Gazete Vatan Logo

‘16 bin camide can güvenliği yok’

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “15-16 bin camimizin yeniden yapılması gerekiyor. Bilhassa can güvenliği açısından yeniden yapılması gerekiyor. Pek çoğunun hiçbir mimari özelliğe sahip olmadığını, depreme dayanıklılık bakımından ciddi sorunlar teşkil ettiğini görmüş bulunuyoruz” dedi

‘16 bin camide can güvenliği yok’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gazi Üniversitesi işbirliğinde başlatılan “Cami Planlama ve Tasarımı Projesi”nin birinci çalıştayı, Ahmet Hamdi Akseki Camisi Sergi Salonunda gerçekleştirildi.

‘Gecekondu camiler’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, açılış konuşmasında, camilerin, mimari ve toplumsal açıdan medeniyetin merkezi olduğunu belirtti. Bazı camilerin içlerindeki resimlerden duyduğu rahatsızlığı aktaran Özhaseki, “Bir taraftan dışarıdan baktığımız zaman gecekondu camiler koymuşuz bir taraftan da içinde bizi rahatlatacak fonksiyonundan uzak hale gelmişiz” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de , birçok camiden kendilerinden imamlık ya da müezzinlik kadrosunu talep edildiği zaman haberdar olduklarına işaret etti. Görmez, 1970 yılından bugüne kadar her yıl 500-1000 arasında cami inşa edildiğine dikkati çekerek, “Bütün bu camilerin tamamını dikkate aldığımızda, pek çoğunun projesinin olmadığını, pek çoğunun hiç bir mimari özelliğe sahip olmadığını, bilhassa depreme dayanıklılık bakımından, işlevsellik bakımından herbirinin çok ciddi sorunlar teşkil ettiğini görmüş bulunuyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

8 milyon engelli yok sayıldı

Camiler yapılırken, altında iş yeri olması için yüksek yapıldığına işaret eden Görmez, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’de 8 milyon engelli vatandaşımız var. Onları yok sayarak camiyi tasarlamamız bizi Allah’ın rızasına götürür mü?

Geriye baktığımızda teknik elemanlarımızın bize verdiği bilgiye göre 15-16 bin camimizin yeniden yapılması gerekiyor. Her açıdan, bilhassa can güvenliği açısından yeniden ele alınması gerekiyor.”

Avize dükkanı gibi yapıldı

Görmez, mimari açıdan bütün camilerin yeniden ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Bazı camilerimizi avize dükkanına dönüştürmüş durumdayız. Her türlü estetikten uzak, her türlü işlevsellikten uzak mekanlara dönüştürmüş durumdayız” ifadesini kullandı. Görmez, ümmetin yarısı olan ve erkekle eşit olarak yaratılan kadınları yok sayarak cami inşa etmenin hiçbir Müslüman’a yakışmayacağını aktardı.

Haberin Devamı