Gazete Vatan Logo

Yoğurtçu Sakıpağa büyük şehire geliyor

İzmir merkezli süt ürünleri markası ’Sakıpağa’, ulusal bir marka haline gelmek için harekete geçti

Çoban Yoğurt’u alarak yoğurtta yerel markalarla büyümeyi seçen Esas Holding’in satın almak için görüşmeler yaptığı firmalardan biri olan ve rahmetli Sakıp Sabancı’nın lakabını taşıyan ’Sakıpağa’, ulusal bir marka olmak için harekete geçti. Yoğurtta Ege Bölgesi’nde lider olan firma, kapasitesini yüzde 100 artırıp 2008 sonunda İstanbul ve Ankara’da zincir marketlerde yerini alacak.

50 milyon dolar ciro
İzmir başta olmak üzere Balıkesir, Uşak, Afyon, Eskişehir, Bursa, Manisa, Denizli, Aydın ve Muğla’da Migros’tan Tansaş’a kadar tüm zincirlerde satışa sunulan Sakıpağa’nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Seracettin Sakıpağa, “Hem perakende zincirlerinden hem de tüketicilerden büyük şehirlere gelmemiz konusunda yoğun talep aldık” dedi. İzmir Menemen’deki fabrikalarında günde 100 ton süt işlediklerini söyleyen Sakıpağa, “Yerel bir marka olmamıza rağmen yoğurt pazarında yüzde 3-4’lük bir paya ulaştık. Bunu iki katına, ciromuzu ise 50 milyon dolara çıkarmayı planlıyoruz” diye konuştu.

İzmir merkezli Sakıpağa firmasının temeli 1923 yılına uzanıyor. Yoğurdu o zamanlar sırtında tablayla satan dede Sakıp Hakyemez’in lakabı olan Sakıpağa, 1939’da açtıkları dükkana ismini veriyor. Ailenin ikinci kuşak temsilcileri ise daha çok bu isimle anıldıkları için soyadlarını 1980 yılında Sakıpağa olarak değiştiriyor. 1975’te patent ofisi yokken Teknoloji Bakanlığı’ndan marka tescili alan firmanın üçüncü kuşak temsilcisi olan Seracettin Sakıpağa, ailenin bu markayı devam ettireceğini söylüyor.

Üçüncü kuşak Sabancı’ların kurduğu Esas Holding’in kendileriyle şirketlerini satın almak için görüştüğünü ancak satışın gerçekleşmediğini söyleyen Sakıpağa, “4 ve 5. kuşaklarımız da geliyor. Belki insan bu kadar köklü bir geçmişi olduğu zaman pek paylaşmak istemeyebiliyor. Ancak ismimizi büyütecek yeni projelere de kapımız her zaman açık” dedi.

Alışveriş merkezi var
İzmir Menemen’de toplam 40 bin metrekare alan üzerinde fabrikası bulunan firma, aynı alanda kafe, market ve restorandan oluşan Süt Evi ve Sakıpağa Outlet Center adında 10 bin metrekarelik bir alışveriş merkezi de kurdu.

Sakıp Sabancı bizi önce fırsatçı sandı
Sakıp Sabancı ile görüştüklerini de anlatan Sakıpağa, “Rahmetli Sakıp Sabancı, Olmuksa’yı almak için geldiklerinde bizim ismimizi duymuş ve soruşturmuş. Önce adını kullanan bir fırsatçı olduğumuzu sanmış. İki kere işyerimize geldi. Ona geçmişimizi anlattık ve bundan memnun oldu” dedi. Ayran, tereyağı, peynir, kefir ve sütün yanı sıra Türkiye’de ilk kez hazır cacık üretimi de yaptıklarını belirten Sakıpağa, ürünlere sütlü tatlıları da ekleyebileceklerini söyledi.

Haberin Devamı