Müjdat’lı yıllar

Haberin Devamı

Geçenlerde Müjdat Gezen’in 50. sanat yılı kutlandı.

Paris konserime rastladığı için dostumun gecesine katılamadım ama o akşam verilen davette onun şerefine de kadeh kaldırdım.

Müjdat yiğit adamdır, yürekli adamdır, iyi sanatçıdır, dosttur ve yıllardır hayatımızı renklendiren değerli ustalardan birisidir.

En önemli özelliklerinden biri de sevecen bir kişi olmasıdır.

Hayatı sever, dostlarını kucaklar, sanatıyla hem gülümsetir hem düşündürür.

Onun elinde mizah, can yakan bir silah değildir. Alay, küçümseme, öç alma, komplekslerini tatmin etme aracı olarak kullanmaz sanatını.

Yazının burasında aklıma büyük Çehov ve kardeşi geliyor.

Anton Çehov’un Martı adlı oyunu Moskova’da sahnelenir. Oyunun ilk gösteriminde Çehov o kadar büyük protestolarla karşılaşır ki tiyatrodan çıkıp dosdoğru tren istasyonuna gider ve şehirden kaçar.

Aylarca dönemez.

Kendisi de yazar olan kardeşi Anton’a bir mektup gönderir ve yeni oyununda Moskova’daki zalim sanat çevrelerini yerden yere vuracağını bildirir.

Anton Çehov’un kardeşine yazdığı cevap müthiştir.

Der ki; “Sen sanatını nasıl böyle intikam duygularına alet edersin. Sanat büyük bir şeydir, senin kişisel kavgalarını kaldırmaz.”

Bu cevap aslında Müjdat’ı anlatmaktadır bize.

Elindeki büyük mizah silahını, insanları mutlu etmek, toplumu daha doğruya, güzele yöneltmek için kullanan bir ustadır o.

Nice güzel ve sağlıklı yıllara Müjdatçığım.


***



DÜNYANIN EN DEĞERLİ MÜCEVHERLERİ

Madem konu eski dostlardan açıldı, üç sevgili dostumun bana verdiği değerli mücevherlerden de söz edeyim biraz.

Bildiğiniz gibi önceki akşam VEDA filminin galası yapıldı.

Filmin sonunda Yaşar Kemal, Türkan Şoray ve Filiz Akın dostlarım bana dünyanın en değerli kristallerinden yapılmış mücevherler hediye ettiler.

Ve ben çok ama çok mutlu oldum.

Dünya yüzünde bundan daha değerli bir hediye olacağını sanmıyorum çünkü hediye ettikleri mücevherler gözlerinden süzülen yaşlardı.

Salondaki üç bin kişinin gözyaşları gibi.

Bu hediyeler aslında VEDA filmine emeği geçen, kendilerini paralayarak büyük bir film ortaya koymak için çırpınan sinema emekçilerine sunulmuştur.

DİĞER YENİ YAZILAR