Gazete Vatan Logo

Zirve Yayınevi davası: 9 yıl sonra karar, 5 kişiye ağır müebbet

Zirve Yayınevi’nde biri Alman uyruklu 3 Hristiyan’ın katledilmesine ilişkin 9 yıldır süren davada 5 sanık üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı

Zirve Yayınevi davası: 9 yıl sonra karar, 5 kişiye ağır müebbet

Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin davanın 115. karar duruşması, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada, tutuksuz sanıklar emekli Albay Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil, İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ruhi Abat ile Murat Göktürk, Abdullah Atılgan, Adem Gedik, Hüseyin Yelki, Levent Ercan Gelegen ve adli kontrol kararıyla elektronik kelepçe takılan sanıklar Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım ve Salih Gürler hazır bulundu. Elektronik kelepçe takılan sanıklardan Hamit Çeker Elbistan, Cuma Özdemir Darende Adliyesinden, Adana F Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan Varol Bülent Aral ise video konferans sistemiyle duruşmaya katıldı.

‘CIA, MOSSAD, FETÖ...’

Tutuksuz sanık emekli Albay Mehmet Ülger cinayetlerin arkasında CIA, MOSSAD ile küresel güçlerin taşeronu FETÖ’nün olduğunu ileri sürerek, “Bu cinayetler, Türkiye-Almanya ilişkisini bozmak için işlenmiştir. Ergenekon ve türevi davalarla milliyetçi ve ulusalcı kesimler tasfiye edilmiştir, TSK itibarsızlaştırılmıştır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Sanıklardan Ruhi Abat da savcılar İsmail Aksoy ile Zafer Hazar’ın hazırladığı iddianamelerin FETÖ’nün yol haritası olduğunun ortaya çıktığını savundu. Davanın tek tutuklu sanığı Aral ise FETÖ’nün bu cinayetleri işlemediğini, gözcü rolü üstlendiğini ileri sürdü.

Oybirliğiyle alınan kararı açıklayan mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklar Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker, Salih Gürler ve Cuma Özdemir’i maktuller Necati Aydın, Uğur Yüksel ve Tilmann Ekkehart Geske’yi “tasarlayarak öldürme suçundan” üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, 5 sanığa ayrıca “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan her maktul için onar yıl, “nitelikli yağma” suçundan da 9 yıl 9 ay hapis cezası verdi.

Malatya’da 18 Nisan 2007’de, Zirve Yayınevi’nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel boğazları kesilerek öldürülmüş, zanlılardan Salih Gürler (20), Cuma Özdemir (20), Hamit Çeker (19) ve Abuzer Yıldırım (19) olay yerinde yakalanmıştı.

Haberin Devamı

Onanana kadar tutuklama yok

Prof. Dr.Ersan Şen: “Azami tutukluluk süresi aşıldığı için tutuksuz yargılanmalarına karar verilmiş. Bu nedenle şu anda bir tutuklama olmaz. İstinaf mahkemesi kararı onarsa ancak o zaman tutuklanabilirler. Birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan kişi azami 40 yıl yatar. Bunun infazı yapılırken yattıkları süre cezalarından düşer.” Sanıklar 7 yıl tutuklu kalmıştı.

FETÖ’cü iddiası

Sanık Salih Gürler, Emre Günaydın’ın FETÖ yurtlarında kaldığını iddia etti. Günaydın’ın, cinayetlerden önce “Arkamda emniyet müdürleri var” dediğini ancak dönemin il emniyet müdürü ve şu an FETÖ soruşturmalarında tutuklu bulunan Ali Osman Kahya’nın bu davada hiç araştırılmadığını savunan Gürler, “Bunlar araştırılmadan dava yarım kalmış, arkası aydınlatılmamış olacak” dedi. Sanıklardan Cuma Özdemir de olay dönemindeki bazı hakim ve savcıların tutuklandığını hatırlattı.

Bıçakla kesmişti

Emre Günaydın, yayınevindeki bıçaklı saldırıda üç Hristiyan’ı nasıl öldürdüklerini tatbikatta anlatmıştı. Günaydın dün duruşmaya elektronik kelepçeyle geldi.

Haberin Devamı

Adli kontrol kararıyla elektronik kelepçe takılan sanıklar Abuzer Yıldırım ve Salih Gürler son duruşmaya böyle geldi.

Tolon beraat etti

Aralarında emekli Orgeneral Tolon ile emekli Albay Ülger’in de bulunduğu 16 sanığın “terör örgütü üyeliği” ve benzer suçlardan beraatine hükmeden mahkeme heyeti, “haberleşmenin gizliliğini ihlal ve resmi belgede sahtecilik suçlarından” Ülger’e 13 yıl 9 ay, Binbaşı Yeşil’e de 14 yıl 10 ay 22 gün hapis cezası verdi. Kararda, eylemin sadece 5 sanık tarafından planlanarak işlenmiş olmasının hayatın olağan akışına uygun olmadığı belirtilirek, olayın azmettiricileri ve planlayıcılarının ortaya çıkarılması için suç duyurusunda bulunuldu.