Gazete Vatan Logo

Yorgo kemerleri sıkmayı beceremedi

Troyka, Yunanistan’daki kemer sıkma tedbirlerini yeterli görmedi...

AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’den oluşan troyka, Yunanistan’daki kemer sıkma tedbirlerini yeterli görmedi. 2011 için ülkedeki bütçe açığının yüzde 7.6 olan hedefi aşıp yüzde 8.6’ya çıkması bekleniyor.

Borç kriziyle boğuşan ve kemer sıkma tedbirleri alan Yunanistan’ın bu yıl hedefleri tutturamayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Yunanistan hükümeti ve borç aldığı Avrupa Birliği ile Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) temsilcileri, bu yılki bütçe açığı hedeflerinin tutmayacağı konusunda aynı görüşte.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından Yunanistan’a verilmesi kararlaştırılan 110 milyar euroluk yardımın 8 milyarlık 6. taksitinin serbest bırakılması öncesinde, mali kriz ve önlem reformları ile ilgili incelemelerde bulunan troyka ile hükümet görüşmeleri erteledi.

Atina’da bulunan AB ve IMF yetkilileri, kemer sıkma tedbirlerini yeterli görmedi. Troyka 14 Eylül’de ikinci görüşmeyi yapacaklarını açıkladı. Yunanlı yetkililer ise bütçe açığı hedeflerinin aşılmasındaki temel etkenin, alınan tasarruf önlemlerinin yarattığı resesyon olduğunu savunuyor. AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin oluşturduğu ve troyka adı verilen denetçiler grubuna yakın bir kaynak, 2011 için gerçek bütçe açığının, yüzde 7.6 olan hedefi aşarak en az yüzde 8.6 olacağını söyledi. Denetçilerin kurtarma planının uygulanmasında gecikmeler ve kusurlar bulduklarını söyleyen yetkili, “Bütçe açığı kesinlikle hedeften en az 1 puan daha yüksek” dedi.

Neden açık veriyor?

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, bütçe açığının üç nedenden kaynaklandığını belirtti. Bunlar ekonominin beklenenden daha kötüye gitmesi, yeni önlemlerin kararlaştırıldığı gibi uygulanmaması ve daha önce alınan önlemlerin, vergilerde artış gibi beklentileri gerçekleştirmemesi olarak sıralandı.

Bir hükümet yetkilisi ise, “Troykanın tahmini, açığın yüzde 8.5-8.6 olacağı. Bunun nedeninin dörtte bir oranında resesyon olduğunu, açığın büyük ölçüde orta vadeli mali hedeflerin uygulanmasın- daki gecikme olduğunu düşünüyor” dedi.

Yunan medyası da, hükümetin, gelirlerde 1.5 milyar euroluk açık tespit eden troykanın, bütçedeki açığın gayri safi milli hasılanın yüzde 1’inin altına indirilmesi için önerdiği yeni önlemleri kabul etmemesi üzerine müzakerelerin yarıda kesildiğini duyurdu. Haberlerde, troykanın, açığın kapatılması için emekli maaşlarında yeni kesintiler ve kamu kuruluşlarında daha çok işten çıkarmalar önerdiği ancak, bu yeni önerilerin Başbakan Yorgo Papandreu tarafından kabul edilmediği belirtildi.

Troyka 14 Eylül’e kadar süre tanıdı

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcilerinin oluşturduğu heyet, Yunanistan’ın reform çalışmalarına ilişkin incelemelerini tamamlayıp Atina’dan ayrıldı. Uluslararası kreditörlerin oluşturduğu heyet tarafından Brüksel’de yapılan yazılı açıklamada, Atina’ya 2012 bütçesi ve reformlar konusunda teknik çalışmalarını tamamlayabilmesi için zaman verilmesi amacıyla böyle bir karar alındığı ifade edildi.

Heyet Yunanistan’ın kendisine sağlanan acil kredilerin bir sonraki dilimini almasını sağlayacak koşulları karşılayıp karşılamadığına Eylül ayında karar verecek. Bu arada Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos görüşmelerde anlaşmazlık çıkmadığını açıkladı. Vanizelos, “Ekonomik durgunluk AB’nin öngördüğünden daha derin olacak. Henüz kesin rakam yok ama yüzde 5’e yakın olacak. Bu durum birçok hedefin değişmesine yol açıyor” dedi.

‘AB Komisyonu’nun yetkisi artırılsın’

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, euro bölgesinde istikrarın sağlanması ve gereken reformların yapılabilmesi için Avrupa Birliği’nin anayasası niteliğindeki anlaşmada bazı değişikliklerin gerekli olduğunu söyledi.
Alman Bild gazetesinde yer alan haberde Schaeuble’nin, Başbakan Merkel’in partisinden bazı üyelere Avrupa Komisyonu’na ekonomi politikaları alanında daha fazla yetki devrinin sağlaması gerektiğini söylediği ifade edildi.

Trichet İtalya’yı reformlar için uyardı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, İtalya’nın yapısal reformları yapması, bütçe açığını azaltacağı ve ekonominin esnekliğini yükselteceği yönünde geçen ay verdiği taahhütleri sürdürmesi gerektiğini belirtti.

Trichet, İtalya’nın ekonomik büyümesinin ‘hayal kırıklığı’ yarattığını ve yapısal reformların gerekli olduğunu vurguladı. Euro Bölgesi ülkelerini de uyaran Trichet, “Avrupa ülkeleri şu andaki durumu korumalı” ifadesini kullandı.

İspanya’da işsizlikte tehlike çanları

İSPANYA’DA 4 aydır gerileyen işsizlik yeniden tehlike sinyalleri vererek tırmanmaya başladı. İspanya Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre, ülkedeki işsiz sayısı son 4 ayda yaşanan düşüşten sonra Ağustos ayında ilk kez yükselişe geçti. Ülkede halen 4 milyon 130 bin 927 işsiz olduğu bildirildi. Temmuz ayına oranla Ağustos’ta işsiz sayısında yüzde 1.25’lik bir artış görülürken, 51 bin 185 kişinin daha işsiz kaldığı belirtildi. İspanya’daki resmi verilere göre, 2010 yılının Ağustos ayına oranla 2011 Ağustos’unda işsiz sayısında yüzde 4.06 artış gerçekleşti. Bu da, söz konusu dönemde işsiz sayısının 161 bin 266 kişi arttığını gösteriyor. Geçen yıl Ağustos ayında işsizlik özellikle hizmet sektöründe artış göstermişti. İspanya’da işsizliğin en yoğun yaşandığı diğer iki sektör ise inşaat ve endüstri olmuştu.

Japonya: Mali reformda kaybedecek zamanımız yok

JAPONYA’NIN yeni Başbakanı Yoshihiko Noda, hükümetin mali reformu ele almada kaybedecek zamanı olmadığını, ancak aynı zamanda ekonomik büyümeye dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Başbakan Noda, yemin ederek görevine başladıktan sonra düzenlediği basın toplantısında, “Kamu finansmanımızda reform yapmada kaybedecek zamanımız yok. Ancak gerçekçi biçimde karşılık vereceğiz. Büyüme ve mali reform arasında iyi bir denge kurmalıyız” dedi. Ülkenin eski Maliye Bakanı olan Noda, güçlü yen yüzünden durgunlaşan bir ekonomi, 11 Mart’ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinden sonra bir nükleer santraldeki patlamanın yol açtığı radyasyon krizini önünde buldu. Noda ayrıca, felaketin yıktığı yerlerin yeniden inşası ile nüfusun yaşlanmasıyla birlikte artan sosyal güvenlik harcamalarının finansmanında yaşanan güçlüklerle mücadele edecek.

Haberin Devamı