Gazete Vatan Logo

Yeni anayasa için “mutfak” çalışması

Toplumun tüm kesimlerinin anayasa konusundaki görüşlerini almak üzere uzlaşma komisyonu bünyesinde 3 alt komisyon oluşturuldu

Türkiye’nin 2012 sonu itibariyle yeni sivil bir anayasaya kavuşması hedefiyle TBMM’de oluşturulan Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasa taslağını toplumun tüm kesimlerinin görüş ve önerilerini alarak şekillendirmek üzere “mutfak” çalışması yapacak. Bu amaçla Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan 3 alt komisyon dün ayrı ayrı ilk toplantısını yaptı.

Katılım, taslak metin yazımı, taslağın tartışılması ve Anayasa teklif metninin TBMM Başkanlığı’na sunumu olmak üzere 4 aşamalı bir çalışma planı uygulama kararı alan TBMM Uzlaşma Komisyonu, 30 Nisan 2012 tarihine kadar katılım süreci kapsamında toplumun tüm kesimlerinin yeni anayasa konusunda görüş ve önerilerini mercek altına alacak. Bu inceleme alt komisyonlar aracılığıyla yapılacak. Alt komisyonlarda her partiden birer üye görev yapacak. Milletvekillerinden oluşan alt komisyonlara çalışmalarında partilerin ve TBMM Başkanı’nın belirlediği uzmanlardan oluşan bir teknik heyet de destek verecek.

İlk alt komisyon siyasi partiler ve anayasal kuruluşların yeni anayasa konusundaki görüş ve önerilerini inceleyecek.

Dört partiden temsilciler var

Bu komisyonda AK Parti’den Mehmet Ali Şahin, CHP’den Süheyl Batum, MHP’den Faruk Bal, BDP’den de Ayla Akat Ata görev yapacak. Meslek kuruluşları, sendikalar ve meslek örgütlerinin görüş ve önerilerini mercek altına alacak 2. alt komisyon ise AK Parti’den Mustafa Şentop, CHP’den Rıza Türmen, MHP’den Tunca Toskay ve BDP’den Sırrı Süreyya Önder’den oluşacak. Sivil toplum örgütleri, dernek, vakıf ve cemaatlerin yeni anayasa önerilerini inceleyecek üçüncü alt komisyonda ise AK Parti’den Ahmet İyimaya, CHP’den Atilla Kart, MHP’den Oktay Öztürk ve BDP’den Altan Tan yer alacak.

Önerileri inceleyecekler

İlk toplantılarını dün yapan alt komisyonların benimsediği esaslara göre, siyasi partiler ve anayasal kurumların önerilerini inceleyecek alt komisyon, yazılı olarak görüşlerini TBMM’ye iletmesi istenen 60 siyasi partiden, son 2 seçime katılmış yaklaşık 20 partiyi bizzat dinleyecek. Genel Başkanların yanısıra partilerin bu konuda yetkilendirdikleri isimler de komisyonca dinlenebilecek. Bu komisyon ayrıca Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Askeri Yargıtay ve Uyuşmazlık Mahkemesi’nin da görüşlerini bizzat temsilcilerinden dinlemeyi planlıyor. CHP’nin “yürütme organı oldukları için” dinlenmeleine karşı çıktığı Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı’nı şu aşamada komisyona davet etmeyi düşünmeyen bu alt komisyon, Cumhurbaşkanlığı ya da Genelkurmay Başkanlığı’ndan önerileri dile getirme talebi gelmesi durumunda ise buna karşı çıkmayı düşünmüyor.

Haberin Devamı