Gazete Vatan Logo

YÖKDİL sınav sonuçları açıklandı

5 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirilen YÖKDİL sınavının sonuçları açıklandı. YÖKDİL puanı nerelerde geçerlidir? Geçerlilik süresi ne kadar? Sınav ile ilgili ayrıntılar haberimizde!

YÖKDİL sınav sonuçları açıklandı

Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil(YÖKDİL) sınavı Sosyal, Sağlık Bilimleri, Fen ve İngilizce alanlarında gerçekleştirildi. Sınav sonuçları 24 Mart 2017 tarihinde ilan edildi. Yükseköğretim Kurulu tarafından başlatılan sınav, Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi iş birliği ile hazırlandı. Sınav soruları Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanırken sınavın organizasyonu ise Anadolu Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi. Sonuçlar Anadolu Üniversitesi’nin sinavbasvuru.anadolu.edu.tr internet sitesinden öğrenilebilir.

YÖKDİL SONUÇLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıdaki link bilgilendirme amaçlıdır.

İlk Akademik Dil Sınavı

Alana özgü olarak gerçekleştirilen akademik dil sınavı YÖKDİL, mevcut olan Yabancı Dil Sınavı(YDS) yanında, adayların alanlarındaki (sosyal, fen ve sağlık) İngilizce yeterliliklerini belirlemeye yönelik olarak yapılan bir sınavdır.

Sınava, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvuru yapacak adaylar ile yabancı dil bilgisi seviyelerini ölçmek isteyen adaylar ve okudukları üniversite tarafından kendilerinden dil yeterliliği puanı istenilen öğrenciler, diğer adaylar katıldı. Sınava yaklaşık olarak 100 bin kişi başvuru yapmıştı.

YÖK Başkanı Yekta Saraç sınava ilişkim olarak yapmış olduğu açıklamada doktora yapmak isteyen öğrencilerin büyük bir kısmının, ilk defa gerçekleştirilmiş olan bu YÖKDİL sınavından haberdar olmadıkları için giremediklerinin öğrenildiğini belirtti. Bu bağlamda da YÖKDİL sınavının ikincisinin gerçekleştirilmesi konusundaki taleplerin ilgili kurullar tarafından görüşüleceğini açıkladı.

Sınav Geçerlilik Süresi Ne Kadar Olacak?

YÖKDİL sınavından adayların alacakları puanların geçerlilik süreleri YDS ile eşdeğer olacaktır. İsteyen adaylar her iki sınava da girebilecektir. Her iki sınav için de lisansüstü eğitim, doçentlik sınavı ve akademik yükselme süreçleriyle sınırlı olacak şekilde eşit geçerliliği olacaktır.

YÖKDİL Sınav Değerlendirme İşlemi

YÖKDİL sınavının değerlendirme işlemi 100 puan üzerinde yapılacaktır. Sınavda adayların vermiş olduğu doğru cevaplar değerlendirmeye alınacaktır. Verilen yanlış cevaplar ise alınacak olan sonuca etki etmeyecektir. Adaylar, bir soru için birden fazla cevabı işaretlemişse bu sorular yanlış sayılacaktır. Puan hesaplaması yapılırken doğru sayısı, toplam soru sayısına bölünecek ve 100 ile çarpılarak adayın sınav puanı elde edilecektir.

Sınav Sonuçlarına Nasıl İtiraz Edilir?

Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından sınav sonuçları için adayların itiraz etme hakları bulunmaktadır. Anadolu Üniversite’nin sınav sonuçlarını açıkladığı sayfada yer alan duyuruya göre sınav sonuçları için itiraz işlemi yapacak adayların, 27 Mart ve 31 Mart 2017 tarihlerinde bu işlemlerini gerçekleştirmesi gerekmektedir. İtiraz işlemleri ÖSYM tarafından açıklanan YÖKDİL sınavı kılavuzuna göre yapılacaktır. Sınav itiraz formunu dolduran adaylar, ilgili sistem üzerinden 10 TL ücret ödemelidirler. Ardından onaylama işlemi, çıktısının alınması ve imzalanması gereklidir. Islak imzalı olan itiraz form, üzerinde yer alan adrese itiraz için belirtilen tarihler içinde gönderilmelidir. Belirtilen adrese herhangi bir sebep sonucunda zamanında ulaşmamış olan ve başka kanallar aracılığı ile yapılmış olan itiraz işlemleri dikkate alınmayacaktır.

Haberin Devamı