Gazete Vatan Logo

Yerli otoyu marka yapmak 5 milyar $

‘Türkiye’nin Otomobili’nde asıl olayın ticarileştirme olduğunu söyleyen Bakan Özlü, “Tasarım için 1 milyar $ harcıyorsanız, markalaştırmak için en az 5 milyar $ harcamanız gerekiyor” dedi

Yerli otoyu marka yapmak 5 milyar $

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 131’inci Bab-ı Ali Toplantıları’nda konuştu. Değişen ve dönüşen dünyada ancak teknoloji ile donatılmış, Ar-Ge ve inovasyonla geliştirilmiş işletmelerin yer bulabileceğini belirten Özlü, işletmeleri bu dönüşüme adapte etmek için Ar-Ge destek programlarını hayata geçirdiklerini söyledi.

Yarım asırlık Türkiye’nin otomobil hayalinin gerçekleşmemesi için hiçbir gerekçenin olmadığını söyleyen Özlü, yerli otomobili ürettikten sonra dünyaya ihraç edeceklerini belirtti. Bir otomobil yapmanın teknik olarak çok sorun olmadığını aktaran Özlü, “Esas sorun ticarileştirmede. ‘Bir otomobilin tasarımı için 1 milyar dolar harcıyorsanız, bunu markalaştırmak için en az 5 milyar dolar harcamanız gerekir’ diyen analizler var. Yani minimum 1’e 5. Amacımız Türkiye’nin bir markasını oluşturmak. Nasıl Fransa deyince akla Renault, Peugeot geliyorsa; Almanya deyince akla Volkswagen, Audi geliyorsa; Türkiye deyince de akla bir otomobil markasının gelmesini amaçlıyoruz. Bu kolay değil ama bunu yapacağız. İnşallah bunu başardığımızda, Türkiye’ye fabrika kuran Toyota gibi belki biz de Cezayir’e, Kazakistan’a, Orta Afrika’ya fabrikalar kuracağız. Bu bakımdan markalaşmak bu işin en zor tarafı. Dolayısıyla marka konusunun öneminin farkındayız. Buna çalışacağız ve Türkiye’nin adıyla anılacak bir markası olacak” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Şirkete CEO arıyoruz

Türkiye’nin otomobili projesini 2 fazlı olarak modellediklerini belirten Özlü, 1’inci fazda ortak girişim grubundaki 5 şirketin eşit payla bulunduğu ortak bir şirket oluşturulması sürecinin yürüdüğünü aktardı. İstanbul’da bulunan yönetim ofisinde sürekli çalışan bir grubun olduğunu dile getiren Özlü, “Bu grup 5 firmayı temsil eden kişilerden oluşuyor. Bakanlığımızdan ve TOBB’dan da 2’şer kişi var. Bu çalışmaya şirketin ana sözleşmesinin oluşturulması da dahil. Şirket için bir CEO arıyoruz. Burada da uluslararası deneyimi ve başarısı olan kişilere bakıyoruz” ifadelerini kullandı.

Sanayi 4.0’a hazırlanıyoruz

Türkiye’yi 4’üncü Sanayi Devrimi’ne, Sanayi 4.0’a hazır hale getirmeye çalıştıklarını anlatan Bakan Faruk Özlü, “Artık bildik yöntemlerle, ezberlenmiş süreçlerle ilerleyerek o tarihi sürece uyum sağlayamayız” dedi. Özlü sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayi 4.0 ve buna bağlı olarak sanayi dışı bütün alanları da etkileyecek olan Akıllı Toplum 5.0 devrimidir. Gücün tanımı yeniden yapılıyor, bildiğimiz tüm kurallar değişiyor. 2023 vizyonumuzu hem yeni güç dengesi hem de gücün yeni tanımına göre belirledik ve yolumuza devam ediyoruz. Ar-Ge ve inovasyon bu yeni dönemde artık bir yedek, bir mütemmim cüz değil, sanayinin de işletmelerin de kalbi ve beyni.”

Haberin Devamı