Gazete Vatan Logo

YPG Süleymanşah’ın dibinde

ABD’nin Fırat’ın doğusundaki Sarrin Hava Üssü’ne YPG’ye vermek üzere dev uçaklarla indirdiği askeri malzemelerin görüntüleri ortaya çıktı. Sarrin Hava Üssü, Süleyman Şah Türbesi’nin eski yeri olan Karakozak Köyü’ne çok yakın

YPG Süleymanşah’ın dibinde

ABD ile Türkiye arasında Münbiç’in PKK/YPG’den arındırılmasına ilişkin anlaşma sağlandı. Ancak Amerika sahada hâlâ terör örgütünü desteklemeye devam ettiği belirtiliyor. Önceki gün ABD Hava Kuvvetleri Merkez Komutanlığı tarafından yayınlanan fotoğraflarda Suriye’de süren Doğal Kararlılık Harekatı (OIR) için ortaklara destek sağlandığı açıklandı.

Sarrin olduğu saptandı

Fotoğraflar üzerinde çalışan birçok savunma uzmanı coğrafik yer taraması ile fotoğrafların ABD’nin yeni tamamladığı Sarrin Hava Üssü’nde çekildiğini saptadı. Uzmanlar ABD’nin DEAŞ’a karşı yürüttüğü Doğal Kararlılık Harekatı’nda taşeron olarak kullandığı YPG/SDG’ye yardımların aynı üsten verilmeye devam ettiğini öne sürüyor. Nitekim Doğal Kararlılık Harekatını sürdüren ABD liderliğindeki Birleşik Ortak Görev Gücü (CJTF-OIR) resmi Twitter hesabından 3 Haziran’da SDG’li militanları askeri uzmanlar tarafından eğitmeye devam ettiğini duyurmuştu.

8 kilometre uzaklıkta

Yapımı 2016 yılından beri devam eden Sarrin Hava Üssü geçtiğimiz mart ayında askeri nakliye uçaklarının inişine olanak tanıyan pistin tamamlanmasıyla ABD ordusu tarafından aktif olarak kullanılmaya başlandı. Süleyman Şah Türbesi’nin eski yeri olan Karakozak Köyü’ne kuş uçuşu yaklaşık 8 km. uzaklıkta bulunan Sarrin Hava Üssü, Kuzey Suriye’nin Septe Köyü’ne kuruldu. Sarrin Ovası’ndaki pistin yapımı için ABD Hava Kuvvetleri 621. Acil Durum Müdahale Grubu Suriye’ye getirildi.

Haberin Devamı

Sarrin Hava Üssü temel lojistik noktası
Uzmanlar Sarrin’deki hava üssünden önce ABD’nin koalisyon operasyonlarını desteklemek için kullanabileceği en yakın hava üsleri İncirlik ve Diyarbakır’da bulunuyordu. Ancak uçak pistinin genişletilmesi sonrasında Sarrin Hava Üssü, ABD Ordusu’nun Kuzey Suriye’deki temel lojistik noktalarından biri oldu. Geçtiğimiz Mart’ta Sarrin Hava Üssü’nün tamamlanmasıyla Kobani (Ayn el-Arab) yakınlarında konuşlandığı tahıl ambarı ve siloların bulunduğu alandan çekildiği ve bu bölgeyi militan eğitimi için terör örgütü PKK/YPG’ye bıraktığı ortaya çıkmıştı.
Tanker uçak ve Kara Şahin
ABD Hava Kuvvetleri Merkez Komutanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan fotoğraflarda Suriye’deki bir piste inen Deniz Kuvvetleri’ne ait dev tanker uçak KC-130J Hercules, helikopter ile uçak arası geçiş formuna sahip olan MV-22 Osprey tipi tiltrotorlar ile Kara Şahin olarak bilinen taşıma ve saldırı amaçlı kullanılan HH-60 Blackhawk helikopterleri yer aldı. Ordu personeli tarafından çekilen fotoğraf ve videolarda üsse indirilen zırhlı araç, silah ve mühimmattan oluştuğu tahmin edilen askeri malzemeler ile operasyona çıkan askerler görüntülere yansıdı.

Haberin Devamı