiç değilse çocukları AVM’lere götürsek.’ Bunun değişmesi lazım. Temiz havanın çocuklara çok iyi geleceğini düşünüyoruz.

Haberin Devamı