‘Türkiye ABD ilişkileri bozulmaz’

ABD’li Uzmanlar yorumladı

Haberin Devamı

Son dönemde Ankara’nın özellikle Mısır’da olan darbeye karşı sesinin gür çıkması Washington’un da gözünden kaçmıyor. Başbakan Erdoğan, Mısır’da olanları ‘darbe’ olarak adlandırmayan çevrelere veryansın etmesiyle ABD’yi de dolaylı olarak hedefe oturtmuş oldu.

Başbakan Erdoğan’ın İsrail’i, Mısır’da yaşanan sürecin önemli bir aktörü olarak gördüğünü ilan etmesiyle de ABD’nin Erdoğan’ın sözlerini ‘şiddetle kınaması’ iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulma riskini gündeme getirdi.

2008-2010 yılları arasında ABD’nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapmış James Jeffrey’in Vatan’a verdiği demece göre böyle bir bozulma ufukta yok. Jeffrey, ‘’Ankara ve Washington arasındaki anlaşmazlıkların çözüleceğine inanıyorum. Bu ikili ilişkilerin her iki tarafın iyiliğine olduğunu biliyoruz ve son günlerde yaşananların büyüyeceğini tahmin etmiyorum’’ şeklinde konuşurken, ABD’nin Mısır’da olanları darbe olarak nitelememesinin nedeninin sadece Mısır’a yardımı kesmeyi tetiklemesinden dolayı olmadığını, 20-30 milyon Mısırlının, Mursi karşıtı dilekçeleri imzaladığını hatırlattı.

‘Gezi değiştirdi’

Washington’da Beyaz Saray ve Obama yönetimine en yakın düşünce kuruluşarının başında gelen Center for American Progress’de Türkiye üzerine analizleriyle bilinen Michael Werz de, Amerika ve Türkiye arasında büyük bir anlaşmazlık beklemiyor. Werz, “Anladığım kadarıyla ABD, Başbakan Erdoğan ve ailesini Washington’da ağırladıktan sonra Erdoğan’ın Gezi protestolarını bastırma şekli nedeniyle, iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden değerlendiriyor” dedi.

‘Güven kaybediyor’

Diğer taraftan Lehigh Üniversitesi’nde ders veren Türkiye uzmanı Henri Barkey ise iki ülke arasındaki ilişkilerde daha ciddi sorunların çıkması mümkün diyenlerden. Dr. Barkey’e göre, Ankara’nın son zamanlardaki retoriği, Amerikan yönetiminin Türk liderlerinin rasyonel olarak hareket edip, edemediği hakkındaki güvenlerini yok ediyor.

DİĞER YENİ YAZILAR