Gazete Vatan Logo

Yeraltı sularına zehirli atık enjekte ediyorlar!

Çevre ve Orman Bakanı, Tuzla'daki zehirli varilleri gölgede bırakacak bir insanlık suçunu açıkladı: Bazı fabrikalar yeraltı sularını çekiyor, boşattıkları kuyulara kanserojen atıkları enjekte ediyorlar

Henüz İstanbul Tuzla'da toprağa gömülen zehirli atık dolu varillerin şokunu yaşarken, Pepe'nin sözleriyle neye uğradığımızı şaşırdık. Çevre ve Orman Bakanı, Tuzla'da 'insanlık suçu' işlendiğini, ancak kendilerine gelen bazı haberlerin 'insanın kanını donduracak kadar ağır' olduğunu söyledi: "Bazı fabrikalar yeraltı sularını çekip, boşattıkları kuyulara ağır metal içeren kanserojen maddeleri enjekte ediyorlar. Yani yeraltı sularını, bir daha temizlenmemek üzere kirletiyorlar." Pepe, olayın Türkiye'ye 'ihanet' olduğunu, gerekli soruşturmanın, derinleştirilerek yürütüldüğünü de açıkladı.

'Cezalar kuşa dönmüş'
Açıklamanın, görevi çevreye zarar verilmemesini sağlamak olan bir bakanlıktan gelmesi ise olayın vehametini gözler önüne seriyor. Zira Bakan, mevcut yasalarla çevre katliamı ve insanlık suçları karşısında çaresiz kaldıklarını adeta itiraf ediyor. Zehirli atık taşıyan varillerin, uzunca bir süredir takip edildiğini, konuyla ilgili, istanbul Valiliği ve Tuzla Kaymakamlığı ile daha önce de yazıştıklarını hatırlatan Pepe, şunları söyledi: "Buradaki tablo tam bir yüzkarasıdır, insanlık suçudur. Ama maalesef, mevcut Çevre Kanunu'nda, cezalar kuşa dönmüş. Önce Danıştay beşte l'e indirmiş, daha sonra katsayı uygulamasından dolayı tekrar indirilmiş. 13 kat azaltılmış para cezaları... insanlığın ortak geleceğine, ülkemizin ortak geleceğine ihanet eden; ismi, adı, şanı, şöhreti ne olursa olsun bu firmalar, mutlaka en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Kısa bir süre sonra Çevre Kanunu gündeme gelecek. Gündeme geldiğinde bu ve benzeri suçları işleyenlere karşı son
derece ağır cezalar getirmemiz lazım. Bu cezalar öyle ağır olmalı ki bir daha cesaret edemesinler."

Kim bu ilaç firması?
Pepe, zehirli atık bırakanlara "milyon dolarlık" cezalar verilmesinin, firmalar için caydırıcı olacağını, Tuzla'daki atığı bir ilaç firmasının bıraktığının anlaşıldığını ancak, adının tespit edilemediğini de açıkladı. Firmanın adının kesinleştirilmesi için çalışma yürütüldüğünü söyleyen Pepe, "Bir kaç gün içinde gündeme gelecek Çevre Kanunu'nda, bunlara sadece para cezası değil, hapis cezası da gelmeli. Ticaretten men bile düşünülmeli" diye konuştu. Pepe, başka yerlere de zehirli atık dolu varillerin gömüldüğüne ilişkin duyumları olduğunu ve bu konudaki araştırmaları derinleştirdiklerini de söyledi.

'Tuzla'da 500 varil gömülü olabilir'
İlgili birimlerle Valilik'te bir toplantı yaptan istanbul Valisi Muammer Güler, Tuzla'da toprağa gömülü bulunan zehirli va dilerinin güvenli bir şekilde yüzeye çıkarılacağını, taşınacağını ve yok edileceğini söyledi, işte Vali'nin açıklamaları:

Cenaze kaldırılacak: 20'ye yakın varil bulundu. İddialar 500 olduğu yönünde. Bölgede tek bir varil kalmayacak. Ortada bir cenaze var. Cenaze kaldırılacak

Failler cezalandırılacak: Kimlerin yaptığını bulacağız. Birileri gönderdi, birileri taşıdı, birileri de gömdü. Organize biı iş. Bir kuruluşun, 'Bunu bertaraf edin diye verdim. Benim haberim yokken yapılmış' demesi mümkün değil. Usulüne uygun bertaraf etmenin yolları var. Bu variller uzaydan gelmedi.

Karantina değil emniyet çemberi: Bu tip şeyler için karantina olmaz. Bu kirli bölgeye vatandaşın girmesini, oradan su alınmasını, hayvan otlatılmasını ve bitkilerden yararlanılmasını önleyeceğiz. Bölge emniyet çemberine alındı. Halka sağlık taraması yapılacak.

2 yıl önce bırakılmış olabilir: Topraktaki kirliliğe göre variller 2 yıl önce bırakılmış olabilir, ancak kesin netice incelemelerden sonra ortaya çıkacak.

1.5 dönüm kazılabilir: Orhanlı Belediye Başkanı Cemil Ekşi de "209 kamyonluk bir moloz yıkılmış. Variller bunun arasında. 1,5 dönüm alanın toprağının kaldırılması söz konusu" dedi.

Haberin Devamı