Gazete Vatan Logo

Yeni eğitim ve öğretim yılı 'yeniliklerle' açılıyor

İlk ve ortaöğretim okullarından ilk ders zili 12 Eylül Pazartesi çalacak. İlköğretimde 10 milyon 565 bin, ortaöğretimde 3 milyon 40 bin öğrenci ile 575 bin öğretmeni yeni ders yılında birçok yenilik bekliyor

Üç ay süren yaz tatilinin ardından 2005-2006 eğitim-öğretim yılının ilk dönemi 12 Eylül Pazartesi günü başlıyor. İlk yarıyıl 9 Ocak 2006'da sona erecek. Yarıyıl tatili Kurban Bayramı ile birleştirildiği için öğrenciler 3 hafta tatil yapacaklar. 2005-2006 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı 30 Ocak Pazartesi günü başlayacak ve 12 Haziran 2006 Pazartesi günü tamamlanacak. Eğitim-öğretim yılının resmi açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle, Kütahya'da yeni yaptırılan fen lisesinde gerçekleştirilecek.

Ders kitapları ücretsiz
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilköğretim öğrencilerine ders kitaplarını ücretsiz dağıtacak. Öğrencilere bu eğitim-öğretim yılında, ders kitaplarının yanı sıra çalışma kitapları da verilecek. Ayrca, öğretmenlere de kılavuz kitaplar dağıtılacak. Yetkililer, öğrencilere ve öğretmenlere ücretsiz verilecek kitapların okullara dağıtımına başlandığını, 12 Eylül'de kitapların, okul sıralarında hazır olacağını bildirdiler.

Bekleyen yenilikler
Yeni eğitim-öğretim yılında öğrencileri ve öğretmenleri birçok yenilik bekliyor.

Okul öncesi eğitimde okullaşma oranını yükseltmek amacıyla bazı önlemler alınıyor. Bu kapsamda, yoksul çocuklara süt, meyve suyu, kek, poğaça gibi gıda maddelerinden oluşan "beslenme" verilmeye başlanacak.

İlköğretim okulları bünyesindeki anasınıflarında ikili eğitime geçilecek. Anaokullarında ise çalışan anneler de düşünülerek hem ikili hem de tekli eğitim devam edecek.

Okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak amacıyla Okul-Veli-Çocuk Projesi uygulamaya konulacak. Bu kapsamda hem çocuklar, hem de velileri eğitim alacak.

İlköğretim
İlköğretim 1. sınıfta ilk okuma-yazmada "hece yöntemi"nden kamuoyunda "harf yöntemi" olarak isimlendirilen "ses temelli cümle yöntemi"ne geçilecek.

İlköğretimde zorunlu dersler: Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Görsel Sanatlar, Müzik, Beden Eğitimi, Teknoloji ve Tasarım, Trafik ve İlkyardım, Rehberlik / Sosyal Etkinlikler.

Seçmeli dersler: Yabancı Dil, Sanat Etkinlikleri, Spor Etkinlikleri, Bilgisayar, Satranç, Düşünme Eğitimi, Halk Kültürü, Tarım/Hayvancılık, Takviye ve Etüt Çalışmaları.

Zorunlu dersler
İlköğretimin yeni ders çizelgesinde Fen Bilgisi "Fen ve Teknoloji", Resim-İş de "Görsel Sanatlar" olarak isim değiştirdi. Ayrıca "iş eğitimi" dersini kapsayan "Teknoloji ve Tasarım" ile Rehberlik/Sosyal Etkinlikler dersleri de yeni dersler olarak zorunlu dersler arasında yerini aldı. Eskiden Fen Bilgisi dersi haftada 3 saat olarak işlenirken, yeni Fen ve Teknoloji dersi haftada 4 saat işlenecek. Eski çizelgede yer alan Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi dersi kaldırıldı. Bu ders, konu olarak Hayat Bilgisi, T. C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük gibi derslerin içinde işlenecek.

Haberin Devamı