Gazete Vatan Logo

Yedikule bölündü!

İBB Başkanı Kadir Topbaş, Yedikule bostanlarına yapılacak projeyi tepkiler üzerine durdurdu. Ancak çevre halkı bölündü. Bir grup, bostanın kalmasını isterken, diğer grup da park istiyor.

Tarihi Yedikule bostanlarının bulunduğu araziye Fatih Belediyesi’nin yapmak istediği havuzlu park için çıkardığı ‘Yedikule-Belgrad Kapı Arasında Kara Surları İç Koruma Rekreasyon Projesi’ için yapılan koruma amaçlı imar plan tadilatı İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından durduruldu. Topbaş, tadilatla ilgili olarak tarihçiler, bilim adamları, mahalle sakinleri ve ilgililerin katılacağı bir çalıştay düzenlenip kararın verilmesini istedi. Ayrıca semt sakinlerinin istediği güvenlik, aydınlatma ve çevre temizliğinin hızla çözüme kavuşturulacağını söyledi.

‘Aman bina dikmesinler’

Ancak geleceği gittikçe belirsizleşen bostanlar için Yedikuleliler ikiye bölündü. Semt sakinlerinin yarısı bölgenin bostan olarak kalmasını isterken diğer yarısı ise bostan arazisine modern bir park yapılmasını istiyor. Bölgede yaşayan Murtaza Şahin, “Bostanların ne olacağı belirsiz. Tek istediğim insanların yararına kullanılması. Şahıslara ait olmaması. Bostan olarak kalabilir ama bizi bu çamurdan kurtarmaları lazım. Ancak turist gelsin istiyorlarsa surların yanında bir park daha iyi olur. 10 yıldır buranın inşaat söylentisi bitmiyor. Tek korkumuz bostanları ortadan kaldırıp burayı imara açıp bina dikmeleri. O zaman kimseye nefes alacak bir yer kalmaz” diyor.

Haberin Devamı

‘Kültür varlıklarına zarar’

Fatih Belediyesi yetkilileri bostanların bulunduğu alanın belediyeye ait olduğunu ve bostan işleten kişilere kiralandığını belirtiyor. Arkeologlar Derneği ise İsmail Paşa Bostanı olarak bilinen bostan üzerinde yapılan çalışmalar yüzünden su kuyuları, sarnıçlar ve müştemilat yapılarını içeren kültür varlıklarının zarar gördüğünü belirtiyor. Arkeologlar Derneği ve Mimarlar Odası bostanları bitişik bulunduğu surların sıradan bir duvar olmadığını ve UNESCO Dünya Mirası listesinde olduğu için tarihi yapının korunması gerektiğini belirtti ve projeye karşı çıktı.

Haberin Devamı

‘Korusaydık tartışmazdık’

Beşiktaş’ta doğan ancak 34 yıldır Kocamustafapaşa’da yaşayan Yetvart Savulyan (63), “Tarihin korunması lazım. Burası benliğini kaybetmemeli. Bir bizim surlara bak bir de daha eski Çin Seddi’ne. Biz burayı koruyabilseydik şimdi bostan mı kalsın, park mı olsun diye tartışmazdık. Bence surlar için bembeyaz taşların kullanıldığı restorasyonlar da tarihi dokuyu bozdu. Dünyanın hiçbir yerinde tarih bu kadar hoyrat kullanıldığını göremezsiniz” dedi.

‘Park karnımızı doyurmaz’

Aslen Kastamonulu olan bostancı Sevda Kaya (41), “Bostanı dayımlarla birlikte ekiyoruz. İstanbul’un her yerinde park var. Ama insanlara iş yok. Parkta oturup gezmekle karnımız doymaz. Bostan olarak kalmasını ve ekmeğimizi buradan çıkarmaya devam etmeyi istiyoruz. Oğlum hem okusun hem de bostanda çapa yaparak büyüsün istiyorum” diye konuşuyor.

‘Çamur ve çileden kurtulalım’

Bostanların olduğu Hacı Evhaddin Mahallesi sakinleri Herdem Mercan (32), Gülsime Tekbaş (28) ve Bedri Cengiz (28) ise, “Çocuklarımız için modern bir park istiyoruz. Artık buranın çamuru ve çilesini çekmek istemiyoruz. Arazinin bostan olarak kalmasını sadece ekmeğini buradan kazananlar istiyor. Bostan kalsın diye imza topladılar ama biz de park olsun diye imza verdik. Geceleri korkudan buradan geçemediğimiz için yolumuzu değiştirip uzatıyoruz” dediler.

Haberin Devamı