Gazete Vatan Logo

Zirve için zemin tamam

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Türk hükümeti ile ticari ve ekonomik işbirliğinin devam etmesine yönelik kararnameyi imzaladı. Kararnameyle, beklenen ülke liderleri görüşmesi için zemin hazırlandı

Zirve için zemin tamam

Uçak kriziyle ağır hasar alan Türk Rus ilişkilerinde normalleşme yönünde önemli bir adım daha atıldı. Rus hükümetinin basın servisinden yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile 2019 yılına kadar yürütülecek orta-vade ticari, ekonomik, bilimsel ve kültürel işbirliği programının devam etmesine yönelik kararname yürürlüğe girdi.

Ortak fon kurulacak

30 Kasım 2015’de uçak krizi sonrası alınan, ticari-ekonomik işbirliği çalışmalarının durdurulması kararı iptal edilirken, Rusya ve Türkiye’deki yatırım projelerinin finanse edilmesi için ortak fon kurulmasına yönelik görüşmeler de tekrar başlayacak. Başbakan Medvedev tarafından imzalanan hükümet kararnamesine göre, askıya alınan Karma Ekonomik İlişkiler Komisyonu görüşmeleri yeniden başlatılacak. Kararnamenin devamında ayrıca Türkiye’ye tur satışı yasağının kaldırılmasına, Rusya Dışişlerinden Türkiye’de tatil yapan Rusya vatandaşlarının güvenliği konusunun takip edilmesine vurgu yapılıyor.

Konuya yakın çevreler, Türk hükümetinden bakanlar düzeyinde 26-27 Temmuz’da Moskova’ya yapılacak ziyaret öncesinde hazırlıklar yapıldığını, 2 ülke Karma Ekonomik Komisyonu toplantıları ve olası bir Üst Düzey İşbirliği Konseyi zirvesi öncesinde zemin hazırlandığını vurguluyorlar. Kremlin sözcüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleştirilecek görüşmenin Ağustos ayının ilk 10 günü içerisinde yapılacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı