Gazete Vatan Logo

Yeşil pasaport tarifesi

İhracatçılara yeşil pasaport uygulamasında kriter belli oldu. 1-10 milyon $ arası ihracat yapan şirketlere 1, 10-25 milyon $’a 2, 25-50 milyon $’a 3, 50-100 milyon $’a 4, 100 milyon $ üzerine 5 yeşil pasaport hakkı tanınacak.

Yeşil pasaport tarifesi

İhracatçılara yeşil pasaport verilmesinde en önemli kriter olan limit, 1 milyon dolardan başlıyor. Denizli’den en fazla ihracat yapan 20 firmaya ödüllerinin verildiği törende konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yaklaşık 15 bin ihracatçıya yeşil pasaport verileceğini bildirdi. Zeybekci, ihracatçıya verilecek yeşil pasaportlarla ilgili kriteri de şöyle açıkladı:

“1 ile 10 milyon dolar arası ihracat yapan şirkete 1 pasaport hakkı, 10-25 milyon dolar arası 2, 25-50 milyon dolar arası 3, 50-100 milyon dolar arası 4, 100 milyon dolar üzerinde 5 yeşil pasaport hakkı o şirkete tahsis edilecek. Şirketin uygun gördüğü çalışanlarına verilmek kaydıyla. Çalışanı ayrılırsa şirket yazacak yazısını, iptal ettirecek, yeni çalışanına verdirecek.”

İstediğinizi yaptım

Zeybekci, ihracatçıların karşısına, kendisinden istenen her şeyi fazlasıyla yerine getirmiş bir bakan olarak çıktığını ifade ederek, şöyle devam etti: “Bugün hiçbir ihracatçımız karşıma gelip, ‘Şunu talep ettik de olmadı’ diyemez. Toplamda ihracata vereceğimiz destek, dolar bazında yüzde 1 seviyesine çıktı. Bu 2023 hedefleri için belirttiğimiz destektir. 3 milyar dolar dendi, diğer desteklerle 4.5 milyar dolara yaklaşacak destekten bahsediyoruz.”

Haberin Devamı

İhracata Özal döneminde verilen prim geri geliyor

Ekonomi Bakanı Zeybekci, ihracatçılara yeni desteklerin de müjdesini verdi. “İhracat desteklerinde iddia ediyorum dünyada en iddialı teşvikleri önümüzdeki yıldan itibaren göreceksiniz. İhracatını artırana nakdi olarak destek vereceğiz” diyen Zeybekci, Turgut Özal döneminde uygulanan ihracat primlerinin gelecek yıldan itibaren tekrar yürürlüğe gireceğini, hedef ülke ve hedef ürünle sınırlı kalmak kaydıyla taşımayla ilgili maliyetlerin de karşılanacağını bildirdi. Eximbank’ın ihracatçıya artık yüzde 100 teminat değil durumuna göre sıfır veya değişen oranlarda teminatla kredi verebileceğini aktaran Zeybekci, küçük ihracatçılar için ihracat kredi garanti fonunu da devreye sokacaklarını anlattı.

B aşamasına geçmeliyiz

Bakan Zeybekci, Türkiye’nin ihracatta geldiği seviyeyi “fasoncu bir ülke” olarak başardığını ifade ederek, “Şimdi görüyoruz ki bu işin sonuna geldik, fasoncu olarak gidilebilecek yolun sonu burası. Artık yeni şeyler söylemek, B aşamasına geçmek lazım, topyekün seferberliğin başlaması gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı