Gazete Vatan Logo

" Sünnet ticari amaçlı, üstelik cinsel hazzı azaltıyor"

Nil Gün'ün kitabını okuyan çiftler arasında çocuğunu sünnet yaptırmaktan vazgeçenler çok... Sünnet kitabı Bernard Shaw'un, "Gelenekler insanlara en acımasız şeyleri yaptırabilir" sözüyle başlıyor. 250 sayfada sünnetin tarihi, sünnetle ilgili tıbbi makaleler, modern tıbbın sünnete bakışı, sünnetle ilgili her soruya yanıt var. Sakın kitabı okumadan "sünnetle ilgili kararım değişmez", "bunlar saçmalık" demeyin

* Şunu çevremde son zamanlarda çok duydum: "Sünnetle ilgili kafam karışık. Çocuğumu sünnet yaptırmasam mı? Nil Gün'ün kitabında okudum, sağlık açısından da önerilmiyor, dinsel gereklilik de değil..." Annelerin yazıştığı web siteleri de sizin kitabınızı tartışıyor...
Kitabı yazarken işimin zor olduğunu biliyordum. Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya benziyordu yaptığım iş. Okuyucuların bu konudaki fikirlerini değiştireceklerini umdum. Tarihte de hep öyle olmamış mıdır? Gerçekleri dile getiren fikirler içinde bulunduğu toplumsal değerlere, dine, geleneklere, adetlere aykırıysa bastırılmıştır. Sünnet de böyle... Sünnetle ilgili fikrini değiştirenler çok. Karşı çıkanların çoğu kitabı okumayanlar

* İki oğlunuz da sünnetliymiş, kitabınızda anlatıyorsunuz. Şimdiki aklınız olsa yaptırmaz mıydınız sünnet?
Asla yaptırmazdım. Ben iki oğlumu da Amerika'da dünyaya getirdim. Benden ve babalarından izin almaya gerek duyulmadan ikisi de doğumdan hemen sonra sünnet edildiler. O dönemde bunu sorgulamadım. Sağlık açısından doğru olduğunu sanıyordum.

* Yıllar sonra neden sünnet konusunda araştırma yapmaya karar verdiniz?
Sağlıklı bir insanın bedeninin bir parçasının kesilmesi fikri beni rahatsız ediyordu. Neden sağlıklı bir insanın bir parçası kesiliyor, diye düşünüp araştırmaya başladım. Sağlık için bu işleme gerek var mıydı? Sünnet olmak İslam'ın bir emri miydi? İslam'ın emriyse neden Yahudiler de oluyordu? Dinleri ve gelenekleri bizlere hiç uymayan Amerika'da neden sünnet yaygındı?

Peygamberimiz sünnetsiz
* Mısır'da kız çocuklarının sünnet edildiğini hatırlatıyorsunuz. Herkes kitabınızı okumadı. Burada da anlatır mısınız, sizce Mısır'da kızlara yapılan sünnetle, yaygın olarak yapılan erkek sünnetinin arasında fark yok mu?
Kadın sünneti yapıldığı ülkelerde din ve sağlık gerekçeleriyle yapılıyor. İlk önce şunu söyleyim, Türkiye'de dini inançları kuvvetli olmayan aileler de çocuklarını adetler gereği sorgulamadan sünnet yaptırıyor. Kuran sünnetten hiç bahsetmiyor. Peygamberimiz sünnetli değildir

* Nereden çıkmış sünnet?
Heredot'a göre sünnet altı bin yıllık geçmişi olan dünyanın bilinen en eski ameliyatı. Çok geçmişte İştar ve Kibele gibi tanrıçaların döneminde, erkeklerin penisleri anatanrıçaya kesilip sunuluyordu. Anaerkil toplum düzeninin olduğu dönemden bahsediyorum. Daha sonraları bu yöntem klanı tamamen ortadan kaldıracağı için penisin tümünün kesilmesinden vazgeçildi. İbrahim. MÖ 1913 yılında Yahudiler'e sünneti zorunlu kıldı. O dönemde zaten Hititler sünneti uyguluyordu.

* Neden Müslüman toplumların dışında da sünnet yapılıyor?
ABD'de erkekler niye sünnet oluyor o zaman? Sünnet 1870'li yıllarda Amerika'da seks fobili doktorların mastürbasyonu tedavi etmek için ortaya attığı bir uygulamadır. Sünnet cinselliği baskılama yolu olarak önerilmiştir. Dünyada sünneti öneren tek bir uluslararası sağlık örgütü yoktur. Amerika'da ticari bir durum var. Amerika'da doktorlar sünnet başına 200 dolar alıyor. Amerika'da doktorlar tahminen 200 milyon doların üzerinde parayı her yıl gerçekleştirilen bir buçuk milyona yakın sünnet operasyonundan alıyorlar. Sünnet derisi ayrıca kozmetik firmaları tarafından kullanılıyor.

* Sünnet derisinin bir pazarı mı var?
Amerika'da var. Sünnet derileri kozmetik firmalarına gidiyor. 1980'li yıllardan beri özel hastaneler kesilmiş sünnet derilerini biyo-araştırma laboratuarlarına ve ilaç şirketlerine satıyor. Advanced Tissue Sciences of San Diego, Organogenesis ve BioSurface Technology adlı şirketler sünnet derilerinin satışlarından kâr elde ediyor.

Sünnet derisi ticareti
* Nerede kullanılıyor bunlar?
Penis üst derisi bir çeşit nefes alabilen bandaj üretiminde kullanılıyor. Ayrıca Dermegraft-TC gibi ürünler bebek sünnet derilerinin hücreleri çoğaltılarak yapılıyor. Bu ürün yanık bölgelerde geçici yapay deri olarak kullanılıyor. Dermegraft-TC'nin 0.93 metrekaresi 3000 dolara satılıyor. Gelişmiş ülkelerde sünnet derisi ürünleri ile yapılan yanık tedavisi yılda bir iki milyar dolar kazanç, diyabetik ülser, deri ülseri tedavisi on milyar dolar kazanç demek 1994 yılında bir grup şirket Amerika'da bir milyon dolarlık sünnet derisi kültürü satın aldı.

* Ya Türkiye'de durum ne? Türkiye'deki sünnet derileri ne oluyor?
Bunu bilemiyorum. Erkek nüfusunun tamamının sünnet edildiği bir ülkeye el atmış olabilirler. Türkiye'de de sünnet endüstrisi çok büyük. Sünnet düğünlerini bir düşünün. Kıyafetler, kiralanan salonlar, çiçekler, davetiyeler, hediyeler..

Sünnet cinsel hazzı azaltıyor
* Sünnet cinsel hazzı azaltıyor mu?
Üst deri cinsel hazzı artırır. Sünnetle birlikte erkeğin cinsel hazzı yüzde 51 ile yüzde 80 arasında azalıyor. Kadınların cinsel hazzını da azaltıyor.

* Bunları neye bağlı olarak söylüyorsunuz?
Tıbbi makalelere. Sünnet için yığınla sağlık
mazereti bulunur ama geçerli bir tıbbi kanıt yoktur. Üst derinin bir işlevinin olmadığı söylenir, bu yanlış bir bilgi. Üst derinin hem koruyucu işlevi var hem de duyarlılık artırıcı özelliği var.

* Sünneti doktorlar yapıyor artık. Doktorların bugüne kadar bu konuda sesinin çıkmaması garip
değil mi?

Uzmanlık alanı var mı bu konuyla ilgili? Hayır yok. Çocuk cerrahları özel olarak sünnetle ilgili eğitim alıyor mu? Almıyor. Türkiye'de hem sünnetçilerden hem de doktorların yaptığı hatalardan dolayı sorun yaşayan çok erkek var.

İlk suda doğum yaptırmıştı
Nil Gün Türkiye'de "bireysel gelişim", NLP, hipnoterapi, Reiki denildiğinde ilk akla gelen isimlerden. Türkiye'de ilk kez hipnoterapi yöntemiyle ağrısız ve ilaçsız suda doğum yaptıran Nil Gün Amerika'da 1981, Türkiye'de de 1989'dan beri "Kendinizle Yüzleşin", "Kendiniz Olmak", "Özgüven", "İletişim", "Kadın-Erkek İlişkileri", "Stresle Barışık Olmak", "Çocuğunuzun Özgüvenin Geliştirmek", "NLP ile Etkin Konuşmacı Olmak" başlıklı grup çalışmaları yapıyor.

Haberin Devamı