Gazete Vatan Logo

Yeni partiye Apo'dan sürpriz isim

Eski DEP'lilere parti kurma emri veren Öcalan'dan isim önerisi de geldi: Sarp Kuray. "Sarp'ın zamanıdır" sözleri üzerine Kurayla temasa geçildi

Ankara- Eski DEP'li 4 milletvekilinin kuracaklarını açıkladıkları partinin ana hatları belli oluyor. Parti kurma çalışmalarında öncelikle HEP, DEP ve HADEP'te yer almış, DEHAP sürecinde ayrılmış isimlerle görüşülüyor. Parti çalışmalarında solun eski ünlü isimlerinden Sarp Kuray'ın adı geçiyor. Kuray'a teklif götürüldüğü ancak yanıt alınamadığı belirtiliyor.

"Kürt partisi" kimliğinden uzaklaşarak "Türkiyeli" bir parti kurma hedefiyle yola çıktıklarını açıklayan eski DEP'liler, HADEP'in Genel Başkanı Murat Bozlak, kapatılan DEP'in Genel Başkanı Ahmet Türk gibi isimleri yeni parti çalışmalarına katmak için kulis yürütüyor. Bu isimlere yakın olan eski Diyarbakır Bağlar Belediye Başkanı avukat Cabbar Leygara'nın katılması ise DEHAP'ın parçalı görüntüsünü yok etmenin amaçlandığını ortaya koyuyor.

Eski HADEP İstanbul İl Başkanı Kemal Parlak, yazar Faik Bulut ve eski milletvekili Tarık Ziya Ekinci de temas kurulan isimler oldu. Parlak ve Bulut öneriye soğuk bakıyor. DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan yeni girişime destek verdiklerini basın toplantısıyla açıklayacak.

"Nasname" isimli internet sitesinde yayınlanan Abdullah Öcalan'ın 20 Ekim'de avukatlarıyla yaptığı görüşme kayıtlarında şu diyalog dikkat çekiyor:

Avukat: Senanik Öner ve Sarp Kuray'ın selamı vardı.

Öcalan: Onlara da selamımı söyleyin. Aslında Sarp'ın tam zamanıdır. Çalışmalara katılsın.

Bunun üzerine avukat Sarp Kurayla görüştü. Kuray'ın yeni partide yer alma önerisine net bir yanıt vermediği, ancak diğer sol parti veya çevrelerle kurulan ilişkiden duyduğu rahatsızlığını dile getirdiği öğrenildi. Öcalan'la 12 art'ın ünlü isimlerinden olan Kuray 1982'de Lübnan'da, Bekaa Vadisi'nde tanıştı. Kuray'ın üyesi olduğu Partizan Yolu diğer bazı sol örgütler ve PKK ile birlikte "Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephe" içinde yer alıyordu. Kuray 16 Haziran Hareketi örgütünün de kurucusu.

Haberin Devamı