Gazete Vatan Logo

Yolcu uçağa kimliksiz biletsiz gözünden tanınarak alınacak

IATA CEO’su Bisignani, “Herkesin elektronik bilet alacağını söylediğimiz zaman bizimle dalga geçmişlerdi, bu kısa sürede gerçek oldu” diyerek hayata geçirilecek yeni teknolojiyi anlattı: Göz retinasından tüm bilgileri elde edilecek yolcu, elini kolunu sallayarak uçağına binecek

KaĞIt kullanımını ortadan kaldıran tek sektör olan özel havayolları, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz retina taramasıyla kimlik tespitini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Uluslararası Özel Havayolları Ajansı IATA’nın CEO’su Giovanni Bisignani, “Biz elektronik bilete geçeceğimizi söylediğimizde bizimle dalga geçenler bile oldu. Şimdi yolcuların ellerini kollarını sallayarak uçağa binmelerini sağlayacak yeni bir teknolojiyi hayata geçirmeye hazırlanıyoruz” dedi.

IATA CEO’su sistemi şöyle tanıttı: “Havaalanına gelen bir yolcu kamera sistemleri sayesinde yüz tanımadan geçirilecek. Kimlik tespiti ve önceden satın aldığı biletin doğrulanması için yapması gereken tek şey, parmak iziyle bir kutuya dokunması olacak. Kimlik tespitinde herhangi bir sorun tespit edilmeyen yolcu elini kolunu sallayarak uçağına binecek.”

E-bilet’le 3 milyar $ kâr

Bisignani sözlerine şöyle devam etti: “Biometrik teknoloji sayesinde havaalanlarında güvenliğin yüz tanıma ve parmak izi yöntemleriyle sağlanması için yasal çalışmaları yapıyoruz. Yüz tanıma, parmak izi ve retina okuma gibi yöntemler sayesinde yolcuları hem güven içerinde taşıyıp hem de yolcu dostu bir güvenlik uygulamasıyla tanıştıracağız. Sistem bugün kullanılabilecek durumda fakat 100’lerce ülke birbirinden farklı statüler kullandığı için bu sistemlerin oturması zaman alacak. Aynı elektronik bilet sisteminde olduğu gibi biometri sayesinde şirketler milyarlarca dolar tasarruf sağlayabilecek.”

Bisignani, e-bilet uygulamasıyla sektöre 3 milyar dolarlık bir fayda sağladıklarını belirtti. Bu rakamın 500 bin ağaç anlamına geldiğini belirten Bisignani, “3 milyar dolar, 2007’de 485 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan havayolu sektörünün toplam kârı olan 5.6 milyar doların yarısından bile fazla” diye konuştu.

TATİLE TÜRKİYE’DEYİM

Tatil için uzun yıllardır Türkiye’yi tercih ettiğini söyleyen IATA CEO’su, “Türkiye’ye İtalyan havayolu şirketi Alitalia CEO’su olduğumdan beri defalarca geldim. En iyi tatilim Türkiye’de Dalaman’da geçti” dedi.

Türkiye havacılıkla Avrupa’nın Çin’i oldu

Sektörün toplam 2.2 milyar yolcuya ulaştığını belirten Bisignani, havacılığın Türkiye’de çok hızlı geliştiğini söyledi. Sektörün global büyümesinin yüzde 4.7 olduğunu belirten Bisignani, “Avrupa’nın Çin’i” benzetmesini yaptığı Türkiye pazarındaki büyümenin yüzde 20’lere ulaştığını vurguladı.

Petrol fiyatları sektörü türbülansa soktu kemerlerinizi bağlayın

IATA CEO’su Giovanni Bisignani, “Petrol’ün varil fiyatındaki her 1 dolarlık artış global havayolu firmalarına yılda 1.4 milyar dolara mal oluyor” dedi. 2008’de sektörün 508 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmasını beklediklerini söyleyen Bisignani, petrol fiyatlarındaki artışın sektöre geçtiğimiz altı yılda 113 milyar dolara mal olduğunu anlattı.

Bisignani, “Havacılık sektöründe ekonomik çarpan 7. Yani sektör aslında 3.5 trilyon dolarlık bir ekonomi yaratıyor. Ancak petrol fiyatları nedeniyle 2008’de sektörde büyük değişiklikler olacak” dedi. Sektörün çok zor bir yıl geçireceğini, birleşme, satın alma ve iflasların yaşanacağını belirten Bisignani havayolu firmalarının CEO’larını “Kemerleri bağlayın, tribülansa giriyoruz” sözleriyle uyardığını söyledi. Bisignani, “Tehlikede olan 10’larca havayolu var. Low-cost diye adlandırılan 35 firmanın sadece 5’i para kazanabiliyor” dedi.

Haberin Devamı