Gazete Vatan Logo

Yoksulluk mikrokrediyle biter

Kadınların küçük rakamlarla “Harikalar yarattıklarını” belirten Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın, “Türkiye’de yoksulluğu bitirmenin yolu kadınların mikrokredi ile tanışmasından geçiyor” dedi.

Yoksulluk mikrokrediyle biter

Türkiye Graamen Mikrofinans Programı kapsamında Kayseri’de faaliyet gösteren ve şimdiye kadar 1.574 dar gelirli mikro girişimciye destek sağlanan Hamdi Akın Kayseri Mikrofinans Şubesi’den mikrokredi kullanacak kadınlara çekleri törenle verildi.

Mikrokredi projesiyle tanışan kadınların yoksulluğun üstesinden gelerek ekonomik anlamda ayaklarının üzerinde durabildiklerini ve evlerine yardımcı olduklarını söyleyen Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “Biz burada bağış, yardım yaparak sizleri tembelliğe alıştırmıyoruz. Aksine biz sizi bir sisteme entegre etmeye çalışıyoruz. Sistemin içerisindeki birer oyuncu haline getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Mikrokredinin gerçek anlamda bir kredi olduğunu anlatan Akın, “Ama bu kredide asla teminat, kefil, icra, mahkeme, haciz gibi bir durum söz konusu değil, onun için rakamlarımız ufak” dedi. Akın, projenin, kâr amacı gütmeyen ve sadece yoksullara kaynak aktarılan bir finans modeli olduğunu belirterek, “Ben girişimciyim, Türkiye’de yoksulluğu bitirmek de mikro girişimcilik ile mümkündür” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bütçeyi 2’ye katladık

2018 yılı için Kayseri’deki girişimci kadınlara 200 bin liralık destek sağlanacak. Başlangıç kredi tutarı 1.000 lira olan mikrokredide 200 bin lira yaklaşık 200 kadının yeni işe başlaması anlamına geliyor. Sağlanan bu küçük desteklerle kadınların harikalar yarattığını belirten Akın, “700-800 liralık mikrokrediyle yapılan yaratıcı işleri görünce ‘Biz hiçbir şey yapmamışız’ diyorum. Bu kadınlar harikalar yaratıyorlar. Başarılarını görünce bütçeyi 2’ye katladım. Bizler buraya gelirken ‘Bu senenin bütçesine 100 bin liralık katkıda bulunalım’ diye karar verdik. Ama geldik gördük ki gerçekten muhteşem işler yapılmış. Onun üzerine bir 100 bin lira daha eklemeye karar verdik. Bunu hiç ziyan olmayan, çok büyük karşılığı olan bir para olarak görüyorum” dedi.

61 ilde 170 bin kişiye ulaşıldı
Türkiye’de mikrokredi projesinin doğduğu 2003 yılından bu yana ülkenin 61 ilindeki 91 şubesinde yaklaşık 170 bin mikrogirişimci kadına ulaştıklarını ifade eden Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, “Akın, insanların kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarına öncülük yaptı. Sonraki yıllarda da bu desteğini bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı