Gazete Vatan Logo

YÖK'ün denklik yönetmeliği değişti!

Yüksek Öğretim Kurulu’nun yurt dışı üniversitelerden alınan diplomalarla ilgili işlemleri düzenleyen denklik yönetmeliği değişti. Resmi Gazete ’de dün yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre yurt dışında mezun olduğu programın Türkiye ’deki eşdeğer programına göre alması zorunlu olan derslerinde eksiklik görülenler “tamamlama eğitimine” tabi tutulacak. Bu mezunlar, Türkiye’deki bir üniversitede eksik derslerini alıp başarılı olurlarsa denklik belgesini elde edebilecek.

Mezun olunan lisans programının eğitim düzeyi ve içeriğinin yeterli bulunmaması durumunda mezunların katıldığı STS’de alınması gereken puan 60 ’dan 50’ye indirildi. Hukuk, tıp, diş hekimliği, mühendislik ve öğretmenlik alanlarında hangi üniversitelerin diplomalarına STS ’de başarılı olma şartı aranmadan denklik verileceği YÖK tarafından ilan edilecek.
Eski yönetmelikteki, “Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin programlarında; programın müfredatı ile ilgisi olmayan ve TC Anayasasının Temel İlkeleri ile Yükseköğretim Kanunu’nun 4 ve 5. maddelerinde belirtilen amaç ve ilkelerine aykırı dersler bulunması halinde, alınan diplomalara denklik verilmez ” ibaresi yeni yönetmeliğe alınmadı. Bunun yerine diploma alınan programın “TC ’nin varlığı ve bağımsızlığı, milletin ve ülkenin bütünlüğü ve bölünmezliği aleyhinde unsurlar taşıması” halinde alınan diplomalara denklik verilmeyeceği düzenlendi. Böylece YÖK Kanunu’ndaki öğrencilerin “Atatürk inkılapları ve ilkeleri doğrultusunda yetiştirilmesi”ne yapılan atıf yönetmelikten çıktı.

Haberin Devamı