Gazete Vatan Logo

YÖK’ün ilk gündemi imam hatip olacak

Yeni başkanı ve üyeleriyle ilk kez toplanan YÖK Genel Kurulu, bir sonraki toplantıda katsayı uygulamasını görüşecek

YÖK Genel Kurulu yeni Başkan Prof. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında ilk toplantısını yaptı. 21 üyeli YÖK Genel Kurulu, Üniversiteler Arası Kurul’nun seçimiyle, ismi 15 gün önce bildirilen Prof.Dr. Celal Şengör’ün atama kararının YÖK tarafından Köşk’e bildirilmemesi nedeniyle 20 üye ile toplandı.

YÖK Başkanı, üyeleri tanıttı

Toplantı, saat 10.40’da başladı. YÖK Başkanı, kısa özgeçmişlerini okuyarak, üyeleri birbirine tanıttı.

Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın YÖK Başkanlığı’na atanmasını takip eden günlerde “yetkilerini kullanamayacağı” gerekçesiyle izne ayrılan Başkan Vekili İsa Eşme de yeni üyelere, “hayırlı olsun” dileklerini ilettikten sonra, nazik bir üslupla, yapılan son atamalarla, kendisine gereken desteğin verilmeyeceğini ve kendileri ile daha uyumlu çalışabilecek başkanvekili ile çalışılmasının daha doğru olduğunu ifade etti.

Eşme: “Koşullar uygun değil”

Eşme, toplantıya verilen öğle yemeği arasında da gazetecilere, “Mevcut koşullarda görevimi daha fazla sürdürme imkanı bulunmamaktadır” dedi. Eşme, YÖK üyeliğini sürdüreceğini bildirdi. Eşme, Özcan’a hayırlı olsun” dedikten sonra görevinden istifa etti.

YÖK Genel Kurulu, verilen aranın ardından öğleden sonra yeniden toplandı. Toplantıda, üniversitelerin bürokratik işlemlerine ilişkin sorunlar ele alındı. İmam hatip ve meslek lisesi öğrencilerine yükseköğretime girişte uygulanan farklı katsayıların değiştirilmesiyle ilgili konu gündem yoğunluğu nedeniyle ele alınmadı. Genel Kurul’un imam hatip ve meslek lisesi mezunlarını yükseköğretime geçişte genel liselilerle eşit duruma getirecek olan katsayı değişikliği için 14 Şubat’ta tekrar toplanması kararlaştırıldı.

YÖK ve ÖSYM’nin ortaklaşa hazırladığı ÖSS Kılavuzu her yıl Şubat ayının ilk haftasında YÖK Genel Kurulu tarafından onaylanıyordu. ÖSS Kılavuzu’nun bu genel kurulda gündeme alınmaması nedeniyle ÖSS başvuru tarihinin mart ayına kalmasına yol açabileceği de belirtildi.

ANITKABİR’DE LAİKLİK VE ÖZGÜRLÜK VURGUSU

Yusuf Ziya Özcan’ın YÖK Başkanlığı’na atandıktan sonraki ilk YÖK Genel Kurulu toplantısı olması nedeniyle verilen öğle arasında, üyeler, Anıtkabır’i ziyaret ettiler. YÖK Başkanı, Anıtkabir Özel Defteri’ne yazdığı mesajda, “laikliği özenle koruyacaklarının” altını çizdi.

YÖK binası önünde protesto

YÖK Genel Kurulu sürerken Başkanlık önünde toplanan çeşitli sol partilere mensup bir grup genç, YÖK’ü protesto etti. Protestocu gençler adına konuşan Rıza Güner, “AKP, Yusuf Ziya Özcan’ın YÖK Başkanlığına atanmasıyla YÖK’ü de eline geçirmiştir. Bir yandan Meclis’te üniversitelere türban sokmak için çabalarken, bir yandan da YÖK aracılığıyla imam hatip liselileri üniversitelere doldurmak için çabalamaktalar” dedi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÇELİK: ‘Katsayı YÖK tarafından görüşülecek’

Mİllİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ÖSS’de uygulanan katsayının YÖK tarafından görüşüleceğini söyledi. Çelik, Başkent Öğretmenevi’nde katıldığı bir açılış sırasında gazetecilerin sorusu üzerine “ÖSS’de uygulanan katsayı YÖK tarafından görüşülecek. Bugün konu onların gündeminde midir, değil midir bilmiyorum” diye yanıtladı. Çelik, “Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığının bir önerisi olacak mı?” sorusu üzerine de, “YÖK bu hazırlığı yaparken bizim görüşümüzü de soruyor, kendileriyle görüşüyoruz. Paylaşılmıştır, paylaşılacaktır” dedi.





Haberin Devamı