Gazete Vatan Logo

Yol izin belgesi nereden alınıyor? 65 yaş seyahat izin belgesi başvurusu - E-devleti olamayan telefonla seyahat izin belgesi nasıl alır?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta 65 yaş için müjdeli haberi verdi. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası alınan karar neticesinde 65 yaş üstü vatandaşlar seyahat izin belgesi ile yolculuk yapabilecek. 21 Mayıs itibariyle başlayan uygulamanın detayları da açıkladı. Peki, Yol izin belgesi nereden alınıyor? 65 yaş seyahat izin belgesi başvurusu nasıl yapılır? E-devleti olamayan telefonla seyahat izin belgesi nasıl alır?

Yol izin belgesi nereden alınıyor? 65 yaş seyahat izin belgesi başvurusu - E-devleti olamayan telefonla seyahat izin belgesi nasıl alır?

65 yaş üstü vatandaşlar uzun suredir memleketlerine, yazlıklarına gitmeyi istiyorlardı. Corona virüsü salgını kapsamında alınan kısıtlamaların gevşetilmesiyle 65 yaş üstü vatandaşlar için de karar çıktı. 65 yaş ve üstü en az bir ay boyunca dönmemek kaydıyla tek yönlü olarak istedikleri yerleşim yerlerine gidebiliyor. Yanlarında refakatçi bulundurarak memleketlerine gidebilecek olan 65 yaş üstü vatandaşları yol izni hakkında araştırma yapıyor. Şehirler arası seyahat yapılması için 'yol izni' olarak da bilinen seyahat izin belgesi almak gerekiyor. Öte yandan, İçişleri Bakanlığı, 65 yaş ve üzeri vatandaşların başvurularının ardından cep telefonlarına gelen onay mesajının seyahat izin belgesi yerine geçtiğini duyurdu. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan bilgilendirmeye göre, 65 yaş ve üzeri büyüklerin başvurularının ardından cep telefonlarına gelen onay SMS’inin seyahat izin belgesi yerine geçtiği belirtildi. Açıklamada, seyahat izin belgesinin yazılı halini almak için herhangi bir yere başvurulmasına gerek olmadığı da kaydedildi.

Haberin Devamı

YOL İZİN BELGESİ NEREDEN ALINIYOR?

65 yaş üstü vatandaşlar, Seyahat İzin Belgesi” taleplerini, elektronik ortamda E-Devlet, İçişleri Bakanlığı, E-Başvuru Sistemi ve Alo 199 Vefa Destek Hattı üzerinden yapıyor.

65 YAŞ ÜSTÜ SEYAHAT İZNİ NASIL ALINIR?

Corona virüs tedbirleri kapsamında seyahat edecek vatandaşlar artık kaymakamlıklara gitmesine gerek kalmadı. Seyahat İzin Belgesi başvuruları e-Devlet ile alınabiliyor. E-devlet ekranından seyahat izin belgesi almak için öncelikle TC kimlik no ve şifre ile giriş yapılıyor. Giriş yapmanın ardında İçişleri Bakanlığı bölümünde yer alan “e Başvuru” kısmına giriliyor. Seçenekler arasından “Seyahat İzin İşlemleri” seçilerek form dolduruluyor.
SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

TELEFONLA SEYAHAT İZİN BELGESİ NASIL ALIR?

65 yaş üstünde bulunan vatandaşlar, Alo 199 Vefa Destek Hattı’nı arayarak da seyahat izin belgesi alabiliyor.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN GENELGE YAYINLANDI

Uzun süredir sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlara, Bilim Kurulunun önerisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda 21 Mayıs Perşembe günü saat 09.00’dan itibaren en az bir ay boyunca dönmemek kaydıyla tek yönlü olarak istedikleri yerleşim yerlerine gidiş izni verildi. Bu doğrultuda, İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine “ 65 Yaş ve Üzeri Vatandaşlar İçin Seyahat İzin Belgesi” konulu Genelge'yi gönderdi.

65 yaş ve üzeri vatandaşlar; “Seyahat İzin Belgesi” taleplerini, 21 Mayıs Perşembe günü, saat 09.00’dan itibaren elektronik ortamda E-Devlet, İçişleri Bakanlığı, E-Başvuru Sistemi ve Alo 199 Vefa Destek Hattı üzerinden yapılabilecek.

Haberin Devamı

Düzenlenen “Seyahat İzin Belgesi” tek yön geçerli olacak ve seyahat izin belgesi olan 65 yaş ve üzeri vatandaşların, en az 30 gün boyunca gittikleri yerleşim yerinde kalmaları esas olacak.(65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza seyahatlerinde refakat eden kişiler 72 saat içinde geri dönebileceklerdir.)

İzin belgesi kabul edilen 65 yaş ve üzeri vatandaşların bilgileri otomatik olarak gidecekleri il valilikleri ile kayıtlı olduğu aile hekimine bildirilecek. Kayıtlı oldukları aile hekimleri tarafından gerekli takipleri yapılacak.

65 yaş ve üzeri olan vatandaşlar gidecekler yerlerde de 22 Mart tarihinde yayınlanan genelge kapsamında sokağa çıkma kısıtlamaları devam edecek.

Söz konusu tedbirlere ilişkin Valiler/Kaymakamlar tarafından;

•İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72 nci maddeleri uyarınca yukarıda belirtilen çerçevede gerekli kararların alınacak.

•Seyahat izin belgesi alan ve toplu ulaşım araçlarıyla seyahat edecek olanların otogarlarda oluşturabileceği yoğunluk göz önüne alınarak toplu ulaşımlarına ilişkin tedbirler planlanarak, uygulamada herhangi bir aksaklığa ve mağduriyete neden olunmayacak.

Haberin Devamı