İsrailoğulları hangi soydan geliyor?

Yahudilik, Hz. İbrahim'in ileriki nesillerinde ortaya çıkmıştır. Hz. İbrahim'in iki oğul vardı, İsmail ve İshak. Babası İbrahim tarafından Hicaz bölgesine yerleştirilmiş olan İsmail Peygamber, yerli Arap kabilesi Cürhümlülerden bir kızla evlendi

Haberin Devamı

Soru: Yahudilik ne zaman, kimin zamanında ortaya çıktı? (Mustafa Poyrazoğlu)

Cevap: Yahudilik, Hz. İbrahim'in ileriki nesillerinde ortaya çıkmıştır. Hz. İbrahim'in iki oğul vardı, İsmail ve İshak. Babası İbrahim tarafından Hicaz bölgesine yerleştirilmiş olan İsmail Peygamber, yerli Arap kabilesi Cürhümlülerden bir kızla evlendi. İşte bu ikisinden Kureyş boyu Arapları türedi. Filistin'de yetişen İshak'ın ise on iki oğlu oldu. Hz. İshak'in oğullarından olan Yakup, İsrail (Allah'ın kulu) unvanını taşır. Yakup soyundan gelenlere İsrailoğulları denilir. Hz. İbrahim, hem Kureyş boyu Araplarının hem de İsrailoğullarının atasıdır. Araplarla İsrailoğulları (Yahudiler) köken itibariyle kardeştirler. İki dilin son derece yakınlığı da bunu gösterir.

Gerek İsrailoğulları içinde yetişmiş olan peygamberler gerek Kureyş Arapları içinde yetişmiş olan Hz. Muhammed, İbrahim soyundan gelir. Onun için İbrahim'den itibaren Ortadoğu'da yetişen peygamberler İbrahim neslinden geldiği için hem Yahudiliğin hem Hristiyanlığın hem de Müslümanlığın temeli Hz. İbrahim'e dayanır. Bundan dolayı bu üç dine İbrahimi dinler denilir.

Al-i İmran Suresi'nin 67. ayetinde İbrahim'in Yahudi, Hristiyan ve müşrik olmayıp dosdoğru Müslüman olduğu vurgulanır. Yahudiler ve Hristiyanlar, İbrahim'i kendi atalan biliyor ve kendilerinin onun izinde gittiklerini iddia ediyorlardı. Müşrik olan Hicaz Bölgesi Arapları da İbrahim'in soyundan geldiklerini söylüyor ve İbrahim dininden olduklarını sanıyorlardı. İşte Kuran bu savlan reddedip İbrahim'in hanif bir Müslüman olduğunu vurguluyor. Çünkü Yahudilik Tevrat'ın, Hıristiyanlık da İncil'in inişinden sonra ortaya çıkmış dinlerdi. Öyle ise bunlardan çok önce gelen İbrahim, Yahudi ve Hristiyan olamazdı: "Kitap ehli, neden İbrahim hakkında tartışıyorsunuz? Oysa Tevrat da İncil de ondan sonra indirilmiştir. Düşünmüyor musunuz?"

İbrahim'in dini, tek Allah'a teslim olma, O'ndan başka tapılan bir varlık tanımama esasına dayalı tevhit dini olan İslâm idi. Bu bakımdan kâinatın tanrısını millileştiren Yahudiler de Allah'a oğul yakıştıran Hristiyanlar da İbrahim'den, düşünce inanç bakımından uzak kalmışlardı. Ona yakın olanlar, kendisinin izinde gidenler, onun getirdiği tevhit dinini tazeleyen bu peygambere ve tevhide inanan insanlardır. Ayetlerde gerçek hidayetin, tevhidi getirmiş olan İbrahim'in izinden gitmek olduğu vurgulanıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR