Üstlendiği vergiyi de gizledi

Geçen gün kısaca bahsettim. Dinç Bilgin’e ait mal, hak ve varlıkların (Sabah-atv isim hakları ve frekans tahsis başvurusunun) Merkez Grubu tarafından kullanılmasına, TMSF onay verdi

Haberin Devamı

Geçen gün kısaca bahsettim. Dinç Bilgin’e ait mal, hak ve varlıkların (Sabah-atv isim hakları ve frekans tahsis başvurusunun) Merkez Grubu tarafından kullanılmasına, TMSF onay verdi. Onayın verilmesinde “Merkez Grubu’nun, Bilgin’in şirketlerine ait vergi borçlarını ödeyeceği” taahhüdünün etkili olduğu biliniyordu.

Ancak taraflar arasında konuya ilişkin nasıl bir anlaşma yapıldığı bilinmiyordu.

Geçen hafta elime geçen belgeler karanlıkta kalan bu noktayı aydınlatacağa benziyor.

Belgeler, Dinç Bilgin ile Turgay Ciner (sahip oldukları şirketler kanalıyla) arasında imzalanan “Taahhütname” ve bu taahhütnameye “Muvafakat” veren TMSF’ye ait.

TMSF, 13. 11. 2003 tarihinde imzalanan taahhütnameye bir gün sonra muvafakat eden sıfatıyla imza koymuş.

Bu belgeye göre, Turgay Ciner (Merkez şirketleri kanalıyla) Dinç Bilgin’in (Medya Holding, Sabah Yayıncılık ve diğerleri adına) kamuya olan SSK ve vergi borçlarını ödemek zorunda.

Belge, TMSF ile 2003’te Merkez Grubu’nun yaptığı anlaşmaya ek dosya olarak da dahil edilmiş. Ve 2005’te yapılan nihai anlaşmanın da bir parçası haline getirilmiş.

(İlgili protokolun önemli bir maddesini yazının sonuna dip not olarak koydum.)

İLK TAKSİDİ ÖDEDİ DURDU
Merkez Grubu bu taahhüdünü yerine getirdi mi? Ya da başka bir ifadeyle vergi borçları düzenli olarak ödeniyor mu?

Bilgin Yayıncılık’ın 2002 yılında vergi dairelerine gönderdiği bazı belgeler de elime ulaştı. Anladığımız kadarıyla Bilgin Yayıncılık, 1998-1999-2000 ve 2001 yıllarına ait vergi borçlarını (4811 sayılı) Vergi Barışı Yasası uyarınca taksitlendirmiş. Belgeler, taksitlerin Merkez tarafından ödenmeye başladığını gösteriyor. Yani Borçlar Kanunu açısından, Merkez Grubu, Bilgin’e ait şirketlerin ödemesi gereken vergi borçlarının (resmen) resmi muhatabı olmuş.

Hangi şirketlerin vergi borçları taksitlendirilmiş?

1 Numara Hearst Yayıncılık, Bilgin Yayıncılık, Yeni Asır, Medya Holding, Sabah Yayıncılık, Sabah Pazarlama, Satel...

Merkez Grubu ilk taksit olarak 2.7 milyon YTL ödemiş. Sonra...

Ödemeler durmuş.

Beyoğlu, Mecidiyeköy gibi vergi dairesi kayıtlarına (resmi değil) göre Merkez Grubu tarafından ödemesi üstlenilmiş (Bilgin Grubu’na ait şirketlerin) vergi borçlarının (faiz ve gecikme zammı da dahil) miktarı 145 milyon YTL’yi (yaklaşık 100 milyon dolar) aşmış görünüyor.

Satel’in 40 milyon, 1 Numara Hearst Yayın’ın 12 milyon, Sabah Yayıncılık’ın 35 milyon YTL vergi borcu olduğu anlaşılıyor.

(Unutmadan; Merkez Grubu’nun sahibi Turgay Ciner’in, söz konusu borçlu şirketlerin hakim ortağı olduğu gerçeğini hatırlatalım.)

Halka açılmak istenen Merkez Yayın Holding’in Deloitte Touche tarafından denetlenmiş ve yatırım şirketlerine sunulmuş raporuna bakıyorum. Bu konuda aydınlatıcı bir açıklama yok.

Üç ihtimal var.

1) Merkez Grubu bu borçları ödedi. Bizim bilgilerimiz yanlış.

2) Merkez Grubu’nun üstlendiği borç miktarı sandığımızın çok altında (vergi dairelerinden elde ettiğim gayri resmi rakamlar geçmişe ait).

3) Merkez Grubu üstlendiği vergi borçlarını halka açılacak şirketin kayıtlarında göstermeyerek, yatırımcılardan ve SPK’dan gizledi. Ve ödemekten vazgeçti.

Son ihtimalin güçlü olduğu fikrini taşımakla birlikte, yine de açık bir kapı bırakıyor ve Merkez Grubu’ndan yanıt bekliyorum.

İYİ Kİ HALKA AÇILMAMIŞ
Düşünün.

Halka açılmak istenen Merkez Yayın Holding’in kayıtlarında (Sabah’ın deyimiyle halka arz sirkülerinde) 41 milyon dolara Samandıra matbaasının satılacağı bilgisi yer almıyor. Geçtiğimiz yıl halka arz nedeniyle hazırlanan reklam filmlerinde atv’nin markası kullanılıyordu. Bu markanın sahibinin Merkez olmadığı ve 100 trilyon liraya yakın bir bedelle satılığa çıkarıldığı anlaşıldı. Bu da şirket kayıtlarda gösterilmemiş. Son olarak üstlenilen ve şu anda 145 milyon YTL gözüken vergi borçları da şirket kayıtlarında gözükmüyor.

Başka bir deyişle, Merkez Yayın Holding halka açılmış olsaydı, yatırımcılar (üçünün toplamı 212 milyon doları geçiyor) büyük bir borç yükünün de ortağı olacaktı.

DİP NOTLAR...

* 2002 yılında Merkez Grubu ile TMSF arasında imzalanan protokolün “Taahhütname ve Muvafakatname” başlıklı ekinin 1.6 nolu fıkrası:

“Lisans verenlerin (Bilgin Yayıncılık A.Ş ve Satel Sabah Televizyon Prodüksiyon A.Ş) vergi dairesi ve SSK’ya olan Vergi Barışı Kanunu ve SSK Borçları Yeniden Yapılandırılması Kanunu kapsamında belirlenmiş ve Fona belgelenecek borçlarının, lisans alanlar (Merkez Grubu) tarafından ilk iki yıllık sürede eksik ödenmesi halinde aradaki farkın Fona ilk iki yılı takip eden beş yıl içerisinde yıllık eşit taksitlerle lisans ücretine ilave olarak ayrıca ödeneceğini...”

Görüldüğü gibi; Merkez Grubu’nun vergi borçlarını üstlendiği, protokolun bir başka maddesinde de vurgulanmış. 2005 yılında yapılan nihai protokolde de bu madde yürürlükte kalmış.

* Ayrıca Bilgin Yayıncılık’ın, 21. 04. 2003 tarihinde Merkez Grubu’na yolladığı resmi yazıda şu ifadeler yer alıyor:

“4811 sayılı Vergi Barışı Yasası’ndan faydalanan ve aşağıda unvanları, tecil dosya numaraları ve borç tutarları bulunan vergi borçlarının tam ruhsat sözleşmesi alacaklarımıza mahsuben nam ve hesabımıza ödenmesini rica ederiz.”

Nitekim Merkez Grubu da 22 Nisan 2003 tarihinde Bilgin Yayıncılık’a “ilk taksit ödemesini” yaptıklarını belirten açıklamayı yolluyor.

DİĞER YENİ YAZILAR