Gazete Vatan Logo

Zaferin görülmemiş fotoğrafları!

Çanakkale Savaşı’na ilişkin daha önce hiç yayınlanmamış fotoğraflar sergilendi...

ANTALYA’nın merkez ;Konyaaltı Belediyesi tarafından Çanakkale Deniz Zaferi’nin 97’nci yıldönümü nedeniyle düzenlenen ’Bir Hürriyet Türküsü’ adlı sergide, Çanakkale Savaşı’na ilişkin daha önce hiç yayınlanmamış fotoğraflar sergilendi.

Konyaaltı Belediyesi’nin Çanakkale Deniz Zaferi’nin 97’nci yıldönümü nedeniyle düzenlediği ve koleksiyoner Fahri Özdemir’in arşivinden derlenen fotoğraf ve afişlerden oluşan ’Bir Hürriyet Türküsü’ adlı serginin açılışı törenle yapıldı. Konyaaltı’ndaki Migros Alışveriş Merkezi’nde gerçekleştirilen açılışa, CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, Konyaaltı Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Böcek ve eşi Havva Böcek, İlçe Milli Eğitim Müdürü Gültekin Acar, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Antalya Şube Başkanı Zeynel Abidin Sezer ve davetliler katıldı.



"BEN DE ŞEHİT TORUNUYUM"

Açılış öncesi konuşan Başkan Muhittin Böcek, "Bugün çok önemli bir gün. Çanakkale Zaferi’nin 97’nci yıldönümünde, bir tarafta keder, bir tarafta zaferi yaşadığımız bir gündeyiz. Türkiye’nin destanının yazıldığı bir gün. Bir şehit torunu olarak tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyorum" diye konuştu. Daha sonra serginin açılış kurdelesi kesildi.

YÜZDE 80’İ GÖRÜLMEMİŞ

Başkan Muhittin Böcek ve beraberindekiler sergiyi gezerken, koleksiyoner Fahri Özdemir eserlerle ilgili bilgi verdi. Özdemir, eserlerin yüzde 80’inin daha önce hiç gün yüzüne çıkmadığını aktardı. Sergiye vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. 100 eserden oluşan sergi 25 Mart tarihine kadar sürecek.

ÇANAKKALE MEKTUPLARI AĞLATTI

ANKARA’nın Polatlı İlçesi’nde ;18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 97’nci yıldönümü ;etkinliklerinde, Çanakkale cephesinden yazılan mektupları konu alan konferans düzenlendi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ömer Çakır tarafından hazırlanan ’Çanakkale’den mektup var’ adlı konferans düzenlendi. Cepheden, subay ve askerler tarafından ailelerine yazılan mektuplar ile ailelerden cepheye yazılan 33 ;mektup, slayt gösterisiyle sunuldu. 33 mektup, ayrıca 13 Eylül Kültür Merkezi’nde büyük baskı şeklinde sergilendi. Mektuplar, ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.

TBMM’DE SERGİLENECEK

Polatlı ; 13 Eylül Kültür Merkezi’nde ;yapılan ;konuşmaların ardından şiirler okundu, ’Çanakkale Ağıtları’ isimli dinleti gerçekleştirildi. ;Ayrıca, ’Çanakkale mektupları’ ;sergisi açıldı. ;Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, serginin 20 Mart Salı Günü TBMM adına Ankara’da sergileneceğini söyledi. Sergide, 33 mektup bulunurken ;subaylar ile askerlerin cephedeki durumları anlatılıyor. Doç. Dr. Ömer Çakır, ;yaptığı konuşmada şöyle dedi:

"Çanakkale’den Mektup Var’ isimli eserde ;Çanakkale savaşına katılmış er veya subay olan askerlerin mektuplarından 33 adet seçim yaptık, orijinalleri ve yeni yazılı haliyle segide bir araya getirdik. Subaylardan Mustafa Kemal Paşa, Selahattin Adil Paşa gibi Çanakkale cephesinde önemli görevlerde bulunmuş askerlerin mektupları olduğu gibi, Anadolu’nun değişik coğrafyasından Çanakkale’ye giden erlerin mektupları da bulunmaktadır. Sivaslı Sami efendinin, Harputlu Ali Haydar efendinin, Kastamonulu İsmail isimli askerin mektupları bunlardan bazılarıdır. Bu kitapta ayrıca, askerlerin mektuplarının dışında cephe gerisinden bazı ailelerin cephedeki evlatlarına yazdıkları mektuplar da var. Dolayısıyla ’Çanakkale’den Mektup Var’ isimli eserde cephe gerisinden cepheye, cepheden de cephe gerisine yazılmış mektuplardan dikkat çekici olanlar seçilmiştir."

Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü etkinlikleri kapsamında Polatlı Müftülüğü Merkez Camii’nde mevlit okuttu ve ayrıca Şehitliği ziyaret ederek burada Kuran tilavet etti. İlçedeki Sakarya Şehitliği Anıtı ;da ;ziyaret edildi.

ÇANAKKALE SAVAŞI TWITTER'DA

Çanakkale Muharebeleri, 1915’te gerçekleştiği gibi, gün gün, saat saat Twitter’a geliyor...

NTV Tarih'in, Çanakkale Savaşları'nı gün gün, saat saat Twitter üzerinden anlatacak ''Gerçek Zamanlı Çanakkale Savaşı Günlüğü'' Projesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ilk ''tweet''i atmasıyla başladı.

Sadece Türkiye değil tüm dünya ilk defa Çanakkale muharebelerinde gün gün, saat saat ne olup bittiğini, nelerin nasıl yaşandığını öğrenecek.

1915’te yaşanan ve tarihi değiştiren hadiseler, 274 gün boyunca, meydana geldiği saatten tam 97 yıl sonra yendien yazılıyor.

Çanakkale cephesinde gerek Türk gerek İtilaf devletleri tarafında yaşanan gelişmeler, bir bir bugüne aktarılıyor.

Ortaya çıkacak bu büyük veritabanı, artık bütün zamanlar için, tüm insanların, karşılıksız hizmetinde olacak. Tarihe yazılan Çanakkale, bir kez daha, araştırmayla, bilgiyle, bilimle ve herkes tarafından ulaşılabilir, anlaşılabilir şekliyle belleklerde çok daha özel bir yer tutacak.

SAVAŞ GÜNLÜĞÜ NEDİR ?

“Gerçek Zamanlı Çanakkale Savaş Günlüğü” projesi, 1915’teki muharebeler sırasında cephede meydana gelen tüm olayları, tam 97 yıl sonra, gerçekleştiği saatte izleyicilere sunmayı amaçlıyor. Adeta zaman tüneliyle 1915 yılına, Gelibolu Yarımadası’nın üzerine giden NTV Tarih, tanıkların gördüğü ve anlattığı tüm hadiseleri anında bugüne aktaracak. Bu gelişmeler, hem Türk, hem İtilaf Devletleri tarafındaki tüm hadiseleri kapsayacak.

Nerede ve nasıl gerçekleşecek?

Proje esas olarak Twitter üzerinde twitter.com/Canakkale_Canli
ve twitter.com/Gallipoli_Live sayfalarında eşzamanlı Türkçe ve İngilizce olarak gerçekleşecek.

Proje, Cumhurbaşkaı Gül'ün, ''Çanakkale savaşları acılardan ders alınarak barışa ulaşmanın güzel bir örneği. Şehitlerimizin ruhu şad olsun'' mesajıyla saat 11.00'de başladı.

274 GÜN SÜRECEK

Proje, 9 Ocak 2013 tarihinde, İngilizlerin Gelibolu’yu terkettiği, Çanakkale cephesinde kesin zaferin kazanıldığı günün 97. yıldönümüne kadar, yani toplam 274 gün sürecek.

Twitter üzerinden Türkçe ve İngilizce izlenecek. Twitter’in mantığı gereği, olaylar o an meydana geldiği ve dışardan görüldüğü şekliyle, 140 karakteri geçmeyecek şekilde nakledilecek. Dışardan görülmeyen, karargahlarda, komuta merkezlerinde ve diplomatik çevrelerde gelişen hadiseler, her günün sonunda, cephedeki gelişmelerle birlikte ele alınarak ayrı bir web sitesinde Değerlendirilecek. Takipçiler, hadiselerle ilgili yorum ve görüşlerini yine anında tweet’leyerek bize ulaştırabilecek. Bunlar arasında kayda değer olanlara cevap verilecek.

Web sitesinde neler olacak?

ntvtarih.com.tr/canakkale adresinde, projeyle birlikte 18 Mart 2013 tarihinde de yeni bir site Türkçe ve İngilizce olarak faaliyete geçecek.

Burada, baştan beri yer alacak tüm tweet’ler izlenebileceği gibi, bunlar bir zaman çizelgesinde (time-line) ay ay, gün gün ve saat saat olarak takipçilere sunulacak. Ayrıca kimi hadiselerin fotoğrafları, meydana geldikleri coğrafyadaki konumlarını gösteren haritalar ve GPS koordinatları da yer alabilecek.

Kimler, nasıl çalışacak?

Proje araştırma ekibi, Çanakkale muharebeleri üzerine harp tarihi uzmanlarından Şahin Aldoğan ve Bill Sellars’dan oluşuyor. Bu zorlu araştırma sürecinde, sadece yerli ve yabancı resmî, gayrıresmî tarihlerde yer alan olaylar ve onların meydana geldiği saatler teyit edilip karşılaştırılmayacak; aynı zamanda yayımlanmış tüm yerli ve yabancı günlük ve hatıralar da tek tek elden geçirilecek Onlardan gelen bilgiler, NTV Tarih Yayın Yönetmeni ve Çanakkale muharebeleri askerî tarih uzmanı Gürsel Göncü tarafından yayına hazır hale getirilecek.

274 gün boyunca saat saat verilecek tüm olaylar, Çanakkale muharebelerine ilişkin şimdiye kadar dünyada biraraya getirilmemiş bir veri tabanı oluşturacak. İlköğretim öğrencilerinden üniversite mensuplarına, tarihçilerden araştırmacılara, kurumlardan bireylere kadar, yerli yabancı herkes için, olağanüstü, yeni ve heyecan verici bir kaynak ve bellek oluşacak.

Haberin Devamı