Gazete Vatan Logo

Yozgatlı dededen Berlin Duvarı’na ev

Berlin’de yaşayan Yozgatlı göçmen Osman Kalın, 1982’de Almanya’yı bölen duvarın doğusunda kendisine bir bahçe kurdu, ardından iki katlı ağaç ev yaptı. Bahçeyi elinden almak isteyenlere direnen dede, bu yıl nisan ayında yaşamını yitirdi. Tarihi arsa ise artık ailesine emanet. Torunu ‘satmam’ diyor…

Yozgatlı dededen Berlin Duvarı’na ev

Meşhur Berlin Duvarı… Almanya’yı ikiye bölen o duvar… Yozgatlı Osman Kalın’ın bahçe fikri de duvarın inşası başlayınca ortaya çıktı. Doğu ve Batı Berlin’i ayıran duvar 1961’de, 12 Ağustos’u 13’üne bağlayan gece inşa edildi. Silahlı Alman askerleri de köpeklerle beraber duvarın doğusunda devriye gezmeye başladı. Ancak inşaat işçileri işin kolayına kaçtı. Aslında Doğu ve Batı Berlin arasındaki sınır dik açıyla Bethaniendamm adlı kavisli sokaktan geçiyordu ama işçiler duvarı dümdüz devam ettirdi.

Üçgen arsa kaldı

Böyle olunca, duvarın batısında Doğu Berlin’e ait üçgen bir arsa kaldı. Arsadan geçen tel örgüler de kısa sürede mayınlarla çevrili, kilometrelerce kalınlıkta güçlü bir beton duvara dönüştü. Buradaki 350 m2’lik arsaya ne Batı ne de Doğu Alman hükümetleri el koyamıyordu.

Yozgatlı inşaat işçisi Osman Kalın, 20 yıl sonra 1982’de mahalleye taşınana kadar, arsa koca bir çöp yığınından ibaretti. Evinin penceresinden atık alana dönen arsayı görünce, kolları sıvadı. Arsayı çöplerden temizleyen Kalın, bahçeyi kazmaya başladıktan 2 hafta sonra Doğu Almanya sınır güçleri onu ziyarete geldi, ne yaptığını sordu. Tünel kazmayıp, bahçeyle ilgilendiğini görünce, duvardan 3 metre uzaklıkta kaldığı takdirde arsayı kullanmasına izin verdiler.

Haberin Devamı

Sizden korkmuyorum

Daha sonra Batı Berlin polisi Kalın’ın kapısına dayandı ve yaşlı adamdan bu toprak alandan çıkmasını istedi. Kalın da, “Bana burayı Allah bahşetti. Sizden korkmuyorum. Bahçemi almak için önce cesedimi çiğnemeniz lazım” diyerek karşı çıktı. Bu tartışmayı gören Doğu Alman güçleri, karşı tarafı iyice sinirlendirmek için Kalın’ın arsanın tamamını özgürce kullanmasını sağladılar.

Önce baraka sonra ev

Kalın, 1983’te önce arsayı devralıp bir baraka kurdu, sonra da bahçesinin ortasına iki katlı bir ağaç ev yaptı. Elektriği, suyu, yatak odası, çalışması odası, her şeyi vardı. Burası daha sonra “Duvardaki Ağaç Ev” adını aldı. 1989’da Berlin Duvarı yıkıldı. Almanya da tek bir ülke oldu. Osman dedenin bahçesi artık Kreuzberg’de değil Mitte tarafında kalmıştı. Mitte Belediyesi Kalın’dan arsayı terk etmesini istedi ama Kreuzberg sakinleri duyar duymaz destek için sokaklara döküldü. Yakınlardaki St Thomas Kilisesi’nin papazı da yetkililere mektuplar yazarak Kalın’a destek verdi. Papaz, bahçenin aslında kilise toprağı olduğunu gösteren 1780’li yıllara ait bir haritayı belge olarak sundu. Harita çok eski olduğu için mahkemede işe yaramazdı ama kamuoyu baskısı olunca, belediye de sınırı resmi olarak yeniden çizdi ve bahçeyi Mitte’den Kreuzberg tarafına, yani ait olduğu yere taşıdı. Kalın, nisan ayında 96 yaşında hayatını kaybetti.

Haberin Devamı