Gazete Vatan Logo

Yoğun bakımda ‘hasta yakını yasağı’ kalkmalı

Prof. Dr. Murat Sungur, bu yasağın dünyada eşi olmadığını söylüyor

Türkiye’nin ilk yoğun bakım uzmanı olan Prof. Dr. Murat Sungur, bu yasağın dünyada eşi olmadığını, yasağın kalkmasıyla hastanın yaşama şansının da artacağını söylüyor.

Türkiye’nin ilk ve tek yoğun bakım uzmanı Prof.Dr. Murat Sungur ABD’nin Florida Üniversitesi’nden diplomalı. Halen Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Anabilim Dalı Başkanı olan Sungur sorularımızı yanıtladı.

Yoğun bakım uzmanlığı nedir?

Yoğun bakım bazen acil servisle karıştırılır. Yoğun bakım hastasına bir örnek vereyim. Bir fıtık ameliyatında hasta kilolu ve solunum yetmezliği varsa, solunum cihazıyla hastanın destek alması gerekir. Mide kanaması geçiren hasta sorunu basit bir ülserden veya gastritten kaynaklanabilir. Bu hastaların kontrolünü, kan değerlerini sürekli olarak takip etmek gerekir. Bu normal bir serviste yapılmaz. Yoğun bakımda yapılır.

Dünyada eşi yok

Hastanın kapı kapı dolaşmasını nasıl engelliyorlar?


ABD’de Kobra Kuralı’na göre hastaneler arası kimse dolaştırılamaz. Acilden başka bir hastanenin ancak farklı servisine hasta gönderilebilir.Ayrıca bizde yoğun bakıma hasta yakını alınmaz, bu da dünyada yok. Hastanın yakınıyla teması tedavinin bir parçasıdır. ABD’de ambulanslarda doktor olmaz israftır. Çünkü zaten ambulans görevlileri özel eğitim almıştır.

Her hastane uzman bulundurmalı

Yoğun bakımda uzman farkı nedir
?

Geçenlerde başka serviste bir bronşit hastasının nefes alamadı. Doktorlar bu hastanın üzerine toplanmış, solunum borusunu hastanın boğazına yerleştirmeye çalışıyorlardı. Ancak olmuyordu ve hasta solunum yetersizliğinden ölmek üzereydi. Benim bir yoğun bakım uzmanı olarak farkım, bir B planımın olmasıdır. Lavingen adında bir maske getirdim ve sakin bir şekilde avuç şeklinde olan bir balonu hastanın boğazına yerleştirerek yolu açtım. Maskenin üzerinden oksijen hastaya verildi. Hasta bir süre sonra kendine geldi. Ancak bu başarısız olsaydı, yoğun bakım uzmanı olarak benim C ve D panlarım da vardı. Ben bu şekilde eğitim aldım. Bu birikim ancak özel eğitim almış birinde olabilir. Yoğun bakımda uzman çalıştırırsanız, hasta ölüm oranları yüzde 15, maliyetler yüzde 30 azalır. Yoğun bakımda kalış suresi kısalır. ABD’de yoğun bakımda hasta ölüm oranı yüzde 10 civarında. Ülkemizde bu oran yüzde 30 civarında. Örneğin benim çalıştığım Erciyes Üniversitesi Hastanesi’nde bu oran yüzde 8. Türkiye’de birkaç özel hastane dışında bu noktalara önem veren bir hastane de yok. Oysa yoğun bakım sırat köprüsü gibidir.

Haberin Devamı