Gazete Vatan Logo

Yıllardır gerçek failleri bulunamıyor

Bulgaristan sınırında katledildi



Sabahattin Ali (Yazar- Şair) Yazılarından dolayı hapis yatan Ali’yi, kaçarken Bulgaristan sınırında, kaçakçı Ali Ertekin öldürdü. Cesedi 2 Nisan 1948’de bulundu. Cinayeti itiraf eden ve emniyet mensubu olduğu iddia edilen Ertekin, 4 yıla hüküm giydi, fakat birkaç hafta sonra aftan yararlanarak serbest kaldı.



Kontrgerillanın üzerine gitti



Doğan Öz (Savcı) Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz, kontrgerillanın örgütlediği sivil kesimlerin üzerine korkusuzca gitmişti. 24 Mart 1978’de Ankara’da ülkücü İbrahim Çiftçi tarafından öldürüldü. Çiftçi suçunu itiraf etti ancak beraat etti. Çiftçi 1997’de ise MHP Genel Başkan adayı oldu.



Türkiye’nin cesur kalemiydi



Abdi ipekçi (Gazeteci) Milliyet Gazetesi Başyazarı İpekçi, 1 Şubat 1979’da Ağca tarafından öldürüldü. Ağca, idamla yargılanırken cezaevinden kaçırıldı. İtalya’da 2000’e kadar hapis yattıktan sonra Türkiye’ye iade edildi. Aldığı ölüm cezası çeşitli aflarla 10 yıla düştü, geçen 18 Ocak’ta iseserbest kaldı.



Tetikçi 20 yıl sonra yakalandı



Cevat Yurdakul (Emniyet Müdürü) Adana Emniyet Müdürü Yurdakul, 28 Eylül 1979’da göreve giderken otomobili tarandı. Türkeş’in verdiği emirle öldürüldüğü iddia edildi. Katillerinden Kemalettin Koca, cinayetten 20 yıl sonra 2009’da yakalandı. Koca, Ülkücü Gençlik Derneği Davası’ndan hüküm giymişti.



İETT durağında öldürüldü



Cavit Orhan Tütengil (Öğretim üyesi) İÜ Sosyoloji Enstitüsü Başkanı ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Tütengil, 7 Aralık 1979’da İstanbul’da durakta öldürüldü. Tütengil’i öldürmekten gözaltına alınan Recep Öztürk delil yetersizliğinden serbest kaldı. İfadesine başvurulması gerektiğinde ise yurtdışına kaçmıştı.



Cezaevinde döverek katlettiler



İlhan Erdost (Yayımcı) 12 Eylül sonrası yasak yayın basmak ve bulundurmaktan göz altına alındı. 7 Kasım 1980’de Mamak Cezaevi’nde görevli erler tarafından dövülerek öldürüldü. Tetikçileri belli olan İlhan Erdost suikastının asıl emir veren katilleri hiç aranmadı, bulunmadı, cezalandırılmadı.



Göz göre göre vuruldu



Sevinç Özgüner (Doktor) Diş Doktoru Özgüner, birçok kez ölüm tehdidi almıştı. 23 Mayıs 1980’de Mecidiyeköy’deki evinde ülkücüler tarafından öldürüldü. Türk Tabipleri Birliği Merkez konseyi üyesiydi. 1951’de TKP üyesi olmakla suçlanan ve işkence gören Özgüner’in failleri hala bulunamadı.



İşçi sınıfının babasıydı



Kemal Türkler (Sendikacı) DİSK Başkanı Kemal Türkler 22 Temmuz 1980’de evinin önünde öldürüldü. İnfaz emrini Türkeş’in verdiği iddia edildi. Türkeş, 4 yıl 6 ay ceza aldı. Türkler’in cenazesine yüz binler katıldı. İşçiler, Edirne’den Van’a kadar üretimi bırakarak saygı duruşunda bulundu.



Evinin önünde öldürüldü



Ümit Kaftancıoğlu (Yazar) Asıl adı Garip Tatar olan yazar, derlemeci ve radyo programcısı Ümit Kaftancıoğlu, 11 Nisan 1980’de evinin önünde silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Cinayete yardımdan 8 yıl 4 ay hapse çarptırılan M.K, 4 yıl hapis yattı. Diğer sanıkların ise kimlikleri tespit edilemedi.



Tetikçiler 10 yıl sonra yakalandı



Çetin Emeç (Gazeteci) Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü olan Çetin Emeç, 7 Mart 1990’da şoförü Sinan Ercan’la beraber öldürüldü. 2000 yılında yakalanan İrfan Çağrıcı ve 4 arkadaşına idam cezası verildi. Sanıkların bu cezaları daha sonra müebbete çevrildi.



Madımak’ta diri diri yakıldı



Nesimi Çimen (Ozan) Alevi Bektaşi Halk Ozanı Nesimi Çimen, 2 Temmuz 1993 günü Sivas Katliamı’nda Madımak Oteli’nde öldürüldü. 1994’te karara bağlanan dava sonucunda, 85 sanık 2-15 yıl arası cezaya çarptırıldı. 37 sanık hakkında ise beraat kararı verildi.



Katili yurtdışına kaçtı



Turan Dursun (Yazar) Yazar, düşünür, eski müftü Turan Dursun, 4 Eylül 1990 tarihinde İstanbul’daki evinden çıktığında silahlı saldırıya uğradı. İslami Hareket Örgütü üyelerinden İrfan Çağrıcı müebbet hapisle cezalandırdı ve halen cezaevinde. Tetikçi Muzaffer Dalmaz ise yurt dışına kaçtı.



JİTEM’ci Aygan cinayeti itiraf etti



Musa Anter (Yazar) Kürt yazar ve şair Musa Anter, 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da faili meçhul bir cinayete kurban gitti. Cinayete adı karışan Yeşil Kod adlı Mahmut Yıldırım, Cemil Işık, Ali Ozansoy için yakalama emri çıkarıldı. JİTEM’ci ve PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan cinayeti itiraf etti.



Türkiye’nin en cesur kalemiydi



Uğur Mumcu (Gazeteci) Cumhuriyet Gazetesi yazarı olan Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993’te Ankara’daki evinin önünde, aracına konan bombanın patlamasıyla hayatını kaybetti. Olay yerindeki delillerin süpürülüp atılması tartışma yarattı. Mumcu’nun katilleri hâlâ sokakta.



Sivas’ta yakılan aydınlardandı



Metin Altıok (Şari -yazar) Sivas katliamından ağır yaralı olarak kurtuldu ancak komadan çıkamayarak 9 Temmuz 1993’te Ankara’da vefat etti. Olayın failleri çeşitli hapis cezalarına mahkûm edildi. Yargıtay’ın 1997’deki bozma kararından sonra firar eden 8 sanık ise halen yakalanamadı.



Madımak’ın alevlerinde kaldı


Behçet Aysan (Doktor) Şair ve tıp doktoru olan Behçet Aysan da Sivas katliamının kurbanlarındandı. Katliamdan sonra yakalanan çok sayıda sanık, çeşitli hapis cezalarına mahkûm edildi. Yargıtay’ın 1997’deki bozma kararından sonra firar eden 8 sanık ise hala firarda.



Yaktıklarında daha 22 yaşındaydı



Hasret Gültekin Sivas’ta diri diri yakılan aydınlardan biri de ozan Hasret Gültekin’di. Sayısız uluslararası festivalde Türkiye’yi temsil eden Gültekin, Madımak’ta katledildiğinde henüz 22 yaşındaydı. Ölümünden 72 gün sonra, 13 Eylül 1993’te bir oğlu oldu. Oğluna Roni Hasret adı verildi.



The Marmara’da bomba kurbanı


Onat Kutlar (Yazar) Sinema eleştirmeni ve yazar Onat Kutlar 30 Aralık 1994’te Taksim’deki Marmara Oteli’nin kafesinde patlayan bombayla ağır yaralandı ve 11 Ocak 1995’te hayatını kaybetti. Terör örgütü PKK’nın üstlendiği saldırıyla ilgili 20 sanık yakalandı, dördü müebbet hapis yedi.



PKK’nın bombasına kurban gitti



Yasemin Cebenoyan (Arkeolog) Arkeolog Yasemin Cebenoyan da Taksim’deki The Marmara Oteli’nin kafesine PKK’nın yaptığı bombalı saldırıda Onat Kutlar ile beraber hayatını kaybetti. Yargılanan yirmi sanıktan dördü, 2003’te müebbet hapse çarptırıldı.


Gözaltında dövülerek öldürüldü

Metin Göktepe (Gazeteci) Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe, 8 Ocak 1996 tarihinde polislerce gözaltına alındı ve dövülerek öldürüldü. 1998 yılında polis memurları Murat Polat, Şuayip Mutluer, Saffet Hızarcı, Fedai Korkmaz, Metin Kürşat ve Seydi Battal Köse 7 yıl 6 ay ceza aldı.



Haberin Devamı