Gazete Vatan Logo

Yeni Abant manzarası

Tüm yasal 'engellemelere' ve uyarılara rağmen, bir doğa harikası daha yok oluyor!

Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün üçüncü kez ’uygun değil’ yazısı göndermesine rağmen Abant’ta yol çalışması yapılıyor, ağaç katliamının önü açılıyor.

Bolu İl Özel İdare Müdürlüğü’nün Abant Tabiat Parkı’nın işletme hakkını Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan almasının ardından, geçen yıl Kasım ayında inşaat çalışmalarına başladı. Gölün dere ile bağlantısının önüne menfez yapılması nedeniyle Şubat’ta karların erimesi ve yağmur nedeniyle göldeki su seviyesi yükseldi. Abant’ın etrafındaki yollar sular altında kalırken, iskeleler de sulara gömüldü. Göl seviyesinin yükselmesiyle piknik alanları ve Göl Gazinosu’nun zemin katı da sular altında kaldı.

‘Hiçbir faaliyet yapmayın’

Gölde su seviyesinin yükselmesini önlemek amacıyla Örencik Yaylası’nda Yavru Abant Göleti oluşturulurken, endemik bitkiler sular altında kaldı. Sivil toplum kuruluşları Abant’taki çalışmalarla doğanın katledildiği gerekçesiyle tepki gösterirken, bazı sivil toplum kuruluşları da Bolu Valiliği hakkında suç duyurusunda bulundu.

Çalışmaların, ‘Uzun Devreli Gelişme Planı’na uymadığı’ gerekçesiyle Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Bolu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü 3’er uyarı yazısı, Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü de bir rapor hazırlayarak Bolu Valiliği’ne gönderdi.

Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden, 11 Mayıs’ta gönderilen uyarı yazısında da çalışmaların ‘Uzun Devreli Gelişme Planı’na aykırı olduğu’ yinelenerek, ağaçların kesilmesine neden olacak Abant- Mudurnu yoluna başlanılmaması istenerek, “Abant-Mudurnu yolunun yükünü azaltmak için Uzun Devreli Gelişme Planı’nda yapılacak revizyon çalışması nedeniyle, yol inşatında hiçbir faaliyet yapılmaması” ifadesi yer aldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün, Abant’ta yapılan hataları sıraladığı yazıda, göldeki su seviyesinin eski kotuna indirilmesi, Örencik Yaylası’nda oluşturulan Yavru Abant Göleti’nin tahliye edilerek eski konumuna getirilmesi istendi.

Uyarılara rağmen ekipler tüm hızıyla çalışmalara devam ediyor. Kotu yükseltilen yolda iş makineleri parke çalışması için yolu düzeltirken, silindir ile dolgu yapılan zemin sıkıştırılıyor. Kaplama için ise TIR’larla getirilen parkeler yol kenarlarına depolanıyor. Elektrik hatlarının yer altına alınması çalışması kapsamında ise kepçe ile yol kenarlarında çukurlar kazılıyor.

İŞ MAKİNELERİ HARIL HARIL

Milli Parklar, yol kotunun göl seviyesine getirilmesini isterken, iş makineleri kotü yükseltilen yolda parke taşı kaplaması için çalışma yapıyor. Yol için de ayrıca kazı çalışması yapılıyor.

Datça’nın sembolünü kestiler

MUĞLA’nIn Datça İlçesi’nin sembolleri arasında yer alan Ziraat Bankası Kavşağı’ndaki 60 yıllık okaliptüs ağacı, trafiği engellediği gerekçesiyle bir gece ansızın kesildi. Pazar sabahı kalktıklarında ağacın yerinde olmadığını gören Datçalılar büyük şaşkınlık yaşadı. Belediye Fen İşleri Müdürü Hakan Uzun, ağacın Datçalılar için duygusal bir yönü olduğuna dikkat çekerek, “Ancak, ağaç mı trafik mi diye düşündük. Trafiğin rahatlatılması amacıyla ağacı kesmek zorunda kaldık. Büyük araçların kavşakta dönüşü mümkün olmuyordu” dedi.

Haberin Devamı