Gazete Vatan Logo

Yüksek Mahkeme’nin Tuana kararı

Alkan Ailesi prematüre doğan kızları Tuana’nın görme yetisini kaybetmesinde ihmal olduğunu öne sürdü. Anayasa Mahkemesi aileyi haklı buldu. Bunun üzerine aileye maddi tazminat ödenmesinin yolu açıldı.

Yüksek Mahkeme’nin Tuana kararı

Antalya’da 2004’te Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde prematüre doğan ve bir ay hastanede kaldıktan sonra taburcu edilen Tuana Alkan görme yetisini kaybetti. Ailesi hastanede ihmal olduğunu belirterek hukuk mücadelesi başlattı. Mahkemelerden istedikleri sonucu alamayan aile Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkemeden aileyi sevindiren karar çıktı. Anayasa Mahkemesi, başvurucuların Anayasa’nın 17. maddesinin birinci fıkrasında güvenceye alınan maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlal edildiğine, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına karar verdi. Böylelikle aileye maddi tazminat ödenmesinin yolu açıldı. Uzak yol gemi kaptanı olan baba Mehmet Cemal Alkan “Bu mücadelede geçen zaman içinde çok yıprandık. Sonunda adaletin var olduğuna ve tecelli edeceğine inandık. Aldığımız sonuçtan dolayı çok mutluyuz” dedi. Ailenin avukatı Cengizhan Gököz de Anayasa Mahkemesinin kararının, çocukları prematüre doğan ve görme riski yaşayan aileler için de emsal teşkil edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Baba Mehmet Cemal Alkan “Acımız ilk günkü gibi taze. ‘Bugün şu günden daha iyi olduk’ diyemiyoruz. Her zaman o köz içimizde yanıyor fakat kızımız daha özel bir çocuk ve onu çok seviyoruz” diye konuştu.