Gazete Vatan Logo

Yok denilen İranlı gay leri VATAN buldu

İran'lı transseksüel Emisa ile İran'lı Behruz’un yolları Kayseri’de kesişti

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın ABD’deki “İran’da eşcinsel yok” açıklaması, tüm dünyada yankı uyandırmış, New York Times gazetesi ABD’de yaşayan İranlı gayleri bulup konuşmuştu. Oysa ülkelerinde “kırbaç cezası” verilen, “tedavi” adı altında zorla ameliyat ettirilen, zorla karşı cinsle evlendirilen, hatta idam edilen İranlı eşcinsellerin bu zulümden ilk kaçtıkları ülke, komşu Türkiye.

VATAN, İran’dan kaçıp, Türkiye’ye sığınan İranlı eşcinselleri bulup konuştu. İşte 30 yaşındaki İranlı transseksüel Emisa ile İranlı 21 yaşındaki Behruz’un, geçen yıl Kayseri Tren Garı’nda başlayan, Niğde’de çoğalan ve bugün Ankara’nın orta yerinde süren filmlere konu olabilecek aşk hikayesi:

Emisa, “erkek” olarak dünyaya geldiği İran’da “kadın” gibi yaşamaya çalıştı. Çünkü, Emisa’nın vücudunda kadın hormonları ağırlıktaydı. Ama İranlı bir doktor, onun vücuduna erkeklik hormonları yükledi. O güne kadar çıkmayan “kılları” çıktı. Kıllı bir kadın görünümündeydi 18 yaşında. Görünümünden dolayı sokağa çıkamadı. Çünkü İran hükümetinin öğrenmesi durumunda, “idam” edilecekti. Ağabeylerinden dayak yedi. Eve hapsedildi. Yıllar böyle geçti. Rusya’ya ve Dubai’ye gönderildi. Ama yine son durak İran oldu. Bir gün TV izlediği İranlı bir travestinin yaşamı onun hayatını değiştirdi. Fransız televizyonuna röportaj verince ölümle burun buruna geldi ve İran’da 4 ay gizlendikten sonra Türkiye’ye kaçtı. Kayseri Tren İstasyonu’nda Behruz ile tanıştı ve ikili kısa sürede birbirlerine aşık oldu. İranlı “sığınmacı” Behruz, sevdiği bir kadınla bir yaşam kurmak için kendilerine yöneltilen tüm tehditlere ve baskılara göğüs gerdi. Çok yakında Emisa ve Behruz adı bizde saklı olan bir ülkeye gidecekler. Emisa, bu ülkede ameliyat olacak, evlenecek ve hayali gerçekleşecek; anne olacak.

Behruz: Emisa hayatın armağanı
EMİSA ve Behruz’la söyleşi yaptık. Behruz, bize bir saatini ayırabildi. Sonra Emisa, Behruz’u işe yolcu etti. Emisa’ya İranlı bir gay çevirmenlik yaptı.

Cinsel kimliğini nasıl tanımlıyorsun?
Ben heteroseksüelim. Ben bir erkeğim. Emisa’dan önce de kız arkadaşlarım vardı. Emisa benim için bir kadın. O benim kadınım. O “artık tamam aradığım kadın” dediğim kadın.

Emisa ile ilk ne zaman birlikte sokağa çıktın?
Niğde Emniyet Müdürlüğü’ne gitmek için çıktık. Yabancılar Şubesi’nde tuhaf sorular sordular. Çok rahatsız ediciydi. Transseksüeli bilmiyorlardı.

Anlattın mı peki?
O soru karşısında ben de “Bülent Ersoy tanıyor musunuz?” diye sordum.

Emisa’yı nasıl anlatırsın?
Emisa bana bir armağan...

Emisa: İran’da 4 binden fazla eşcinsel idam edildi

Nasıl bir öykü seninki?
Çocukluğumdan itibaren içime kapanıktım. Bütün oyuncaklarım bebekti. Arkadaşlarım arabalarla oynarken, ben bebeklerle oynardım. Makyaj yapmayı çok severdim. Lisedeyken okuldan eve telefon edildi ve çantamda makyaj malzemesi bulduklarını aileme söylediler. Ailem beni doktora götürdü. Bir sürü test yapıldı ve benim kadınlık hormonlarımın, erkeklik hormonlarından fazla olduğu tespit edildi. Bana erkeklik hormonu yüklemeye başladılar. Oysa ki benim hormonlarım kadınlık hormonları..

İran’da neler gelebilirdi başına?
Hapse atarlar. Kırbaçlarlar, işkence ederler. İran’da devrimden bu yana 4 binden fazla gay ve lezbiyen taşlanarak ya da asılarak idam edildi. Ciddi bir eşcinsel düşmanlığı var. Yani ciddi bir homofobi. Bu homofobi, İran’da resmi hukukta işkence ve idamlarla kendini gösteriyor. İran Ceza Kanunu’nda hemcinslerle bir cinsel ilişki kurulması yasağı var. Bunun sonucu da ölüm.

Peki İran’daki farklı cinsel kimlikler ne yapıyorlar? Sonları hep ölüm mü?
Amhedinecad, İran’da eşcinsel olmadığını söylüyor. Oysa ki var.

Sen ameliyat oldun mu?
Hayır.

Peki ameliyat olmak istesen, bunun parasını İran hükümeti mi verecekti?
İran hükümeti yalnızca yüzde 10’unu karşılıyor.

İran’da bir ameliyat olmak ne kadar?
10 bin dolar.

Ailenin durumu da iyi değilse, nasıl bulunur bu para?
Ailenin durumu iyiyse ailen karşılar. Ama zaten aileler de bunu kabul etmiyor. Aileler ameliyata yanaşmıyorlar. O nedenle İran’daki eşcinseller kaçıp üçüncü dünya ülkelerine sığınıyorlar. Ameliyat olmak istediklerinde de gittikleri ülkelerde ameliyat oluyorlar.

Behruz’u senin için bu kadar vazgeçilmez kılan nitelikleri neler?
Behruz çok duygu dolu bir erkek. Duygularıyla yaşıyor. Beni çok seviyor. Ben onu çok seviyorum. Çok duygusal ve inan ki çok temiz kalpli. Çok iyi niyetli. Her olaya iyi tarafından bakıyor. Hayatta en büyük destekçim. İnsanın birine her şartta sırtını rahatlıkla dönebileceği bir adam. O çok özel biri.

Haberin Devamı