Gazete Vatan Logo

Yeni kabinede üç sürpriz isim!

Yeni kabinede üç sürpriz isim!

Ülkeyi 1 Kasım’da sandığa götürecek seçim hükümetinde üç isim öne çıkıyor: İlk başörtülü bakan Ayşen Gürcan, İçişleri Bakanı olan İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ve eski BBP lideri Yalçın Topçu.

Türkeş Başbakan Yardımcısı
MHP’nin disiplin kuruluna sevk ettiği Tuğrul Türkeş beklendiği gibi Başbakan Yardımcısı oldu. HDP’li Ali Haydar Konca AB Bakanı, Müslüm Doğan ise Kalkınma Bakanlığı’na atandı. Ak Parti’de 3 dönemi tamamlayan 11 bakan gitti. Kabinede Davutoğlu dahil 6 akademisyen var.
İlk başörtülü bakan
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Ayşen Gürcan Aile Bakanı oldu. İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturdu. Muhsin Yazıcıoğlu’ndan sonra BBP’nin başına geçen ancak 2011 seçimi sonrası istifa eden Yalçın Topçu, Kültür Bakanlığı’na getirildi.

Geçici hükümet gibi olmayacak

Ahmet Davutoğlu başbakanlığındaki geçici hükümet dün onaylandı. Davutoğlu’nun “Geçici hükümet havasında çalışmayacağız” dediği listesinde HDP’li iki isme Kalkınma (Müslüm Doğan) ve AB (Ali Haydar Konca) bakanlıkları verildi. İçişleri, Selami Altınok’a emanet edildi.

Haberin Devamı

AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kararı alması üzerine Anayasa gereği görev alacak seçim hükümetini dün kurdu.
Başbakan Davutoğlu, dün akşam listesini Beştepe’ye sunmadan önce AK Parti İl Başkanları toplantısında şu mesajı verdi: “Sayın cumhurbaşkanıma arz edeceğim hükümet ile de geçici hükümet havasında çalışmayacağız. Puslu havada meydana çıkalım diyen çakallar varsa, biz o çakallara bırakmayız meydanları Dört yıl idare edecekmiş gibi çalışacağız. 1 Kasım’a da giderken 4 yıllık hükümet gibi çalışacağız.”
Türkeş beklendiği gibi
CHP ve MHP’lilerin kontenjanından boş kalan 7 koltuk ile HDP’li Levent Tüzel’in reddetmesiyle boş kalan 1 koltuğa bağımsız isimler atanırken, AK Parti’den de temsiliyet oranı gereği 11 bakan atandı. MHP’nin kararına rağmen teklifi kabul eden Tuğrul Türkeş, beklendiği gibi Başbakan Yardımcılığı görevine atandı. 7 Haziran seçimi gereği bağımsız bakan olarak atanan Adalet Bakanı Kenan İpek görevine devam ederken, İçişleri Bakanlığı’na İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok getirildi.
Kabinede kalanlar
Yalçın Akdoğan, Cevdet Yılmaz, Numan Kurtulmuş, Fikri Işık, İdris Güllüce, Nihat Zeybekci, Akif Çağatay Kılıç, Mehmet Şimşek, Nabi Avcı, Veysel Eroğlu, Mehmet Müezzinoğlu kabinede kalan isimler oldu. Cevdet Yılmaz’ın Kalkınma Bakanlığı’ndan Başbakan Yardımcılığı’na geçmesi dikkat çekti. Cevdet Yılmaz’ın yerine HDP’li Müslüm Doğan getirildi. HDP’nin diğer bakanı Ali Haydar Konca’ya da Avrupa Birliği Bakanlığı verildi.
Bağımsız atananlar
Kabinenin ‘bağımsızlar’ kontenjanından gelen isimler şunlar: Feridun Bilgin (Ulaştırma Müsteşarı), Yalçın Topçu (eski BBP’li), Cenap Aşçı (Gümrük Müsteşarı), Selami Altınok (İstanbul Emniyet Müdürü), Kutbettin Arzu, Feridun Sinirlioğlu (Dışişleri Müsteşarı), Ahmet Erdem (Çalışma Bakanlığı Müsteşarı), Ayşen Gürcan (akademisyen), Kenan İpek (Adalet B. Müsteşarı).
İlk başörtülü bakan
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Gürcan, Türkiye’nin ilk başörtülü kadın bakanı oldu. Akademisyen Ayşen Gürcan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı görevine getirildi. 1963, Burdur doğumlu olan Gürcan, 2006 yılında Türk Aile Modeli ile yaptığı çalışmayla dikkat çekti ve uluslararası sempozyumlarda yaptıkları araştırma ile ilgili sunum yaptı. 1986 yılında Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’ni bitiren Gürcan, daha sonra Eğitim İletişimi ve Planlaması bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Doktorasını Eğitim Teknolojisi Anabilim dalında yaptı. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2006- 2013 yılları arasında Başbakanlık Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda çalıştı. Gürcan, Milli Eğitim bakanı Nabi Avcı’nın da üniversiteden öğrencisi.
Hızlı yükseliş
İçişleri Bakanlığı görevine getirilen Selami Altınok’un yıldızı, 17-25 Aralık operasyonları döneminde parladı. Paralel yapı tarafından yapıldığı iddia edilen soruşturma kapsamında eleştirilen zamanın İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın görevden alındı, yerine ise o zaman Aksaray Valisi olan Selami Altınok atandı. Emniyet kökenli olmayan Altınok’un İstanbul’da emniyetin başına getirilmesi dikkat çekti. 1966 Erzurum doğumlu Altınok, 1988’de İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Akkışla Kaymakam Vekilliği, Almus, Güroymak, Erciş, Terme ve Serik Kaymakamlıkları, Erzurum İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği yaptı. Ağustos 2012’de Aksaray Valisi olarak atandı ardından İstanbul Emniyet Müdürü oldu.
BBP’nin kurucusu
Yalçın Topçu, Büyük Birlik Partisi’nin kurucuları arasında yer alıyor. Topçu, 1992’de Muhsin Yazıcıoğlu, Ökkeş Şendiller, İsmet Gür, Saffet Topaktas, Ahmet Özdemir, ve Esat Bütün’ün içinde yer aldığı altı MÇP’li milletvekili ile beraber MÇP Ankara, Mamak ilçe ikinci başkanlığından istifa ederek BBP kurucuları arasında yer aldı. Ankara kurucu il başkanlığı görevini 3 yıl sürdürdü. 1996 yılında memuriyet hayatına dönen Topçu 11 yıl Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinde çalıştı, 2007 yılında emekli oldu. 2007 yılında Muhsin Yazıcıoğlu’nun daveti üzerine BBP Genel Sekreteri seçildi. Yazıcıoğlu’nun hayatını kaybetmesi üzerine gerçekleştirilen 24 Mayıs 2009’teki 4. Olağanüstü Kongrede genel başkan oldu. 12 Haziran 2011 seçimlerindeki sonuçlar üzerine istifa etti. 3 Şubat 2014’te ise BBP’den ayrıldı.
PERŞEMBE MÜSTEŞAR CUMA BAKAN
Gümrük Bakanlı'na atanan eski Gümrükler Genel Müdürü Cenap Aşçı da Ak Parti milletvekili adayı olmak için 7 Haziran'da istifa ettmişti. Aşçı, seçilemeyerek görevine döndükten sonra önceki gün müsteşarlığa atanmöıştı.Aşçı dün de bakan olarak atandı. Kabinede Aşçı dışında Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, müsteşarlık görevinden bakanlığa getirilidi. Sinirlioğlu, Davutoğlu'na yakın isimler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Bu hükümet Türkiye’yi idare edecek
Başbakan Ahmet Davutoğlu, iki aylık seçim hükümeti için, “Bu kabine Türkiye’yi idare edecek” dedi. İşte Davutoğlu’nin Habertürk ve Show TV’de yaptığı açıklamalardan satırbaşları:
Daha çok kadın bakan isterdim
Kabinede daha fazla hanımın olmasını istiyordum ama şartlar itibariyle elimizin çok serbest olduğu bir kabine değil burası. Anayasal zorunluluğu olan bir hükümet kurduk. Tercih hakkının tamamen benim elimde olmadığı bir tablo. Buna riayeti esas aldığım için 5-3-3 oranında bir isim tespit ettik. Bu anayasal bir zorunluluktu. 3 üye ‘evet’ dedi ve anayasal zorunluluk yerine getirildi.
Ak Parti’li 13 bakanı 11’e indi
Ak Parti’den 13 bakanlığı 11’e düşürdük. Bu zorunluluktu. 11 Bakan arkadaşımı muhafaza ettim. 2 Bakan arkadaşıma teşekkür ettim. (Volkan Bozkır ve Ayşenur İslam) Bu kabine Türkiye’yi idare edecek. Kimse ‘bu isim ne arıyor’ demesin diye uzmanlığa baktım. Türkiye’den her rengin temsil edildiği, Kürt, Türk, Alevi, Zaza, MHP’li, gençliğinde birbirleriyle karşı karşıya durmuş iyi bir kabine kurduğumuz düşüncesindeyim.
Bu Ak Parti hükümeti değil
Bu anayasal bir hükümet, AK Parti hükümeti değil. Koalisyon hükümeti olmayınca, Meclis’in üzerine düşen sorumluluğun üstlenilmesi lazımdı. Reddedenler anayasa çizgisinin dışına çıkmış oldular. Bir tek bu hükümetle olan açıklamamı Başbakanlık’ta yaptım, öncekileri AK Parti Genel Merkezi’nde yapmıştım.

Haberin Devamı