Gazete Vatan Logo

Yeditepe Üniversitesi eğitim çıtasını yükseltti

Yeditepe Üniversitesi, İstanbul Eğitim ve Kültür (İSTEK) Vakfı tarafından 1996 yılında kurulan kamu tüzel kişiliği, mali ve idari özerkliği olan bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurucusu Bedrettin Dalan’dır. Yeditepe Üniversitesi, Türkiye’nin birçok alanda öncüleri olan seçkin, başarılı, uzman akademik ve yönetsel kadrosuna sahiptir. Yeditepe Üniversitesi, çağdaş eğitim program ve uygulamalarıyla bilgi çağına dönük bir eğitim yapıyor. Üniversitenin ana yerleşimi “26 Ağustos Yerleşimi” adını taşıyor. Diş Hekimliği Fakültesi dışındaki tüm lisans ve yüksek lisans eğitimi 2000-2001 akademik yılından beri 26 Ağustos Yerleşimi’nde yapılıyor. Diş Hekimliği Fakültesi ve Uygulamalı Hastahanesi Göztepe’de Bağdat Caddesi’ndeki binasında eğitim veriyor. Tıp Fakültesi Hastahanesi ise E-5 Karayolu’nun üzerinde Bostancı’da hizmete girdi. Yeditepe Üniversitesi’nin 26 Ağustos Yerleşimi, Anadolu yakasında Kayışdağı’nın eteklerinde kendine özgü mimarisiyle 125 bin metrekarelik alana kuruldu. 26 Ağustos Yerleşimi’nin mimari konsepti, Bedrettin Dalan’a aittir. Selçuklu mimarisinden esinlenerek yapılan 26 Ağustos Yerleşimi’nde herbiri 5-8 katlı bina ve bu binaları çevreleyen iki ayrı öğrenci oteli bulunuyor. Yeditepe Üniversitesi’nin sembolü, Selçuklu mimarisine özgü, kadın ve erkeği temsil eden çift başlı kartaldır. Üniversite 11 fakülte, 1 Yabancı Diller Yüksekokulu, 1 Meslek Yüksekokulu’nda 52 değişik programda, 5 enstitüde sunulan 39 yüksek lisans programı ve 16 doktora programıyla, yüksek lisans düzeyinde ise Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri alanında eğitim veriyor.


BAŞKAN’DAN...

Rehberimiz ATATÜRK ilkeleridir

DÜNYAMIZ, tarım ve sanayi devrimlerinden sonra “bilgi çağı” olarak adlandırılan yeni bir dönemi yasamaktadır. Küreselleşme kavramı, sınırları ortadan kaldırmakta tüm piyasaları birleştirmekte ve rekabeti bölgesel boyuttan evrensel boyuta çıkarmaktadır. Bilgilerin çok fazla ve yaygın olduğu bu ortamda kişi, kurum ve ulusların hayatta kalmaları ve başarılı olmalarının iki temel ilkesi vardır: Bilgi edinmek ve iletişim teknolojileri vasıtasıyla bilgiyi etkin bir şekilde kullanmak ve paylaşmak.

İletişimin etkin olabilmesi için ise en az bir yabancı dilin tercihen İngilizce’nin artık çok iyi şekilde bilinmesi zorunluluk oldu. Mezunlarımız sadece Türkiye’nin değil dünyanın her yerinde aranan profesyoneller olacaklar ve ülkemizi 21. yüzyılda en iyi şekilde temsil edeceklerdir. Gelişme ve refaha ulaşmakta ulusumuzun yüce önderi Atatürk’ün ilkeleri ve bilimin aydınlatıcı ışığının en etkili yol olduğu unutulmamalıdır.


REKTÖR’DEN...

Saygın dünya üniversiteleri arasına girdik


GÖZ kamaştırıcı değişimlerin yaşandığı bir çağdayız. Artık dünyamız benzer zevklere ve tercihlere sahip milyarlarca insanın yaşadığı küresel bir pazar haline geldi. Bu pazar ancak en iyilerin hayatta kalabileceği bir arenadır. Bu nedenle gençlerimizi geleceğin dünyasında başarılı olmak için gerekli donanımlara sahip hale getirmeliyiz. Yeditepe Üniversitesi olarak, batı standartlarında eğitim vermekten gurur duyuyoruz. Üniversitemiz, cumhuriyetimizin yükseköğretiminde, “Atatürk’ün rönesansını devam ettiren üniversite” olarak önde gelen eğitim kurumları arasında yerini aldı. 11 yıl gibi kısa geçmişe sahip bir vakıf üniversitesi olarak bu denli hızlı ancak sağlam gelişmenin gücünü, Atatürk’ün gösterdiği yolda ilerlemekten aldık. Yeditepe Üniversitesi olarak hedefimiz deneyimli ve kendisini kanıtlamış bir akademik kadro, sağlam bir teknolojik altyapıyla saygın dünya üniversiteleri arasında yer almaktı. Bunu, şimdiden başardık.


Global Sınıf Projesi

HALKLA İlişkiler ve Tanıtım Bölümü ile ABD Nebraska Üniversitesi İletişim Fakültesi, 2005 Kış Eğitim Dönemi’nden beri yeni ve uluslararası bir proje olan Global Sınıf projesi kapsamında Kültürlerarası İletişim adlı dersi birlikte gerçekleştirmektedir. Bu derste Amerikalı ve Türk öğrenciler dünyada çok az üniversitede uygulanmaya başlanan video-konferans bağlantısıyla aynı anda birbirlerini izleyebilmekte ve iletişim kurabilmektedir. Kültürlerarası İletişim adı verilen bu ders Türk ve Amerikalı hocalar (Prof. Dr. Ayseli Usluata ve Dr. Chuck Braithwaite) tarafından iki ayrı kıtada, iki ayrı ülkenin öğrencileriyle aynı anda işlenmektedir. İnteraktif olarak uygulanan derste iki üniversitenin öğrencileri bir yandan değişik kültürleri anlamaya çalışırken diğer yandan iletişim becerilerini geliştirmektedir.


Çift anadal ve yandal olanakları

YEDİTEPE Üniversitesi, 2001-2002 ders yılı ilkbahar döneminden itibaren öğrencilerine ana lisans programlarına ek olarak ikinci bir dalda lisans diploması alma ya da bir yandal programında öğrenim görme olanağı sunuyor. Yeditepe Üniversitesi lisans öğrencileri, istedikleri ve gerekli koşulları yerine getirdikleri takdirde “Çift Anadal” ve “Yandal” programlarından yararlanabiliyor. Böylece kendi lisans programlarına ek olarak diğer alanlarda da eğitim yapma olanağı buluyorlar. Çift Anadal programı için her bölümün kendine özgü koşulları olmakla birlikte en az toplam 30 kredi ders alınması zorunludur. Yandal için öğrencilerin almak zorunda oldukları ders sayısı en az 21 kredidir. Çift Anadal programını başarıyla tamamlayan öğrencilere kendi programı dışında ayrıca ikinci bir diploma verilir. Yandal programını başarıyla bitirenlere ise “Yandal Başarı Belgesi” verilir.


Zengin burslar

GİRİŞ BURSU

Her yıl sayıları arttırılan üniversiteye giriş başarı bursu (YÖK bursu), ÖSYM tarafından yapılan üniversiteye giriş sınavında, ÖSS kılavuzunda yer alan burslu kontenjanlara verilen burslardır. Bu burs eğitim öğretim ücretinin tamamını kapsar. Üniversitemizi burslu kazanan ve yerleştirildikleri puan türünde ek puanlar dikkate alınmaksızın ilk 2000’e (Dil puan türünde ilk 100’e) giren öğrencilere;

* 9 ay süreyle ayda 160 YTL nakit ödeme,

* Üniversite yurtlarında kalmak isteyenlere iki kişilik odada ücretsiz konaklama,

* Günde üç öğün yemek yardımı verilecektir.

Hukuk Fakültesi’nin üç başarı burslu kontenjanına yerleştirilen öğrencilere, bu olanakların yanısıra Brüksel’de yüksek lisans (L.L.M.) yapma olanağı sağlanacaktır.

BAŞARI BURSU

Bu burs, öğrencinin üniversiteye girdikten sonraki başarısını desteklemek amacıyla verilmektedir. İlgili bölümlerde en az iki yarıyıl devam eden ve bölümlerinde birinci ikinci ve üçüncü olanlara verilir.

SPORCU BURSU

Spor takımlarına seçilen ya da ilgi duyduğu ferdi sporda kayıtlı

olduğu dönemde milli takıma veya üniversite spor takımına çağrılan öğrencilere verilir.

İSTEK VAKFI BURSU

Bu burs, İSTEK liselerinde okuyan ya da en az son iki yılı İSTEK liselerinde okumuş ve İSTEK liselerinden mezun olan ve üniversitemizde okumaya hak kazanan öğrencilere verilir.


ÜCRETLER

* Güzel Sanatlar Fakültesi: 15 000 YTL
* İletişim Fakültesi: 15 000 YTL
* Fen- Edebiyat Fakültesi: 15 000 YTL
* Hukuk Fakültesi: 15 000 YTL
* İktisadi İdari Bilimler Fak.: 15 000 YTL
* Diş Hekimliği Fakültesi: 29 000 YTL
* Tıp Fakültesi: 23 500 YTL
* Mühendislik- Mimarlık Fak.: 18 000 YTL
* Eczacılık Fakültesi: 18 000 YTL
* Yabancı Diller YO: 15 000 YTL
* Ticari Bilimler Fakültesi: 15 000 YTL
* Eğitim Fakültesi: 10 000 YTL
* Yabancı Dil Hazırlık Prog.: 5 000 YTL

Bu ücretlere % 8 KDV dahil değildir.


Kredili sistem uygulanıyor

YEDİTEPE Üniversitesi’nde eğitim dili, genel olarak İngilizce’dir. Ancak Almanca, Fransızca ve İtalyanca da uygulanmaktadır. Yeditepe Üniversitesi’nde dünyanın kabul ettiği sistem olan kredi sistemi uygulanıyor. Buna göre her programın belirlediği zorunlu ve seçmeli derslerin karşılığı olan toplam krediyle öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar. Yeditepe Üniversitesi’nde 1834 (1026’sı kadrolu 808’i yarı zamanlı) öğretim elemanı, lisans düzeyinde 11 bin 464 lisansüstü ve doktora düzeyinde ise

2 bin olmak üzere toplam 14 bin öğrenci öğrenim görüyor. Üniversiteye 2007-2008 akademik yılında 2960 kişi alınacak.

Haberin Devamı