Gazete Vatan Logo

Yerli otoda prototip ağustosta üretiliyor

Başbakan Davutoğlu, müjdeyi Kırıkkale mitinginde verdi. İlk prototipin ağustosta üretileceğini açıklayan Davutoğlu, “Elektrikli ve hibrit araçlar dışında bir de arazi aracı üretilecek. İlk filo üretimi 2016’da bitecek” dedi.

Yerli otoda prototip ağustosta üretiliyor

TÜRKİYE, bir hayaline daha kavuşuyor... Yerli otomobilde yeni müjde Kırıkkale’den geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti’nin Kırıkkale mitinginde yerli otomobille ilgili açıklama yaptı. Başbakan Davutoğlu, “Ağustosta ilk prototip üretim yapılacak” dedi. Davutoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi: "Bir müjdeyi daha paylaşacağım. Geçen hafta milli sanayi itibarıyla milli bölgesel uçağımızın müjdesini paylaşmıştık.

İLK FİLO ÜRETİMİ 2016'DA

Bu hafta da bütün hazırlıklar tamamlandı, imzalar atılıyor. Kendi milli otomobilimizi yapıyoruz inşallah. 2015 Ağustos'unda ilk prototip üretim, 2016 yılında da inşallah ilk filo üretimi." Dışa bağımlılık artık sona eriyor Türkiye bugüne kadar çok fazla ertelediği projelerini hayata geçirmeye başladı. Yerli savaş helikopteri, yerli tank ve yerli gemi için düğmeye basan Türkiye, geçtiğimiz günlerde de ilk milli bölgesel uçağı tanıtmıştı.

2020'den önce yollara çıkacak BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da, yerli otomobil geliştirilmesi konusunda yürütülen çalışmalara ilişkin "Birinci fazı tamamladık, arazi aracı da yapılacak" açıklaması yapmıştı. Dört farklı modelin üretileceğini açıklayan Işık, Türkiye ve bölgenin ihtiyaçları düşünülerek geliştirme yapıldığını sözlerine ekledi. Yerli otomobili 2020'den önce yola çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Işık, "Bir yıllık süre içerisinde yoğun bir çalışma yaptık ve en son 'birinci faz' dediğimiz 'asıl bu işe nereden başlayacağız, hangi bazdan başlayacağız' noktasında 1'inci basamağı tamamladık şimdi onun imzasını attık ve detaylı açıklamayı Sayın Başbakanımız yaptı. Şimdi bu babayiğitlere çağrı için gerekli olan adımdı, şimdi asıl babayiğitlere çağrıyı bundan sonra yapacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

'BABAYİĞİT'LERE ÇAĞRI

"Babayiğide gelin" demenin tek başına anlamlı bir şey olmadığına dikkati çeken Işık, artık ellerinde somut bir durum olduğunu ifade ederek, "Bu somut duruma göre bundan sonra babayiğit çağrısına çıkacağız. Bütün Türkiye'deki özel sektöre, (Buyurun gelin birlikte çalışalım diyeceğiz)" ifadesini kullandı.

BiR DE SUV GELiYOR

Haberin Devamı

Bakan Işık, yerli otomobilin markasına ilişkin de bir marka çıkarılacaksa bu markanın, bir tek modelle yürütülemeyeceğini kaydetti. Hem segment farkı, hem model farkı, hem tip farklarını dikkate alan bir yaklaşım sergilediklerini dile getiren Işık, "Şu anda 4 farklı modelin üretimi noktasında altyapıyı hazırladık. Arazi aracı da olacak" dedi. Işık, makam araçlarının da yerli otomobil ile değiştirilmesi konusundaki bir soru üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "Ben Allah nasip eder de görevde olursam makam aracımı tabii ki değiştireceğim yani orada tereddüt yok, çünkü kendi ürettiğimiz araca kendimiz binmezsek o zaman kredi limiti açısından çok da olumlu bir durum olmaz. Sadece devlet için söylemiyorum, gidin Seul sokaklarına Güney Kore araçlarının dışında kolay kolay araç göremezsiniz işte belki Japonya biraz daha benziyor.

AYLIK YAKIT 50 LiRA

Menzili uzatılmış elektrikli araçlar üzerinde çalıştıklarını da anlatan Işık, yapılan istatistiklerin insanların şehir içinde günde 25 kilometre yol yaptığını gösterdiğini, insanların, bu araçla günde 80-100 kilometre yol yapabileceğini ifade etti. Işık, şehir dışına çıkmadığı sürece bir ayda 50-100 lira arasında şarj ücretiyle ihtiyaçların giderilebileceğine dikkati çekerek, "Şehir dışına çıkma ihtiyacı oldu, 80 kilometre güvenle gittikten sonra şarj azalmaya başladığı zaman arkadaki jeneratör devreye girecek ve hem elektrik motorlarını besleyecek hem de bataryaları şarj edecek ve benzinin, mazotun, LPG'nin olduğu her yere güvenle gidilecek. Bu durumda da ekonomik olarak gördüğümüz araçların bile en iyisinin yaklaşık yüzde 40'ı kadar tasarruf imkanı olacak" dedi.

Haberin Devamı