Cinsel isteğinizin kontrol düğmesi sizde mi?

26 Şubat 2016

Cinsel isteksizlik tüm dünyada en sık görülen kadın cinsel sağlık sorunu. Neredeyse 10 kadından 4’ü cinsel isteksizlik yaşıyor. Cinsel isteksizliğin altında organik, psikolojik, duygusal nedenler olabiliyor. Ancak cinsel isteğinizin esas hakimi sizsiniz.

Cinsel yaşam kalitesi düşer

Her kadında dönem dönem isteksizlik görülebiliyor. Stres, yorgunluk, hastalıklar, bazı kullanılan ilaçlar gibi nedenlerle isteksizlik başlayabiliyor. Bu sorun ısrarcı şekilde devam ettiğinde ise cinsel yaşamın kalitesini düşürüyor. Kadınlarda cinsel isteksizliğe en komplike cinsel sorun diyebiliriz. Bunun nedeni isteksizliğin altında çoğu zaman birden fazla neden bulunması. Kimi zaman organik nedenler kimi zaman da psikolojik ve duygusal nedenler isteksizlikte etkili oluyor. Depresyon, kaygı bozuklukları, aşırı stres ve diğer psikolojik sorunlarda isteksizlik sık görülüyor. Cinsel isteksizlik 20-30’lu yaşlardan itibaren gelişebiliyor. Ancak ilerleyen yaşla beraber meydana gelen hormon değişimleri de isteği düşürebiliyor.

Ne yapmalısınız?

Tüm cinsel sorunlarda erken tedavi hem kendi psikolojiniz hem de ilişki kaliteniz açısından büyük önem taşıyor.

Öncelikle cinsel isteksizliğe neden olabilecek faktörler derinlemesine araştırılıyor. Sistemik ve lokal tedaviler, cinsel bölge uyarılmasını artıran tedaviler ve cinsel terapi ödevleri başarılı sonuçlar veriyor. Altta yatan ve cinsel isteksizliğe neden olan bir sorun varsa bu problem çözümleniyor. Cinsel isteksizliğe neden olan diğer hastalıklarda, ilaçlarda düzenlemeler yapılıyor. En önemlisi de cinsellikten daha fazla zevk alınabileceğinin anlaşılması için detaylı bir cinsel eğitim veriliyor.

Devamını Oku

Cinsel enerjiyi artırma rehberi

19 Şubat 2016

Cinsel sağlığı etkileyen pek çok fiziksel, psikolojik ve duygusal faktör var. Cinsel enerjiniz dönem dönem düşebilir, partnerinizle problemler yaşayabilirsiniz. İşte seks motivasyonunuzu ve enerjinizi yükseltecek, uygulamanızı tavsiye ettiğimiz öneriler...

Cinselliği etkileyen hastalıkları öğrenin: Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, yüksek kolesterol, kanser, hormonsal dengesizlikler, jinekolojik sorunlar, enfeksiyonlar ve depresyon gibi sağlık sorunları kadınlarda libido düşüşüne, orgazm ve uyarılma sorunlarına yol açabiliyor. Bu nedenle var olan sağlık problemlerinizi kontrol ettirin.

Kullandığınız ilaçlara dikkat!: Bazı tansiyon ilaçları, depresyon ve endişe ilaçları, uyku hali yaratan sedatifler ve bazı hormon ilaçları cinselliğinizi etkileyebilir. Yeni başladığınız bir ilaç sonrası istek ve uyarılma sorunları yaşıyorsanız hekiminize danışın. İlaç tipi, doz ve kullanım şeklinde değişiklik yapılabilir. Antidepresan ilaçlar ilaçları kullanırken de cinsel performansınız artıracak yöntemler vardır.

Kilonuza bakmanız yetmez: Aşırı kilo seks hormonlarının salgısını bozabiliyor. Seks hormonlarının optimum çalışması için vücut kitle endeksinizi (kilo/boy) 25’in altında tutun. Ancak bel çevresi de önemli! Bel çevrenizi 80 cm altında tutmaya gayret edin.

Spor olmadan iyi uyarılma olmaz: Düzenli egzersiz damarları, sinir sistemini, hormonları olumlu etkiler.

Vücudunuzda stresin yarattığı tahribatı azaltır. Mutluluk hormonu salgısını artırır. Her gün 30-60 dakikalık egzersiz yaparak cinsel bölge damarlarını canlandırın. Yürüyüşleri eşinizle beraber yapıp ilişkinize keyif de katabilirsiniz. Yüzme de iyi bir seçenek.

Devamını Oku

Cinsel istek denklemi

5 Şubat 2016

Cinsel mutluluğa ve yüksek bir libido seviyesine sahip olmak zannedildiği kadar basit değil. Cinsel istek aslında bir denklem. Eğer cinsel isteğinizi artırmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken pek çok nokta var.

Cinsel isteğinizi değerlendirirken genel sağlık durumunuzu, ilaçlarınızı, beslenme şeklinizi, vücut enerjinizi, uykunuzu hesaba katmalısınız. Seks hormonlarınızı, cinsel bölgedeki damar ve sinirleri, kas yapısını, cilt dokusunu, bağışıklık sistemini unutmamalısınız. Eşinizle olan ilişki kalitenize, duygusal yakınlığınıza, iletişim yeteneğinize dikkat etmelisiniz. Hayatın omuzlarınıza yüklediği stresleri, endişeleri, sorumluluklarınızı gözünüzün önüne getirmelisiniz. Büyürken aldığınız tüm cinsel mesajları, cinselliği nasıl öğrendiğinizi, arkadaşlarınızdan duyduğunuz şehir efsanelerini, inançlarınızı ve varsa cinsel travmaları hatırlamalısınız. Eşinizin cinsel sorunlarını, size cinsel yaklaşımını, önsevişme kalitenizi de denkleme yerleştirmelisiniz. İşte cinsel istek ancak böyle bir denklem sonrası tam olarak anlaşılabilir.

İsteksizliğin farklı nedenleri var

Kadınlarda cinsel isteksizliğe en komplike cinsel sorun diyebiliriz.

Bunun nedeni isteksizliğin altında çoğu zaman birden fazla neden bulunması. Kimi zaman organik nedenler (örneğin hormon dengesizlikleri, altta yatan hastalıklar, kullanılan ilaçlar, operasyonlar, yaşam tarzı faktörleri) kimi zaman da psikolojik ve duygusal nedenler isteksizlikte etkili olabiliyor. Depresyon, kaygı bozuklukları, aşırı stres ve diğer psikolojik sorunlarda da isteksizlik sık görülüyor. Cinsel uyarılmadaki yetersizlikler cinsel zevki azalttığından isteği olumsuz etkiliyor. Cinsel isteksizlik 20-30lu yaşlardan itibaren gelişebiliyor.

Kendinize bu soruları sorun

Cinsel isteksizlik ne zaman başladı?

Devamını Oku