Gazete Vatan Logo

‘0-3 yaş arası 528 çocuk yurtta kalıyor’

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, evlat edinmede 40 yaş sınırının kaldırılmasına dair değişiklik çalışmalarında beklenilenin çok üzerinde pozitif dönüş aldıklarını belirtti.

‘0-3 yaş arası 528  çocuk yurtta kalıyor’

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, evlat edinmede 40 yaş sınırının kaldırılmasına dair değişiklik çalışmalarında beklenilenin çok üzerinde pozitif dönüş aldıklarını belirterek, “Çok mutlu oldum. Evlat edinmek isteyip geri çevrilen insanlar olmuş. Ben de gelen şikayetler üzerine bu çalışmayı başlattım” dedi. Artık çocuk yetiştirme yurtları kavramının kalmadığını, sevgi evleri sitesi ya da çocuk evlerinin bulunduğunu anımsatan Kaya, “Evleri ne kadar güzel de olsa 0-3 yaş arası çocuklar, kurumda kalmasın, ailelerin yanında olsun. Bu şekilde 528 çocuk var” ifadesini kullandı.

Bakan Kaya, koruyucu aile sayısını artırmak için valilikler ile çalıştıklarını bildirdi. Çocuk evlerini ziyaretlerinde gözünün içi parlayan, zehir gibi çocuklar gördüğüne işaret etti.

‘Artık evlilikler geç’

Kaya, artık insanların daha geç evlendiğini, eskiden 20’lerin başında evlenilirken şimdi insanların 20’lerin sonuna doğru evlendiğini, özellikle eğitimli kesimin daha geç evlendiğini bildirdi. Kaya, “İş hayatı derken, kadınlar daha geç yaşta anne olmayı tercih ediyor. Zaten 30’a yaklaşmış, anne olmak istediğinde de bazen doğal yollarla olmuyor. Doğal yollarla olmayınca tedavi süreçleri de çok ilerledi. Çoğu insan 45 yaşına kadar beklemeyi tercih ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

‘18 yaşına geldin kapının önündesin’ diye bir şey yok
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, “18 yaşına geldin, kapının önündesin” diye bir şeyin asla söz konusu olmadığını vurguladı. Devlet korumasındaki 18 yaşındaki çocuk liseyi bitirdiğinde istihdam hakkı elde ettiğine, kamuda atamasını yaptıklarına işaret eden Kaya, ataması yapıldıktan sonra da bu çocukların 3-4 ay evlerde kalmalarını sağladıklarına dikkati çekti. Kaya, 18 yaşını bitirip, üniversiteyi kazanamayanları da üniversiteye hazırlanmak istemesi halinde evde kalmaya devam ettiğini belirtti.