Gazete Vatan Logo

Yeter artık

Binalar çöküyor, insanlar ölüyor. Ne müteahhitlere ne de onlara ruhsat veren yetkililere bir şey oluyor...

Konya Selçuklu'daki 11 katlı Zümrüt Apartmanı görgü tanıklarının anlattığına göre 25 saniyede yerle bir oldu. Uzmanların yaptığı ilk incelemede ise çökme anınına hatalar zincirinin yol açtığı ortaya çıktı. Bina ile ilgili her noktayı gözden geçiren Konya Mimarlar Odası ile Mühendisler Odası yetkilileri kesilen kolonlar yüzünden binanın çökmüş olabileceği üzerinde duruyor. Bir tek kesilen kolonlar değil, binanın yapılışından itibaren üst üste gelen hatalar zinciri de faciaya davetiye çıkarmış.

* Konya Mimarlar Odası Başkanı Abdullah Naltekin: Binaya su kuyusu açılmış
Binanın taşıyıcı sistemlerinden, yani kolonlardan 2 yada 3 tanesinin kesildiği söyleniyor. Eğer kolonlardan birkaçı kesildiyse çökme nedeni yüzde 100 budur. Kolon kesimi bir anda binanın inmesine neden olur. Tespit ettiğimiz bir başka nokta ise binaya su kuyusu açılmış olması. Konya'da yüksek binalarda sondaj yapılıp, yer altı sulardan yararlanılıyor. Zümrüt Apartmanı'nın bodrum katında da aynı işlem yapılmış. Yeraltı suyu kullanıldığında zeminde bir boşluk meydana getiriyor, bu boşluk çöküntü yapabilir. Eğer sondaj çalışması sırasında geniş bir açıklık olduysa temellerdeki denge bozulduğu için ani bir çöküntü yapabilir... Bir başka nokta ise binadaki betonun yanmış olma ihtimali. Normalde beton döküldükten sonra en az 15 gün sulanması gerekiyor.

* Konya İnş. Müh. Odası Başkanı Ramazan Özkaya: Beton kalitesi çok düşük
Binanın bodrum ve zemin katındaki kolonlardan birkaçının kesilmiş olduğu yönde söylentiler var. Eğer kolon kırılmış veya kesildiyse binanın yükünü taşıyamaz ve bina çöker. Şu anda teknik inceleme yapamıyoruz ancak edindiğimiz ilk izlenime göre betonun kalitesi çok düşük görünüyor. Hazır beton kullanılmamış, elenmemiş kumdan yapılmış. Bu malzeme dayanıklı olmaz. Çökme nedeni ancak enkaz kaldırıldıktan sonra yapacağımız inceleme ile ortaya çıkabilir.

* Konya Belediye Başkanı Mustafa Özkafa: Sütunlar kesilmemiş
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Özkafa, çöken binanın mağaza bölümündeki sütunların kesilmesi gibi bir işlemin yapılmadığını söyledi. "Binanın yıkılmasıyla ilgili olarak çok çeşitli spekülasyonlar yapılıyor, ancak bunların çoğu doğru değil" diyen Özkafa, "Bu mağazalar sütunları kesilmemiş, fiziki tadilatta bulunulmamıştır. Sadece mağaza içindeki kolonlar ve direklerin üzeri ayna ya da ahşaplarla kaplanmıştır. Binaya 3 ay önce belediyenin oturulamaz raporu verdiği bilgisi de kesinlikle doğru değildir" dedi.

Çürük diyorlardı inanmadık
Apartman sakinlerinden bazıları binada çatlaklar bulunduğunu, bina için çürük raporu olduğu yönünde söylentiler duyduklarını iddia etti. Apartmanın birinci katında oturan Nesibe Tosun, "Annem, kardeşlerim göçük altında kaldı. Ne olduklarını bilmiyorum. Bina çatlaklarla doluydu. Altta tadilat yapıldığını duyduk. Ne olur ailemi kurtarsınlar" diye gözyaşı döktü.

Kaloriferlerden ses geliyordu
Bayram nedeniyle Cihanbeyli tlçesi'ne aile ziyaretine giden Nuriye Yılmaz, televizyondan haberleri öğrenince Konya'ya döndü. Yılmaz, "Ne olduğuna şaşırdık. Apartmanımız kağıt gibi göçmüş. Nasıl bir binaymış şaşırıp kaldık. Eğer bayramı evde geçirseydik bizim evden 6 kişi de burada olacaktı" diye konuştu. Nuriye Yılmaz, son günlerde binadan garip sesler geldiğini belirterek, "Kaloriferden birtakım sesler işitiyorduk. Ancak binanın yıkılacağı hiç aklımıza gelmedi" dedi.

Beton değil kum mübarek!
Konya Dağcılık Arama-Kurtarma Kulübü Başkanı Arif Solmaz binanın betonlarının çok kolay kırıldığını belirterek, "Balyoza bilek gerek kalmadı. Demir çubuklarla deliyoruz. Bina burgu yaparak çöktüğü için katları tahmin etmek de çok zor. Biz 3-4 gün daha enkazdan canlı çıkabileceğini düşünüyoruz. Çökme şekli, alt katlarda yaşayanların hayatta kalma şansını azaltıyor. Delik açma ve blokları kaldırma yöntemiyle çalışılıyor.

Müteahhit sabıkalı çıktı
Zümrüt Sitesi'nin müteahhidi mimar Vedat Kaya'nın aynı bölgede yaptığı Kabataş Sitesi'nin de çökme tehlikesine karşı daha önce boşaltıldığı ve kolon takviyesi yapıldıktan sonra yeniden ikamete açıldığı ortaya çıktı. Bu arada hakkında soruşturma açılan Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü mezunu olan Vedat Kaya ortadan kayboldu. Yıkılan Zümrüt Apartmanı'na 200 metre mesafede olan, kardeşiyle ortak işlettiği mimarlık bürosu kapalı. İki kardeş, Sedat Kaya'nın yaptığı Doktorlar Sitesi'ndeki evlerine de uğramıyor.

En fazla 4 yıl yatıp çıkacak
Apartmanın müteahhidine, denetim sorumluluklarını ihmal eden mühendis ve belediye görevlilerine verilecek ceza, Türk Ceza Kanunu'ndaki en ağır madde uygulansa bile, 10 yılı geçemeyecek. Sanıklar bu cezayı alsalar da İnfaz Kanunu hükümlerine göre 4 yıl cezaevinde kalacaklar. Mahkemenin, müteahhit ve diğer sorumlulara verilecek cezayı Yargıtay'ın deprem davalarındaki emsal kararlarına göre tayin etmesi durumunda ise sanıklara en fazla 5 yıl ceza verilebilecek. Bu durumda sorumlular sadece 2 yıl yatacak.

Depremdekiler serbest
Onbinlerce kişinin hayatını kaybettiği 17 Ağustos depreminde yıkılan binalar nedeniyle bugüne kadar hiçbir müteahhit mahkum olmadı. Kocaeli'nde depremden sonra açılan 932 ceza davasının 921'i müteahhitlerin lehine sonuçlandı; 11 dava kapandı. Bolu ve Afyon illerinde ise hiç dava açılmadı.

Ruhsatı veren başkan adayı
Zümrüt Apartmanı için inşaat ruhsat izni verilmesi ise yerel yönetimlerin sorumluğunu bir kez daha gündeme getirdi. Dönemin Selçuklu Belediye Başkanı İsmail Öksüzler ise şu anda Ak Parti'den Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı. Binanın inşaat aşamasındaki kontrollerinin yapılıp yapılmadığı bile bilinmiyor. Vedat Kaya'nın adı projede fenni mesul olarak geçiyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Özkafa Zümrüt Apartmanı'nın Vedat Kaya'nın kardeşi Sedat Kaya ile kurduğu kooperatif aracığılı ile yaptığını açıkladı. Ancak Mimarlar Odası, binanın Vedat Kaya tarafından değil, kooperatif tarafından taşeronlara yaptırıldığını söylüyor.

Haberin Devamı