Gazete Vatan Logo

'10. Yıl Marşı faşist bir marş!'

10. Yıl Marşı çalındığı sırasında protokolün ayağa kalkmaması Meclis gündemine taşındı

'10. Yıl Marşı faşist bir marş!'

TBMM Genel Kurulu'nda torba kanun teklifinin önceki geceki görüşmelerinde "Kırkpınar güreşlerinde, 10. Yıl Marşı eşliğinde Türk bayrağının sahada dolaştırılması sırasında protokolde oturanların ayağa kalkıp kalkmaması" tartışması yaşandı. Tartışma Meclis tutanaklarına şöyle yansıdı:

TÜRK BAYRAĞI ALERJİ Mİ YAPIYOR?

"Faik Öztrak (CHP): …ay yıldızlı al bayrağımız er meydanında hakemler tarafından dolaştırılıyordu. Bütün tribünlerde herkes ayağa kalkmış bayrağımızı alkışlıyordu. Sadece Hükûmetin sayın bakanları, Sayın Vali, Sayın Savcı yerlerinde oturuyorlardı. Bu tavrı bu kürsüden protesto ediyorum.
10. Yıl Marşı faşist bir marş
Adalet Bakanı Sadullah Ergin: Protokoldekilerin ayağa kalkmasını gerektirecek olan şey hepimizin millî marşı olan İstiklal Marşı'dır. Bayrağımıza elbette ki sonuna kadar saygımız vardır ama bir ideolojik söylem hâline getirilen ve inatla ısrar edilen Onuncu Yıl Marşı'nda vatandaşlarımızı ya da protokolü ayağa kalkmaya zorlamak kimsenin hakkı değildir, haddi değildir.

Haluk Eyidoğan (CHPl): Türk Bayrağı alerji mi yapıyor?

Ahmet Yeni (AKP): Bayrak sevgisini sizden öğrenecek değiliz ya!



Oktay Vural (MHP): Bayrak geçerken ayağa kalkılır Sayın Bakan.

Ergin: O sancaktır.

Vural: Saygı duyacaksınız, bayrağa saygı! Marşı söylemeyin, bayrağa saygı!

İSTİKLAL MARŞI BÜTÜN İHTİYACI KARŞILAR

Akif Hamzaçebi (CHP): 10. Yıl Marşı bu cumhuriyetin marşlarından birisidir.

İbrahim Korkmaz (AKP) - 100'üncü yıl!

Hamzaçebi: 10. Yıl Marşı'nı burada eğer siz cumhuriyetin marşlarından biri olarak kabul etmiyorsanız yazık size!

Mehmet Metiner (AKP): 10. Yıl Marşı faşist bir marştır, ırkçı bir marştır…

Vural: Yani "Türk" ismi geçtiği için öyle mi oluyor! Türk milleti üzerine yemin ettin, namusun ve şerefin üzerine yemin ettin!

Metiner: …cumhuriyetin marşı değil o.
Mehmet Günal (MHP): Sen de faşistsin o zaman.

Hamzaçebi: ... On binlerce insan ayağa kalkmış durumda. Siyasetçilerin görevi halka saygı duymaktır, halkın saygı gösterdiği değerlere saygı göstermektir…

Korkmaz: Söyleyene bak!

Hamzaçebi: …Öyle anlıyorum ki AKP'nin artık halkın saygı gösterdiği değerlere saygısı kalmamış, halktan kopmuş.

Nurettin Canikli (AKP): Türk milletinin bir tane marşı vardır, bedeli kanla ödenen, canla ödenen; o da İstiklal Marşı'dır. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar) O da İstiklal Marşı'dır. Eğer gerçekten samimiyseler, gerçekten İstiklal Marşı'nın ruhundaki o özü samimi olarak savunuyorlarsa, o mısraları samimi olarak savunuyorlarsa başka marşa ihtiyaç yok, o bütün ihtiyacımızı karşılar. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Günal: Onun için mi okullarda kaldırıyorsun törenleri?

"SİZİN ZİHNİYETİNİZ FAŞİST"

Hamzaçebi: ... Anlaşılan AKP 10. Yıl Marşı'nı cumhuriyetin marşlarından saymıyor. Onuncu Yıl Marşı'nı saymadığına göre herhâlde… (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

Canikli: Bu nasıl mantıktır Allah aşkına, şarkıları, türküleri...Kimse kimseye baskı yapamaz, baskı yapmamalı.

Vural: Bu marşta Türk kelimesi geçtiği için buna faşist diyen bir kafayı kınıyorum.

Korkmaz: Faşist zihniyetle yazılmış bir marş.
Cemalettin ªimşek (MHP) - Niye rahatsız oldun, Türk'ten mi?

Korkmaz: Hadi oradan! Ben, özbeöz Türk'üm

Vural: Sen değilsin, hadi hadi! Hadi, yürü yürü, dışarı çık sen.

Korkmaz: O bayrağın manasını biz sizden daha iyi biliriz.

Vural: Bayrak geçişinde muhakkak gerekli saygıyı göstermek gerektiğini düşünüyorum. Mehter Marşı eşliğinde de olabilir…İşte bu, Türk milleti önünde şeref ve namus yemini etmiş birisi; ayağını mı kaldırdı, ne yaptı!
Özgür Özel (CHP): Bu marşa haksız ve hadsiz bir şekilde "Faşist bir marş." diyenleri gerçekten kınıyorum.

Korkmaz: Sizin zihniyetiniz faşist!

Mevlüt Aslanoğlu (CHP): Ne diyorsun be, ne diyorsun?

Özel: ... Herhâlde İstanbul'da olan bir şeyleri örtmeye çalışıyor burada birileri... O parkın açılışına, İstanbul Valisinin, dünyanın ilk tutuklanan, gözaltına alınan piyanosunu ve o piyanonun sahibi David Martello'yu davet etmesini beklerdik. David Martello Türk Marşı'nı çalsaydı da Vali ve direnişçiler orada gerçekten o marşı dinleyerek birlikte helalleşebilselerdi... Bizim hayalimizdeki özgürlük ve demokrasi kürsüsü Gezi Parkı'nın oraya konmalıydı.

Ünal Kacır (AKP): Tamam, iktidara gelince yaparsınız canım. Yapın, siz gelin iktidara, yapın."

3 HİLALLİ BAYRAK SALLAYARAK DİRENİŞİ DURDURAMAZSINIZ

Teklif görüşmelerinde MHP'li Hasan Hüseyin Türkoğlu AK Parti mitinglerini gündeme getirdi. Türkoğlu şunları söyledi:

"Mitinglerde 3 hilalli bayrakları sallayarak, mütedeyyin kardeşlerimizin inanç ve hayat tarzı üzerinden tahrik ve istismar siyaseti izleyerek, iftira ve fitne saçarak bu direnişi durdurumazsınız. Onlar o zulüm iktidarının Musaları, İbrahimleri, Hüseyinleridir. Sadece onlar değil, evde zorla tuttuğunuz yüzde 50 de artık bu zulüm ve yağma düzeninden sıkılmıştır. Onlar artık sizin kurşun askerleriniz değildir, onlar da size güvenmiyor. AKP zulmünün, adaletsizliğinin, ayrımcılığının ve bölücülüğünün ateşlediği toplumsal olay, artık Söğütözü'ndeki 20. yüzyılın Emevi sarayını da sarmıştır. Başbakan kendi aklını başına almalıdır, kiralık akılları bırakmalıdır."

Sataşma gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "Biraz önce akıl ve mantık dışı, hakaret ve iftiralarla dolu saçma sapan konuşmalar dinledik. Bir peşkeş söz konusuysa somut olarak çıkar açıklarsınız. Bir tane örneğiniz var mı? Eğer ortaya bir şey koyamıyorsanız bu iftiradır" dedi. Tekrar konuşan MHP'li Türkoğlu, Canikli'nin sözlerine "saçma sapan" demesini çok ayıpladığını ve kınadığını belirterek, "Asıl onun sözleri saçma sapandır" diye konuştu.






Haberin Devamı