Gazete Vatan Logo
Magazin Yeni nesil sanat tam da burada

Yeni nesil sanat tam da burada

Tüm Türkiye’nin yeni nesil sanatçılarını ilk kez İstanbul’da Galata Rum Okulu’nda aynı çatı altında bir sergide buluşturacak olan BASE, panel ve söyleşilerle de sanat dünyasının önemli isimlerini ağırlayacak. 20 ilde 31 üniversiteden 108 sanatçıya ait 116 eser ve 32 panelde 75 konuşmacı ile sanat dolu 4 gün sizi bekliyor.

Yeni nesil sanat tam da burada

Türkiye’nin bu yıl mezun olan yeni nesil sanatçı adayları, 23 kişiden oluşan uluslararası bir seçici kurulun değerlendirmesiyle 21-24 Aralık’ta Galata Rum Okulu’nda gerçekleşecek BASE’te sanatseverlerle buluşacak. Digi.logue, HP, Kale Grubu ve TEB Özel Bankacılık eş sponsorluğunda gerçekleşecek olan BASE, Türkiye’nin ilk kolektif Güzel Sanatlar yeni mezunlar platformu. Baskı, cam, enstalasyon, fotoğraf, görsel iletişim tasarımı, grafik tasarımı, heykel, resim, seramik, Türk el sanatları ve video kategorilerinde, 51 farklı üniversiteden bine yakın başvuru alan BASE’te Türkiye’nin dört bir yanından 31 üniversiteden 108 sanatçı adayının toplam 116 yapıtı sergilenecek.

Her biri farklı bir tecrübe ve göze sahip uluslararası isimlerin seçtiği yeni mezun sanatçı adaylarını tek bir çatı altında bir araya getiren BASE, mezuniyetten profesyonel sanat hayatına geçişlerinde onlara destek olmayı amaçlıyor; aynı zamanda galeri, koleksiyonerler, sanatseverler ve yaratıcı endüstrilerin de genç yetenekler keşfetmesine aracı olma misyonu taşıyor. BASE’in kürasyonu ise Derya Yücel’e ait. İstanbul’dan ve Pegasus’un desteğiyle İstanbul dışından gelecek olan tüm katılımcı sanatçılar, üretimlerini sergileme ve sanat dünyasının önde gelen isimleriyle birebir tanışma imkanı bulurken, koleksiyonerler ve sanatseverler de kariyerlerinin başında olan genç sanatçıları keşfetme ve aracısız olarak iletişim kurup yapıtlarını edinme imkanına sahip olacak.

Haberin Devamı

Alev Ebuzziya, Ali Kazma, Gülsün Karamustafa, Hale Tenger, Mehmet Güleryüz, Murat Germen, Refik Anadol, Taner Ceylan gibi isimlerin de arasında olduğu 75 konuşmacı, BASE Talks kapsamında izleyicilerle buluşacak.

İbrahim Erdoğan

Gelin ve bizlerle tanışın

“7-8 yaşlarımda evin perdelerinin güneşliklerin arkasında kalan küpürleri gizlice kesip konu-komşunun oyuncak bebeklerine kıyafet dikermişim.’’

Bir sanatçı aday adayı olabilme şiarı her daim vardı bir yerlerde fakat bu gayenin şekillenmesi ve beni şekillendirmesi güzel sanatlar akademisine girmem ve olup bitenlere farklı bakış açısı edinmemle başladı. Sanatın imgeyi kullanış biçimiyle yarattığı farkındalığı izleyiciye aktarmayı ilke edinip ironik değinmelere yer vermeye çalışırım. Materyal olarak kullandığım şeffaf camın büyüsü öylesine derin ve kırılgan ki varla yok arasında gibiler. -bizler gibi-

Haberin Devamı

Hayallerimden biri bu toprakların sanat anlayışına olan tutumunun biraz daha etkin alanlara yayılması ve bu yolda kolektif çalışmaların daha da büyümesi. Böylesine kapsamlı bir etkinlikte yer alıp uzaktan takip ettiğim insanları yakından göreceğim için memnun ve heyecanlıyım. Gelin ve bizlerle tanışın.

Büşra Özdemir

Farklı şehirlerdeki etkileşim görülüyor

Resim bölümünde girmemle başladı her şey. Özellikle lisans eğitimi süresince gittiğim farklı sergilerde, birçok disiplinden çalışmalar görmek beni heyecanlandıran şeylerin başında geliyordu. Çünkü farklı disiplinlerde işler görmek, insanın kendi sanatında ne yapmak istediğine karar vermesini sağlayan önemli bir süreç. İlerleyen üretim sürecimde, birçok farklı disiplini halihazırda üzerinde çalıştığım konularla harmanlayarak yeni işler üretmek. İlerleyen zamanlarda arazi sanatı üzerine yoğunlaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

Bireysel deneyimlerini içselleştirilen konuları, sanata yansıtan sanatçılar ilham kaynağım oldu. Base yeni mezunlar için yeni açılacak kapılar için ilk adım. Base’de olmak mutluluk verici. Çünkü İstanbul, Ankara ve İzmir gibi iller dışındaki güzel sanatlar mezunlarının da neler yaptığını görmek açısından büyük önem taşıyor. Galata Rum Okulu gibi bir mekânın da böyle bir sergiye ev sahipli yapması hem sanatçılar hem de izleyiciler için önemli.

Peter Drake (New York Academy of Art Dekanı)

Yeni neslin sofistike yaklaşımı

“Genç sanatçıların herhangi bir uluslararası platformda tanıtılmalarının harika bir fikir olduğunu düşünüyorum. BASE, Türkiye’deki sanat öğrencilerinin sofistike olduklarını ve ilerici fikirlerle meşgul olduklarını da açıkça gösteriyor. BASE’i ziyaret edeceklere, politik enstalasyonlardan, içsel motivasyonla yaratılan resimlere kadar pek çok çalışmayla karşılaşmaya, hem etkinlenmeye hem de düşünmeye hazır olmalarını söylemek isterim.”

Haberin Devamı

Doris Benhalegua Karako (Galerist Yönetici Direktörü)

Mesafeleri kaldırıyorlar

“BASE, ince düşünülmüş kurgusu ile Türkiye genelinde sanat öğrencileri için eşitsizlik anlamına gelebilecek mesafeleri kaldırarak sanat izleyicisi ve profesyonelleri için yeni bir keşif alanı sağlarken gençlere ilk adım için teşvik edici bir imkan sunuyor.”