Rengarenk bir masal Burano

Burano, Venedik’in 11 kilometre kuzeyinde, lagün içinde bulunan adalardan biri.

Rengarenk bir masal Burano

Kanallar boyunca yan yana dizilmiş ve rengarenk boyanmış evleri, bembeyaz dantel elbiseler ve el işleri ile dolu küçük dükkanları, buram buram kahve kokuları ile minik kafeleri ile insanda bir masalın içine düşmüş hissi uyandıran küçük bir adacık Burano. İtalya’da huzur ve sakinliğin adreslerinden biri.

Burano, Venedik’in 11 kilometre kuzeyinde, Venedik lagünü içinde bulunan adalardan biri. Yine bir masal kenti olan Venedik’ten, kentin kendi kadar ünlü ulaşım aracı vaporettolarından birine binip 45-50 dakikalık keyifli bir kanal yolculuğu ile ulaşıyorsunuz Burano’ya. Burano çok küçük bir ada olduğundan buraya bir Venedik seyahatinizde bir gün ayırabileceğiniz gibi, birkaç günlük kısa bir tatil için de değerlendirebilirsiniz. Ada yazları hem çok sıcak hem de kalabalık oluyor. Size önerim, baharda ya da yaz sonunda, yani kalabalıkların Burano’dan çekildiği zamanlarda, kafa dinlemek için birkaç gününüzü burada geçirin, pişman olmayacaksınız.

Haberin Devamı

Ada, 6’ncı yüzyılda Romalılar tarafından yerleşime açılmış. Eskiden adalıların başlıca geçim kaynakları balıkçılık ve dantel işlemeciliğiymiş. Ama artık en büyük geliri turizmden elde ediyorlar. Ada halkı turistlere karşı çok içten ve misafirperverler.

Ada nüfusu 3 bin 500 civarında ve bunun büyük çoğunluğunu balıkçı aileler oluşturuyor. Rengarenk evlerin bulunduğu bölge kanalın daraldığı ve elbette Burano’nun en göz alıcı yeri Tre Ponti. Evlerin rengarenk oluşu ile ilgili hoş bir hikâye var. Adanın yerlisi olan balıkçılar akşam balıktan eve dönerken evlerini şaşırmasınlar diye her evin farklı bir renge boyandığı rivayet ediliyor. Her evin önünde evle aynı renk bir sandal bulunuyor. Ada sakinleri bu sandalları balıkçılık yapmak için olduğu kadar, alışveriş ve komşu gezmesi için de kullanıyorlar. Yan yana sıralanmış renk renk evlerin ve sandallarının kanallara yansıması ile bir renk cümbüşüne dönen ada görüntüsüne, köprüler, hemen her evin kapısında bulunan çiçekler ve evlerin dışına asılan çamaşırlar da eşlik edince, Burano en çok da fotoğrafçılar için görsel bir şölen diyebilirim.

Haberin Devamı

Dantelleri ile ünlü

Burano dantelleri ile ünlü. Öyle ki “Museo del Merletto” yani bir Dantel Müzesi bile var. Müzede 16. yüzyıldan günümüze dantel örnekleri sergileniyor. Ada, 16. yüzyıldan itibaren dantel ticaretinin merkezlerinden biri olmuş. Hatta 18. yüzyılda Dantel Okulu (Scuola dei Merletti) bile açılmış. Bu okul bugün hala açık. Rivayete göre, dantel işlemeciliği balık ağlarını onarırken ortaya çıkmış ve özel bir dokuma yöntemi ile işlenen danteller zamanla üne kavuşmuş. El emeği göz nuru Burano dantellerinin fiyatları oldukça yüksek. Ucuzları da var ama bunların Uzakdoğu’dan geldiği söyleniyor, dantel alırken buna dikkat edin. Adanın merkezi Galuppi Meydanı. Burada ilk dikkatinizi çekecek olan, minik dükkanları önünde dantel ören ve satan Burano’lu kadınlar. Adanın bir özelliği de sokak ressamları, meydanda ve sokaklarda sık sık karşınıza çıkacaklar. Ada yaya trafiğine kapalı, zaten ihtiyaç da yok, yürüyerek tüm adanın keyfini çıkarabilirsiniz. Dantel Müzesi’nin biraz ilerisinde bulunan San Martino Kilisesi ve içindeki opera binası da adada ziyaret edebileceğiniz yerler. Adada yemek ve kahve keyfi için birçok yer var. Buranın özel bir kurabiyesi var “esse” ve ve keki “bussola”yı tavsiye ediyorum.

Haberin Devamı

Bavulunuzda bulunsun

Vücuda oturan ergonomik yapısıyla seyahatleri konforlu hale getiren Mammut sırt çantası.
Rengarenk evleriyle İtalya’nın keyifli adası Burano’yu köşe bucak dolaşmak isteyenler için Mammut snea-ker.

DİĞER YENİ YAZILAR