Gazete Vatan Logo

YTL dolar ve euronun tahtını yıkıp 25 yılın zirvesine çıktı

Fransa'deki referandumdan "Hayır" çıkınca dünyanın en saygın bankalarının "Hızlı düşer" dediği YTL sürpriz yaptı. Son bir ayda euroya karşı yüzde 8, dolara karşı 3 değerlenen Türk parası reel bazda 1980'den sonra en yüksek seviyesine ulaştı

Fransa'da 29 Mayıs'ta yapılan referandumdan sonra uluslararası bankaların bile hızla düşer dediği YTL herkesi yanılttı. Son bir ayda dolar karşısında yüzde 2.97, euro karşısında yüzde 7.86 değer kazanan YTL reel bazda son 25 yılın en yüksek seviyesine çıkti. Dövizin iç piyasadaki düşüşü dış pariteyle birleşince Aralık ortasında 1 milyon 901 bin lirayı gören euro dün 1 milyon 600 bin liranın altına indi. Dış piyasada euroya karşı son 14 ayın en yüksek düzeyine çıkan dolar ise içeride Merkez Bankası'nın geçen ay 2 milyar dolarlık alım müdahalesi yaptığı 1.3500 seviyesinin de altına geriledi.

Krizin öncesinden bile daha değerli
Dövizdeki bu değer kaybı Türk parasını da son 25 yılın zirvesine taşıdı. Merkez Bankası'nın döviz kurları, yurtiçi ve dışı enflasyon verilerini göz önünde bulundurarak hesapladığı reel kur endeksi TÜFE bazında 159 puana çıktı. Böylece Türk ekonomisini liberalizasyona geçiren 24 Ocak kararlarının ardından en yüksek seviyeye yükseldi. TÜFE bazlı reel kur endeksi 1994 devalüasyonu öncesinde 124.5,2001 devalüasyonu öncesinde ise 148.1 puana çıkmış hemen ardından TL önemli ölçüde değer kaybetmişti. (Şöyle bir hesap yapılabilir: 2001 Ocak ayı sonunda, yani devalüasyon olmadan önce dolar kuru 682 bin liraydı. Söz konusu dönemde reel kur endeksi ise 148.1 puandı. Bu tarihi başlangıç değeri olarak alırsak doların satın alma gücü olarak bugünkü fiyatı 635 bin liraya geliyor. Yani devalüasyon öncesine göre 47 bin lira daha düşük.)

YTL'deki rekor değerlenmeye karşı bu kez devalüasyon söylentisi bir yana dövizin önümüzdeki günlerde daha fazla düşmemesi için çareler aranıyor. Yaz aylarında başta turizm gelirleri olmak üzere Türkiye'nin döviz geliri geleneksek olarak yükselirken, kurlar da aşağıya doğru gidiyor. Bankacılar bu nedenle Merkez Bankası'nın daha önce yaptığı tüm müdahalelere rağmen uzun bir süredir düşüşünü sürdüren döviz fiyatlarının yaz aylarında daha da düşük seviyelere inebileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı